понеделник, 8 април 2013 г.

Гръцка веган мусака




Нямам претенции, че това е оригиналната версия на мусаката, дори ви казвам, че изобщо не е.
В оригиналът има кайма, понякога една част от продуктите се пържат предварително, има и добавени канела и карамфил, както и още разлики.
Идеята е да си я имаме и във веган и здравословен вариант сред морето от варианти за приготвяне на това страхотно ястие.
Всички компоненти се подреждат на пластове, като всеки пласт е предварително овкусен, за да се насладите на идеален цялостен вкус накрая.
А щом е веган е ясно, че ще бъде изцяло с растителни продукти и ви уверявам, че дори и да консумирате месо, то няма да ви липсва в случая.
Вкусът е страхотен, има изобилие от продукти и освен топъл домашен хляб и една хубава свежа доматена салата с магданоз, лук и маслини нищо, ама нищо друго няма да ви трябва.


Гръцка веган мусака





Продукти:

3-4 картофа
3-4 патладжана
2 тиквички
2-3 домата (обелени)
2-3 глави кромид лук
1 цяла глава чесън
5-6 червени чушки (в случая използвах печени)
чубрица
риган
хималайска сол на вкус
малко стевия, заради киселината на доматите
зехтин или шарлан
черен пипер

за заливката:
500 мл ядково прясно мляко (моето беше от кашу)
био бяло брашно
хималайска сол на вкус
индийско орехче



Почистете и измийте всички зеленчуци.
Обелете патладжаните и ги обелете, нарежете на филийки, осолете леко и оставете да се отдели горчивия сок.
Намажете дъното на тава с мазнина.
Подредете плътен ред от картофите, нарязани на колелца.
Върху тях сложете един ред от осолените патладжани, а върху тях изсипете тази смес: накълцаните обелени домати, предварително смесени с печените чушки, сол на вкус, стевия за баланс на киселината, риган, черен пипер.
После идва ред на тиквичките, нарязани на филийки и овкусени със сол.
Поръсете ги обилно със задушен лук, заедно с чесъна.
Наръсете с чубрица.
Идва ред и на последния пласт- отново патладжани, и ако вашите са малки и ви е нужно повече от написаното в рецептата, увеличете количеството, за да имате достатъчно и за втори пласт с тях.
След като завършите с обелените и подсолени патладжани, залейте мусаката добре с мазнина и покрийте с фолио, но не плътно, за да може да се изпарява ненужната течност.
Печете на 230-250 градуса до готовност на зеленчуците.


Пригответе си заливката като разбиете с миксер около 500 мл прясно ядково мляко с брашно до получаване на смес с гъстотата на боза, овкусете със сол и с 1 равна чаена лъжичка индийско орехче на прах.
По принцип подобна заливка се прави със запържване на брашното, но в случая се стремим към здравословна реализация на рецептата.
Залейте мусаката и печете до зачервяване на коричката.



8 коментара:

  1. Ронка, супер вкусно изглежда, аз много обичам подобни постни ястия. В този случай мисля, че брашното може да се запече на сух тиган до златисто!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мариянка.:)))
    Да, и това е чуден вариант, за боба си запичам така брашното и наистина е страхотно.:)))
    Благодаря, че ме подсети и за мусаката като вариант.:)))

    ОтговорИзтриване
  3. На патладжаните най-им обичам кората. Не може ли да не се белят? Ако се отцедят със сол поръсени?

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Джинджър, ти си вълшебница! Така ми се прияде посред нощите, май пак ще започвам с нощното готвене с теб:). Не знам защо обаче не ми излизат публикациите в блогрола, странна работа, дано се оправи, пристигам от Фейсбук:). Много интересни рецепти си споделила и направо съм очарована от тези веган ястия! Имаш способност да изкушаваш, да придаваш чар на всичко до което се докоснеш. Лека вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглежда!Въпросът ми е може ли да се сложат и гъбки? :)

    ОтговорИзтриване
  6. а дали може да се завърши с тиквичките...?не обичам патладжан и искам да направя ястието без него

    ОтговорИзтриване