Домашно сладко от ягоди

>> понеделник, 29 август 2011 г.




Малко след дъжд качулка е тази рецепта, защото вече не е сезона на ягодите, но пък да си я имате за другата година пак няма да е излишно.
Това сладко се приготвя по абсолютно същия начин като конфитюра от ягоди, но с тази разлика, че работих на много слаб котлон и разбъркването ставаше мнооого бавно и внимателно, за да не се разкъсат ягодите.
Ако усетите, че ягодите са сварени и има такъв риск, а сиропа е все още рядък, можете да ги извадите с решетъчна лъжица, да сгъстите соса на сладкото и накрая да ги върнете пак.
Дори и да остане рядък соса обаче, можете да си използвате сладкото за различни сладкиши, мелби или торти, а той да бъде един вид топинг.

Домашно сладко от ягоди




Продукти:

3 килограма пресни ягоди

2800 грама кристална захар

ромова есенция на вкус

ванилия

1 непълна и равна чаена лъжичка лимонена киселина





Измийте и почистете ягодите, но не ги режете, оставете ги цели.
Подредете един ред в голяма тава и посипете със захар, после сложете още един ред ягоди и пак ги посипете със захар.

И така редете до изчерпване на продуктите.
Приберете тавата в хладилник и ги оставете да пренощуват така.



На другия ден изсипете ягодите и захарта в голяма тенджера и започнете да ги варите на слаб огън.
Варете до сгъстяване на сладкото, при мен бяха необходими около 50 минути.
Не усилвайте котлона, работете на слаб котлон, защото при силно бълбукане на сладкото, ягодите ще се разкъсат.

Разбъркването също трябва да бъде много нежно и внимателно и да не е с метален уред.
От време на време махайте образувалата се отгоре пяна.
5 минути, преди да е напълно готово сладкото, добавете лимонената киселина и есенциите. Внимавайте с лимонената киселина, лъжичката наистина не трябва да бъде много пълна, за да не стане твърде кисело.



5 коментара:

pep-4o 29 август 2011 г., 11:18  

Честита нова премяна на сайта ти, Рони!
А предложението наистина върви след ягодовия сезон, но за догодина ще имаш предложението пък съвсем навреме :)
Впрочем днес на пазара при нас видях ягоди и то точно, като за сладко - не много едри. И цената им не беше по-висока от тези на малините. Значи и закъснелите за сладко имат шанс.

Лека нощ и хубаво утре!

КАТЕРИНА 29 август 2011 г., 12:29  

Рони,точно по този начин направих сладкото!А с него направих и невероятните ти мини кроасанчета!
Поздрави:)

Живка 2 септември 2011 г., 3:39  

Не е късно,Рони,защото аз тези дни правих сладко по този начин.Имаме ягоди които купихме за пълзящи,но не станаха такива.За сметка на това не спрява за връзват от пролетта до сега.Така ,че рецептата е от полза и по това време.
Приятен ден!

Анонимен,  18 октомври 2011 г., 22:53  

Може ли да не се слага лимонената киселина?

Ginger Cookies 19 октомври 2011 г., 6:50  

Не, тя предпазва от захаросването при сладката и конфитюрите.

Публикуване на коментар

Back to TOP