Джинджифилов кекс с карамелен айсинг

>> четвъртък, 31 март 2011 г.

Знам, че напоследък съм доста несериозна в публикуването на рецепти, но съм на много драстична диета и се опитвам да не се изкушавам със застояване в кухнята.
Никак не е лесно да приготвяш разни любими неща, а да ги гледаш като един оазис, който няма стигане.:)
Но и това ще мине и пак ще има повече предложения от мен.
Ако мога за следващата рецепта да перефразирам популярния израз "Ако ще е гарга, да е рошава.", то той ще звучи така "Ако ще е джинджифилов кекс, да е с карамелен айсинг".
Много лесен за приготвяне и много вкусен като краен резултат, кексът с аромат на джинджифил е подходящ не само за Коледните празници.
Ние, българите, нямаме традицията да приготвяме често сладкиши с джинджифилов аромат, но традициите вече не са това, което бяха и ние малко по малко разчупваме стереотипите си.
Ако не обичате айсинг, можете да гарнирате кекса само с разтопен шоколад или да го сервирате с карамелен сос.
Ще ви дам и още една идея за сервиране на кекса-карамелизирани портокали със сос, а защо не и топка сладолед.
Ако пък не обичате сухи сладкиши, а държите да има задължително крем, можете да използвате начина на напречно прерязване на кекса, както е в тази рецепта и да му сложите крем по ваш избор (но трябва да е стегнат и гъст, за да не изтече, когато поставите горната част на кекса).
Ето, вижте и днешната рецепта.

Джинджифилов кекс с карамелен айсинг




Продукти:

за кекса:
2  1/2  чаени чаши бяло брашно
2 яйца
1/2  чаена чаша мед
1  чаена чаша бяла захар
1  чаена чаша прясно мляко
2  равни супени лъжици смлян джинджифил
1 чаена лъжичка канела
1 равна чаена лъжичка карамфил
1  чаена чаша разтопено до течност и охладено краве масло (или олио)
2  равни чаени лъжички бакпулвер

за карамеления айсинг:
50 грама захар
30 грама краве масло
около половин чаена чаша течна сладкарска сметана
пудра захар, колкото поеме

за декорация:
орехи
100 грама млечен шоколад



Включете фурната на 170 градуса.
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Смесете всички сухи съставки и прибавете половината от тях, разбийте отново.
После добавете млякото, меда, маслото(или олиото), разбъркайте.
Накрая сложете и останалите сухи съставки и разбийте много добре до получаване на гладка смес.
Изсипете сместта в намаслена и набрашена кексова форма и печете до готовност.
Проверявайте с клечка за зъби дали кексът е изпечен във вътрешността си.
При нужда покрийте с парче фолио. Извадете го от формата за печене и го оставете да изстине напълно.


Сега ще приготвим айсинга.
Карамелизирайте захарта, добавете маслото и течната сметана, но много внимавайте, защото ще започне едно цвърчене и бълбукане и може да се изгорите. 
Най-добре, след като захарта е карамелизирана, махнете съда от котлона, намалете го много, добавете млякото и маслото и чак тогава върнете на котлона.
След като съставките се смесят добре, махнете от котлона и оставете да изстине. 


После започнете да добавяте пудра захар и да разбивате, докато получите гъста смес, която може да бъде намазана върху кекса, без да има голям риск да се разтече.
Аз обаче сложих и малко едри ядки орехи в горната част на кекса и ги покрих с айсинг. 
Накрая полях с разтопен млечен шоколад.
Това е всичко.

17 коментара:

Габи 31 март 2011 г., 12:37  

Оооо! Този кекс току що сложи край на моята диета... Чак тук усещам колко ароматно е в твоята кухня. Вече знам какво ще приготвя през почивните дни :) Страхотни снимки, както винаги!

fedora 1 април 2011 г., 0:24  

Пак ни хвърли в оркестъра :)))
Много, много вкусно изглежда кексчето! Поздравления! :)

Мечтай и се забавлявай 1 април 2011 г., 1:49  

Обожавам джинджифилов аромат, а визията на крема е интересна и изненадваща. Не знам дали ще успея да постигна същия ефект, но ще опитам, после ще споделя...
и ... честит 1-ви април, повече усмивки днес и поводи за усмивки занапред

vesela 1 април 2011 г., 3:34  

Убийствен е, Рони!

Живка 1 април 2011 г., 6:08  

Страхотен кекс,Рони!
Честит и усмихнат месец!!!

Lulu 1 април 2011 г., 14:02  

Ауууу, чуден!

Milena 4 април 2011 г., 0:29  

Ооо, Рони, този кекс изглежда просто великолепно!

Спорна и усмихната седмциа :-)

Оферта море 5 април 2011 г., 12:36  

изглежда много Вкусен кекса . Продължавай да ни радваш с свойте прекрасни ястия :)

Ginger Cookies 5 април 2011 г., 13:52  

Благодаря на всички приятели на моя блог за хубавите думи.:))
Още месец диета и ще бъда по-сериозна.:))
Успешни дни на всички.:)

Dani Dineva 19 април 2011 г., 3:51  

Изглежда невероятно! Прелест!

Иван,  20 април 2011 г., 13:15  

Супер!!! С нетърпение очаквам някоя нова рецепта :))

Анонимен,  20 юли 2011 г., 3:27  

a kъде в рецептата пише,че в карамеления айсинг има и мляко?и колко трябва да сложа?

Ginger Cookies 20 юли 2011 г., 4:02  

Сметана е, не е мляко, в продуктите съм я описала, просто в изречението вместо сметана, бях написала мляко, но коригирах.

Анонимен,  24 юли 2011 г., 4:30  

Направих го ,стана чудесен,но ми се сториха малко 2 яйца и чукнах 4..:))

Анонимен,  23 февруари 2012 г., 8:26  

Благодаря за срахотната рецепта!Два пъти го направих и стана невероятен,само карамеления айсинг неизглежда същия.Каква марка сметана използвате?

Ginger Cookies 23 февруари 2012 г., 12:30  

Хопла или Президент (сладкарски).
Радвам се, че Ви харесва рецептата.:))

Публикуване на коментар

Back to TOP