сряда, 31 август 2011 г.

Крем с кисело мляко




И докато рецептата за сладкото от ягоди още е съвсем прясна, бързам да ви покажа едно нейно приложение.
Предлагам ви рецепта за крем, който се приготвя много лесно и е чудесен за настоящите горещи дни.
Тези, които нямат опит с желатин, не се плашете, никак не е сложно, просто спазвайте инструкциите на опаковката.
А и веднъж усетите ли технологията му, никога повече няма и да се замисляте дори, когато работите с него.
Основното за успеха при работата с желатин е да работите с желатин, който задължително е в срок на годност, ако е по-хубав като марка, още по-добре, и другото важно нещо е да не го оставяте да завира и да бълбука, а просто да се разтопи и втечни на много слаб котлон.
Никога не добавяйте горещ желатин към студени течности, защото ще се пресече, винаги темперирайте, като добавяте по малко от течността за желиране към него и бързо разбивайте.
После пак малко от сместа към желатина и пак разбъркайте добре.
Когато се изравнят температурите, смесете всичко и сте готови.
Още нещо, което бих ви дала като съвет, не надценявайте сгъстяващата способност на желатина и винаги спазвайте съотношението за грамаж желатин за съответно количество смес за желиране.

Крем с кисело мляко






Продукти:

1 кофичка кисело мляко "Бор Чвор" 4.5% (500 грама)
1/2 чаена чаша течна сладкарска сметана
пудра захар на вкус
100 грама крема сирене "Филаделфия"
ванилия
2 пакетчета желатин




Смесете киселото мляко със сиренето и разбийте с миксер.
Разбийте сметаната на сняг, добавете всички останали продукти и разбийте отново, докато се получи гладка, еднородна смес.


Пригответе желатина, според инструкциите, темперирайте с част от сместа и накрая смесете всичко.
Разпределете в купички или формички по ваш вкус и оставете в хладилника, докато кремът се желира.
Сервирайте с плодове по желание или с любимото ви сладко.
Ех, че лесно, нали? :)


6 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, и идейно при това. Днес, минавайки през Бургас и тръгвайки си от морския бряг, си взех малко тефтерче с 15 оригинално български рецепти в него. Едната беше за кисело мляко със сладко от боровинки или горски ягоди и се замислих трябва ли да има рецепта, за да се смесят кисело мляко с малко плодове в суров вид или дори на сладко. Но ето че имало възможности за доста експериментиране и при това по снимките изглежда и много сполучливо и вкусно.
    Поздрави от мен и много вдъхновяващ и ароматен септември!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления!
    Красиви снимки:)

    ОтговорИзтриване
  3. оо, мн полезна информация за желатина. Все ме е страх да опитам рецепта с него.
    А споменаваш хубава марка желатин... кои са хубави марки?

    ОтговорИзтриване
  4. Не се притеснявай от желатина, той е ниска топка.:))))
    Ще се справиш, просто наистина това са основните правила, след 2-3 провала му хванах цаката и вече работя с него със затворени очи.
    Харесвам желатина на Д-р Йоткер, както и този на листа. 2 листа желатин се равняват на 1 чаена лъжичка желатин на прах.
    Накисваш желатина в студена вода, на опаковката е описано всичко, после лично аз го слагам на водна баня и на слаб котлон го затоплям, докато се втечни, но да не завира в никакъв случай, защото ще се нарушат именно сгъстяващите му вещества.
    После продължавам с темперирането, както съм го описала и готово. Това е, накисваш, разтапяш, смесваш.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ето този крем ще направя тези дни-толкова нежно и вкусно изглежда.Благодаря ти,Рони!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда Рони! Снимките ти са невероятни!
    За желатина ползвам този на Др. Откер. Пробвала съм и немски, от тези на листове, но само ако успее някой да ми го донесе от Германия.

    ОтговорИзтриване