Шоколадов сладкиш с орехи и кафе

>> сряда, 17 август 2011 г.




Това беше планирано да бъде браунис, но се разсеях нещо и прекалих с печенето.
Именно затова, няма да го кръстя браунис, а просто сладкиш.
Ако спазите времето за печене, вашето кулинарно произведение ще има право да се нарича браунис.:)
Браунисът трябва да има сочна, леко лепкава и мека среда, а моя си се изпече както си трябва при един средностатистически кекс.:)
Иначе, тази рецепта е невероятно лесна за приготвяне и няма да събуди у вас досадата да стоите дълго в кухнята.
Аз лично често си почивам там, но не на всеки му е приятно дългото застояване сред къкрещи тенджери и горещи фурни.
Днешният сладкиш е много, много вкусен.
Скоро се замислих, че никак не харесвах шоколадовите сладкиши и торти и години наред съм ги избягвала.
Само че, вече съм в абсолютно обратното състояние и всячески умишлено вкарвам Негово Величество Шоколадът в десертите ми.


Шоколадов сладкиш с орехи и кафе






Продукти:
180 грама меко краве масло
130 грама захар
5 яйца
120 грама бяло брашно
200 грама млечен шоколад
100 грама натурален шоколад
1 чаена чаша орехови ядки
1/4 чаена лъжичка морска сол
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
2 чаени лъжички нес кафе

около 150 грама разтопен шоколад за декорация



Подгответе си квадратна тава с размери 23-24 см, застелете я добре с хартия за печене, както и покрийте стените.
Разтопете шоколада и маслото задължително на водна баня и оставете леко да се охлади.
После добавете едно по едно яйцата и разбъркайте добре.
Ще се получи гладка и лъскава смес.
Добавете всички останали продукти (без орехите) и разбийте с миксер до пълното им смесване.
Ако сред консумиращите ще има дечица, добре е да избегнете участието на кафето, пак ще стане вкусно.


Накрая добавете и ядките и разбъркайте със шпатула или лъжица.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна около 25 минути.
Постарайте се да се изпече правилно-средата да е лепкава и мека, а да е запечен отстрани.
След като се охлади, декорирайте с разтопен шоколад и сервирайте нарязан на квадратчета.



14 коментара:

Еликсир 17 август 2011 г., 10:49  

Рони,не съм поклонника на шоколада,но незнайно как за браунис правя дълбок реверанс и много го харесвам!Твоят обещава да бъде страхотен,ще го опитам непременно!
Снимките са великолепни,чинийката-мнооого яка!

Тази вечер хапнахме от твоята гозба,за която ти писах в предната публикация,младша се беше справила отлично с приготвянето й!
Та,напълно си права,че от нас децата ще научат нещо полезно определено!Благодаря ти!

Хубава чевер,мила!

КАТЕРИНА 17 август 2011 г., 10:54  

Много красиво и вкусно звучи!А последната снимка е много красива с тази изискана чиния...
Хубава вечер:)

Анонимен,  17 август 2011 г., 11:06  

Ох, има голям проблем с тази рецепта- като видя толкова шоколад си го излапвам натюр и не стигам до рецептата:)))А тези снимки изглеждат толкова вкусноооооооооооооо!

kaliiscooking 18 август 2011 г., 2:12  

Най-хубавите десерти така стават, като се заплеснеш :) А твоят кекс е прекрасен, както винаги.

fedora 18 август 2011 г., 4:23  

Възхитителен е!!!
Да прилясвам няколко пъти на сухо :))

Тея,  18 август 2011 г., 5:15  

Просто перфектно!!! Цялата рецепта е изпълнена перфектно, снимките също са перфектни. Просто уникално представяне на рецептата. БРАВО!!! :))

Анонимен,  19 август 2011 г., 22:42  

Здравейте,морската сол ме затруднява.Мога ли да я сменя с нещо друго?

Ginger Cookies 20 август 2011 г., 1:56  

Сложете трапезна сол.:)

Анонимен,  23 септември 2011 г., 6:27  

Изпълних рецептата преди седмица може би и днес пак ще си направя сладкиша, защото се получи повече от перфектно. Толкова беше крехък отвътре и така ми се топеше в устата, че си влезнах в стаята с тавата и си я изядох за час- два сам с една комедийка без да дам на никой друг от семейството ми.

Благодаря!

Ginger Cookies 23 септември 2011 г., 7:33  

Много ме радват такива коментари, щастлива съм, че харесате предложенията ми.
Поздрави и хубави почивни дни.

Анонимен,  10 ноември 2011 г., 12:44  

Тази вечер го приготвих. Преди малко го опитахме с моя мъж и е станал превъзходно! Промених украсата - подредих отгоре цели орехчета:) Благодаря за вкусната идея, Рони!

Анонимен,  12 март 2014 г., 12:03  

Звучи страхотно! Но имам един въпрос - как се смесват яйцата и шоколада? Яйцата бия ли ги първо на сняг или ги добавям към шоколада и тогава се бият?

Ели

Petya Ivanova 6 май 2016 г., 2:44  

Сладкишът изглежда страхотно! Ще го направя за таз вечерните гости. Но вижте какво открих съвсем случайно:
https://nodietsallowed.blogspot.bg/2014/12/blog-post_4.html#comment-form

Veronika Shketieva 26 май 2016 г., 11:41  

Петя, благодаря, че ми сигнализирахте! Никога не съм имала против да се използват мои рецепти и дори и снимки, стига да бъда посочена като автор и да се приложи линк, каквато етиката в Интернет. Тук, обаче, дамата е решила, че не е нужно, за съжаление...

Публикуване на коментар

Back to TOP