сряда, 3 август 2011 г.

Портокалово тирамису




След класическото Тирамису искам да ви покажа и едно малко по-нестандартно- с вкус на портокал.
Рецептата е сходна на тази на стандартното, но финалния вкус има изявен аромат на цитрусовия плод.
Освен това, тук имаме и термична обработка на жълтъците, която можете да приложите при направата на всеки вид Тирамису.
Използвах Коантро, с което можете да приготвяте и други невероятни десерти, особено такива с шоколад.


Портокалово тирамису





Продукти:
1 пакет италиански бишкоти ( с 4 пакетчета в него)
1 кутия Маскарпоне- 500 грама
1 чаена чаша сладкарска сметана
3/4 чаена чаша кристална захар
4 жълтъка
5 супени лъжици Коантро
около 300 мл силно еспресо кафе, подсладено и смесено със сока на 1 много голям портокал за напояване на бишкотите
горчиво какао за поръсване




Разбийте жълтъците със захарта на сняг.
Сложете ги в съд, а него сложете в друг и задължително на водна баня и на много слаб котлон, варете около 20 минути.
Не спирайте да разбърквате, тук се иска голямо търпение, тъй като не трябва да усилвате котлона.
Оставете да се охлади.





След като жълтъците и захарта са изстинали, смесете ги с разбитата на сняг сметана и маскарпонето.
Някой разбиват маскарпонето предварително, но аз не правя чак толкова процедури.
Прибавете и ликьора и разбийте всичко до получаването на гладък крем.
Започваме да сглобяваме тортата.


Напоявайте бишкотите в сместа от подсладено кафе и портокалов сок и подредете 1 ред на дъното на правоъгълна или квадратна тава.
Сложете крем. Повтаряйте процедурата до изчерпване на продуктите.
Завършете с крем.
Поръсете с какао и оставете тирамисуто в хладилника за няколко часа, за да се охлади добре и да стегне.
И като всяко хубаво нещо, лошото е, че и това има край.



11 коментара:

  1. Браво! Чудесни снимки и божествено тирамису!

    ОтговорИзтриване
  2. Броих ги - преглътнах 6 пъти докато четях :) А последните снимки ме разсмяха искрено! Не съм опитвала портокалово тирамису, но от това, което виждам този пропуск бързо трябва да се поправи! Хубава вечер! И другият път остави едно парченце за гладници като мен ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Ралица Христова3 август 2011 г., 9:11 ч.

    Изглежда страхотно и много вкусно! Чудесни снимки!
    А за последните...не е честно така :))

    ОтговорИзтриване
  4. Еее,тъкмо щях да си го поискам това парче....
    Много ми харесва тирамисуто ти,Рони!С дъх на портокал ще е било великолепно!

    ОтговорИзтриване
  5. Вие си знаете, че имате почитатели по широкия свят. Колко грама е кутията с Маскапоне? :)Ще трябва да се прави, няма как ... с дъх на портокал и изядено.

    Даниела

    ОтговорИзтриване
  6. Добавих количеството в рецептата- 500 грама.:))
    Дано ви хареса десерта.
    Поздрави.:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много. Както винаги точна.

    Още е зима при мен и подтиква към печене - хляб, бисквити, кекс ... Свежо, леко и лятно ми е това Тирамису.

    Поздрави. Бъдете здрава и все така красива.

    Даниела

    ОтговорИзтриване
  8. Аз се развесели, когато снощи видях на последните снимки надписите върху чинията.
    Много са оригинални!
    Благодаря за блога Ви и желая всичко хубаво!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда чудно!! Мога ли да го направя 2 дена преди да се разреже? Ще има ли проблем с вкуса?

    ОтговорИзтриване
  10. Добре е да е по-прясно.:)
    Ако можеш го направи един ден преди консумиране.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване