Заместители на яйцата

>> четвъртък, 11 април 2013 г.

Много хора, които правят своите първи стъпки във веган начина на хранене (или са в период на строги пости), се притесняват, че ще се лишат от много свои любими кулинарни изкушения, заради изключването на яйцата от менюто им.
В днешната публикация ще се опитам да ви представя няколко начина и продукти, с които можете да заместите яйцата в дадена рецепта.
Ще се убедите, че можете да продължите да приготвяте всякакви сладки, торти, мъфини, кифлички и какви ли не печива, та дори и козунак.
Опитвайте, експериментирайте и ще намерите своя любим заместител на яйца.
Именно с тяхна помощ можете да трансформирате много традиционни рецепти във веган.
Събрах много информация от нета и я обобщих за вас.




Заместители на яйцата





Неподсладено ябълково пюре- подходящо за брауни, торти, сладкиши, хляб. Нискокалорично е и носи със себе си и витамини. По-подходящо е за приготвяне на по-сочни и влажни теста.
1/4 чаена чаша = 1 яйце



Смляно на брашно ленено семе- богато на ядков аромат и на полезната Омега 3, смляното ленено семе е и чудесен заместител на яйцата. Подходящо е за палачинки, вафли, овесени бисквитки, брауни. Имайте предвид, че то променя цвета на ястието, което приготвяте.
1 супена лъжица смляно ленено семе + 3 супени лъжици вода = 1 яйце



Пюриран банан- прекрасен заместител на яйцата, идеален при направата на мъфини, торти, някои видове хляб, палачинки. Не пренебрегвайте факта, че бананът, обаче си има специфичен вкус и аромат и той се усеща, и при нужда изберете друг заместител.
1/4 чаена чаша гладко баново пюре = 1 яйце



Тофу- тофуто е подходящо за направата на  пудинги, пайове, мъфини и торти. Придава кремест вкус на рецептите.
1/4 чаена чаша тофу разбито на крем с вода = 1 яйце



Соев или друг растителен йогурт (кисело мляко)- може би най-добрия заместител- смесва се добре с всички продукти, не променя вкуса и се разбива добре. Подходящ заместител за хляб, мъфини, торти, сладкиши.
1/4 чаена чаша = 1 яйце



Соево брашно- високопротеинов продукт, с който можете да преобразувате много рецепти във вегански. Много подходящ за заместител при приготвянето на хляб, сладки, бисквити, тортени блатове, сладкиши, кексове.
1 пълна супена лъжица с връх соево брашно + 1 супена лъжица вода = 1 яйце



Картофено нишесте- както соевото брашно, подходящо е при повечето печива.
2 супени лъжици картофено нишесте с малко вода = 1 яйце



Агар-агар- агар-агарът е вид водорасло и във веган кулинарията се използва за желиране на различни продукти. В случая като заместител на яйцата се използва така:
1 супена лъжица агар-агар, разтворен в 1 супена лъжица вода, разбит, охладен и отново разбит = 1 яйце



Картофено пюре- подходящ за много видове печива, особено хляб, козунак и др.
1/4 чаена чаша картофено пюре = 1 яйце



Тиквено пюре (намачкана, пюрирана варена тиква)- има свойство, подобно на ябълковото пюре- по-подходяща е при приготвянето по-влажни и сочни продукти. Полезна и вкусна, тиквата е чудесна алтернатива на яйцата в много печива.
1/3 чаена чаша=1 яйце



Пюрирани плодове (сини сливи, круши)-  подобно на бананите като начин на употреба.
3 супени лъжици пюрирани плодове = 1 яйце



Олио + веган бакпулвер- лесен начин да си спестите употребата на яйца в дадена рецепта.
2 супени лъжици вода + 1 супена лъжица олио + 2 супени лъжици бакпулвер = 1 яйце


(снимки: Интернет)

3 коментара:

Анонимен,  11 април 2013 г., 10:26  

Здравей!
Хубава статия :) Но тук яйцата са заместени основно като консистенция. А тяхната основна функция в сладкиши, баници и други е, че действат като набухвател и правят всичко по-пухкаво и леко. Точно това е изключително трудно да се замени. Донякъде бакпулверът става, но проблемът с него е, че е чиста химия и не е здравословен. Аз лично не съм веган попринцип (в момента - да, защото постя), но чета тези блогове и много друга информация заради здравословната страна на този вид хранене. Затова винаги ми е малко странно когато тук, или при Ванилка, или другаде виждам употребата на химикали като заместители. Алтернативата - квас - не става за всичко, аз го ползвам за хляб. Само сода също не става...
Въпросът ми е - има ли идеи или информация в тази насока - как да заместим естествените набухватели с други такива, естествени и веган? Не съм сигурна, че и комбинацията соев йогурт - сода би шупнала и свършила работа...
Иначе поздрави за прекрасния блог и свежи идеи :)
Калина

Ginger Cookies 11 април 2013 г., 11:18  

Днес направих мъфини без яйца и бухнаха достатъчно.
Пропуснах да конкретизирам бакпулвера, който използвам: http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/bakpulver-bez-gluten-werz-bio-150g.html
А ето една добра алтернатива на стандартната мая, позната от търговската мрежа: http://www.bioslunceluna.com/shop/maja-rastitelna-suha-bez-gluten-biovegan.html
Използвам я често, защото и за мен квасът не е с мултифункционално приложение.
Дано да са ви от полза тези линкове.
Поздрави.

Straight From The Inside 11 март 2014 г., 12:15  

Калина, личи си, че не си веган по глупостите, които пишеш. Всички тези неща, които са дадени тук правят всичко по-пухкаво и меко. Бакпулверът е био и не е "пълна химия" за разлика от пълните химии, които НЕвеганите консумират постоянно. Айде, кажи кои са тези химикали, които виждаш - банан, ябълково пюре, круши? Агар-агар, който е водорасло ли ти звучи като химикал? Или тофуто, което се прави от соево мляко, сол, вода и лимон... за разлика от пълното с хормони, антибиотици, слуз, кръв и химии краве сирене, което много хора ядат?

Публикуване на коментар

Back to TOP