След класическото Тирамису искам да ви покажа и едно малко по-нестандартно- с вкус на портокал.
Рецептата е сходна на тази на стандартното, но финалния вкус има изявен аромат на цитрусовия плод.
Освен това, тук имаме и термична обработка на жълтъците, която можете да приложите при направата на всеки вид Тирамису.
Използвах Коантро, с което можете да приготвяте и други невероятни десерти, особено такива с шоколад.
Портокалово тирамису
Продукти:
1 пакет италиански бишкоти ( с 4 пакетчета в него)
1 кутия Маскарпоне- 500 грама
1 чаена чаша сладкарска сметана
3/4 чаена чаша кристална захар
4 жълтъка
5 супени лъжици Коантро
около 300 мл силно еспресо кафе, подсладено и смесено със сока на 1 много голям портокал за напояване на бишкотите
горчиво какао за поръсване
Разбийте жълтъците със захарта на сняг.
Сложете ги в съд, а него сложете в друг и задължително на водна баня и на много слаб котлон, варете около 20 минути.
Не спирайте да разбърквате, тук се иска голямо търпение, тъй като не трябва да усилвате котлона.
Оставете да се охлади.
След като жълтъците и захарта са изстинали, смесете ги с разбитата на сняг сметана и маскарпонето.
Някой разбиват маскарпонето предварително, но аз не правя чак толкова процедури.
Прибавете и ликьора и разбийте всичко до получаването на гладък крем.
Започваме да сглобяваме тортата.
Напоявайте бишкотите в сместа от подсладено кафе и портокалов сок и подредете 1 ред на дъното на правоъгълна или квадратна тава.
Сложете крем. Повтаряйте процедурата до изчерпване на продуктите.
Завършете с крем.
Поръсете с какао и оставете тирамисуто в хладилника за няколко часа, за да се охлади добре и да стегне.
И като всяко хубаво нещо, лошото е, че и това има край.
Браво! Чудесни снимки и божествено тирамису!
ОтговорИзтриванеsuperrrr!!lubimoto mi !!
ОтговорИзтриванеБроих ги - преглътнах 6 пъти докато четях :) А последните снимки ме разсмяха искрено! Не съм опитвала портокалово тирамису, но от това, което виждам този пропуск бързо трябва да се поправи! Хубава вечер! И другият път остави едно парченце за гладници като мен ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно и много вкусно! Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеА за последните...не е честно така :))
Еее,тъкмо щях да си го поискам това парче....
ОтговорИзтриванеМного ми харесва тирамисуто ти,Рони!С дъх на портокал ще е било великолепно!
Вие си знаете, че имате почитатели по широкия свят. Колко грама е кутията с Маскапоне? :)Ще трябва да се прави, няма как ... с дъх на портокал и изядено.
ОтговорИзтриванеДаниела
Добавих количеството в рецептата- 500 грама.:))
ОтговорИзтриванеДано ви хареса десерта.
Поздрави.:)))
Благодаря много. Както винаги точна.
ОтговорИзтриванеОще е зима при мен и подтиква към печене - хляб, бисквити, кекс ... Свежо, леко и лятно ми е това Тирамису.
Поздрави. Бъдете здрава и все така красива.
Даниела
Аз се развесели, когато снощи видях на последните снимки надписите върху чинията.
ОтговорИзтриванеМного са оригинални!
Благодаря за блога Ви и желая всичко хубаво!
Изглежда чудно!! Мога ли да го направя 2 дена преди да се разреже? Ще има ли проблем с вкуса?
ОтговорИзтриванеДобре е да е по-прясно.:)
ОтговорИзтриванеАко можеш го направи един ден преди консумиране.
Поздрави.