Ако очаквате да ви кажа, че растителните кисели млека са досущ като животинските, няма да ви го кажа.
Но то и не е нужно да са същите.
Който очаква да усети същия вкус и консистенция, значи не е готов да приеме веган начина на хранене.
Аз, например, на моменти изпитвам ужас от соевите хапки (макар, че ги ям изключително рядко), защото много ми напомнят на пилешко месо...
Но да се върнем към млякото.
Киселото мляко и понякога сиренето и кашкавала на моменти са ми нужни за някои любими рецепти и затова реших, че ще им намеря заместители и ще се науча да ги приготвям.
Преди време, когато си поставих за задача да направя кисело мляко вкъщи, производно от растителни култури, започнах да се ровя в Интернет.
Намерих различни интерпретации на рецепти, методи и съвети и си сглобих мой си начин, който приложих успешно.
Съветвам ви да си купите уред за кисело мляко, макар че и стария метод с топли одеяла ще помогне.
Аз си купих този уред- ЛИНК.
Заквасвам със закваските на "Болгари", но може да опитате и с други, аз също ще правя тепърва тестове.
Досега съм получавала най-добри резултати, когато заквасвам комбинирано с 2 закваски- някоя от тези на "Болгари" плюс вече заквасено растително кисело мляко.
Най-гъстото кисело мляко, което получих, беше направено от домашно прясно мляко от кашу, заквасено с пробиотичната йогурт закваска на "Болгари" и с малко био натурален соев йогурт.
От полученото кисело мляко можете да си заделите част за бъдеща закваска.
Бактерии от една партида кисело мляко може да се използват успешно за закваска до 5 пъти, казват.
Сигурно ви звучи сложно, но не е.
Сега ще видите, че не ви лъжа.
Веган кисело мляко
Продукти:
за 1 доза в уреда:
1 литър ядково прясно мляко
1 саше закваска "Болгари"
4-5 супени лъжици соев йогурт (или друго готово вече ядково кисело мляко)
стевия на вкус
щипка хималайска, морска или калиева сол
Затопляте ядковото прясно мляко, оставяте го да достигне 45 градуса (вземете си термометър най-добре), слагате в него закваските си, овкусвате със стевия и сол, разбърквате добре, за да се разтворят идеално, сипвате в бурканчета и ги оставяте да се квасят на топло.
В уреда са необходими от 8 до 12 часа за целта.
Стягането на млякото после продължава в хладилника, това си е част от процеса.
Ако претърпите неуспех първия път, не се отчайвайте, ще хванете технологията със сигурност.
Ето и първият ми веган таратор (снимките са от телефон, извинете ме, моля.)
Вероника, просто ужасно много Ви се радвам и ми сгрявате сърцето. Знам, че си нямате идея, но...Благодаря и успех!
ОтговорИзтриванеВероника, здравейте! Адмирации за сайта,много интересни и вкусни рецепти! Два пъти правих от киселото веган мляко, но не ми се получи (вие ме запалихте и си купих уред за кисело мляко на Yogurella). Дали е,защото няма от био натуралния соев йогурт (няма в магазина засега)? Вие как мислите? Дали да не сложа 2 прахчета от закваските на Болгари или имате някаква друга идея.
ОтговорИзтриванеИсках да попитам дали може да ви пиша на ти ( не че често пиша), но това не означа, че не влизам всеки ден в сайта ви, за да проверя за някоя нова и вкусна идейка. Приятна вечер
Здравей, разбира се, че може на "ти".:)
ОтговорИзтриванеСега на въпросите:
1. И аз опитах без йогурт и не ми се получи, май се оказва задължителен като компонент. Може и с животинско кисело мляко, ако не си веган.
2. И с две прахчета не вярвам да има по-добър резултат, ако няма йогурт като заквасващ елемент.
Поздрави.:)
Благодаря ти, за отговорите. Млякото става вкусно, но е рядко като айрян. С него си правя шейк с ягоди за закуска или таратор с тиквички или краставица за обяд. Чакам нови идеи.
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб:)
Нели
Наскоро гледах едно клипче за приготвяне на веган кисело мляко. Там се казва, че тъй като бактериите налитат най-много на захар, а тук отсъства млечната захар, лактоза, то трябва да я заместим с нещо захарно - примерно плодове (пресни/сушени). Аз също предпочитам стевията, обаче тя е с нула калории, именно защото няма захар.
ОтговорИзтриванеПробвах да сложа и сушени плодове и кисело мляко животинско, не се получи. С плодовете ферментира всичко и не ставаше за ядене. Иначе става като айрян. А на снимките е толкова гъсто. Вече правя опите за стотен път. Къде бъркам ?
ОтговорИзтриванеПоздрави
Илиана
Драга Илиана, според мен гъстата консистенция е резултат от добавката на соевия йогурт. Соевото кисело мляко е с много по-стегната текстура от кравето. Просто смесете домашно соево и ядково мляко, предполагам ядковото ще подобри вкуса на соевото, който си е специфичен и на мен не ми допада особено, и ще направи по-крехка и сочна консистенцията, а соевото мляко ще придаде все пак желаната гъстота.
ОтговорИзтриванеЛично на мен си ми харесва ядковия яйрян, правя си от кокосово мляко и много отива на таратор, а също и за пиене.
Чела съм, че става добре ако ядковото мляко се желира - с агар - преди да му се сложи закваската, но още не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеhttp://www.thekitchn.com/how-to-make-dairyfree-coconut-yogurt-cooking-lessons-from-the-kitchn-216358
Здравейте , днес за първи път пробвам да направя кисело мляко от кашу. Следвах инструкциите.От половин час и в апарата за кисело мляко, а кошута вече се е отаило, а водата е в горната част. Дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеДнес за първи път пробвам да направя кисело мляко от кашу. Млякото от кашу си направих сама.120 г.кашу и 4 чаши вода. От половин час и в апарата за кис.мляко , а вече кошут а се е отаило. Дали ще се получи?
ОтговорИзтриване