Прочутият кейк "Батенберг" е създаден през 1884 година по повод сватбата на внучката на английската кралица Виктория с принц Луи Батенберг.
Както се твърди, няма "по-английски" кейк именно от този.
Оригиналът на рецептата е в розово и жълто, а спойката между блатовете е с кайсиев конфитюр, но както винаги не мога да не кривна от правия път и да не опропастя оригинала с моя импровизация.:)
Този десерт е изключително ефектен на вид, но прекрасното в него не е само вида му, а и вкуса му.
Много плътен, ароматен маслен нюанс в блатовете, които в комбинация с плодовия отенък на сладкото и захарния фондан (или марципан, ако го предпочитате), създават изключително богата и хармонична вкусова композиция.
И всичко това направо се топи в устата.
"Батенберг" ще бъде приготвен вкъщи още много пъти, а ако решите да опитате да го направите и вие, със сигурност и у вас ще е така.
Никак не е труден за приготвяне, а в същото време изглежда така, сякаш изисква много работа.
Опитайте.
Кейк "Батенберг"
Продукти:
3 големи яйца
1 чаена чаша кристална захар
1 пълна чаена чаша меко краве масло
2 чаени чаши бяло брашно
4-5 капки бадемова есенция
2 щипки сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
50 мл прясно мляко
около 1 чаена чаша конфитюр (кайсиев или ягодов)
сладкарска боя с цветове по избор
350 грама захарен фондан
Загрейте фурната на 180 градуса.
Поставете рафта в средата на фурната.
Смесете в отделен съд следните съставки-брашното, солта, ванилията и бакпулвера.
В дълбок съд разбийте добре маслото и захарта на пухкав крем и започнете да прибавяте яйцата едно по едно, като не спирате да разбърквате, сложете и млякото.
Добавете и предварително смесените сухи съставки, бадемовата есенция и отново разбийте до получаването на хомогенна смес.
Разделете я на 2 равни части и боядисайте всяка от тях в желан от вас цвят.
Пригответе си дълбока правоъгълна тава с размери около 25 Х 18 см.
Изрежете 2 парчета хартия за печене и ги сложете в тавата така, че да я разделят на 2 части и да образуват нещо като 2 отделни правоъгълни тавички в нея.
Изсипете всяка от смесите в двете отделни прегради, разпределете и загладете сместа добре, сложете във фурната да се пече.
Хартията ще ги държи разделени и така няма опасност да се слеят при печенето.
Изрежете си достатъчно големи парчета хартия, за да образуват високи стени.
Печете около 40-45 минути, според спецификата на фурната ви.
За да сте сигурни, че двете части са добре изпечени, проверете ги с добрия стар метод с клечката за зъби-трябва да излезе суха.
Извадете ги да изстинат напълно.
С помощта на остър нож разрежете всяка от частите на 2 надлъжно и оформете по 2 еднакви паралелепипеда. Тоест, трябва да се получат общо 4, по два броя от цвят.
Постарайте се да са колкото се може по-еднакви като форма и дължина.
Слепете ги с конфитюра, като ги подредите шахматно.
Намажете сглобения сладкиш и отвън с конфитюр (при нужда увеличете количеството му от посоченото в рецептата) и покрийте с предварително разточен марципан или захарен фондан.
Декорирайте по желание със захарни перли.
Кейкът е много вкусен и може да се консумира веднага.
Ето на това му се казва шедьовър, аз съм зашеметена, такова изпълнение ме кара да зяпна. Браво, браво!
ОтговорИзтриванеЧудесени са Рони и кейка и изпълнението!С хубавото въведение за вкусовите съчетания и цветове,направо усещам вкуса му!Поздравления за перфекционизма,с който изпипваш нещата!
ОтговорИзтриванеаа, страхотно е
ОтговорИзтриванеа захарния фондан откъде го взимаш
Благодаря ви.:)))
ОтговорИзтриванеЗахарен фондан имах останал от моя магазин.
Ааа, ще завия след малко :))
ОтговорИзтриванеРонка, пак ме вкара в оркестъра, да знаеш :))
Царско, много царско!
Красота и вкус на едно място!
ОтговорИзтриванеО, толкова аристократично и английско. Прекрасно изпълнение и често казано- много по- добър подбор на цветовете от оригинала.
ОтговорИзтриванеБраво!
ESSE BOLO FICOU LINDO DEMAIS.
ОтговорИзтриванеBJS
Знаех си, че тук ще се подсладя :))
ОтговорИзтриванеЧуден сладкиш е, Рони! Цветен и весел, пък и аз нали си признах, че шаренкото (ми) радва очите :)
Поздрави, успешна и усмихната седмица ти пожелавам!
Рони, от доста време не съм се вясвала насам и искам първо да ти честитя новата визия! А кейкът е просто пленителен!!!! Сърдечен поздрав и прегръдка!
ОтговорИзтриванеРони,отново изкусителен и ефектен избор на десерт при теб!Дори осанката му/т.е. покритието/ е царска!Великолепно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица!
Невероятен е!
ОтговорИзтриванеТолкова цветен и толкова перфектен!
Благодаря!
Рони, а освен от магазина ти, откъде бихме могли да намерим захарен фондан? Или да го приготвим сами?
ОтговорИзтриванеhttp://www.cookibooki.bg/15-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8/View-all-products.html?Treeid=4 Тук има.:)
ОтговорИзтриванеВероника, благодаря ти за рецептата! Кейка е много приятен на вкус! Приготвям този кейк за втори път. Първият беше предназначен за подарък и дори не го опитах, но отзивите за него бяха тооолкова добри, че реших да направя втори, като част от домашно приготвените ни коледни сладкиши. Много съм доволна, чудесен вкус има, но направих лека промяна - ползвах сладко от праскови, т.к. не съм фен нито на кайсиевия, нито на ягодовия конфитюр. Весели празници!
ОтговорИзтриванеThis look fantastic! I like it very much:)
ОтговорИзтриванеThank you, Alinka.:)
ОтговорИзтриванеRegards.:)