Бисквити с кафява захар, кафяво масло и шоколадов чипс

>> петък, 4 март 2011 г.

Какво ще кажете за едни хрупкави бисквитки?
Само че малко по-нетипични и нестандартни като вкус.
Ако наличието на кафяво масло в заглавието ви е притеснило, че не сте виждали такова по магазините, бързам веднага да ви успокоя-вие сами ще си го направите.:)
Една моя читателка ме помоли да публикувам рецепта на бисквитки с шоколадов чипс и аз дълго мислих какви точно да бъдат, тъй като стандартните и най-масово разпространените никак не са ми по вкуса.
Странната им форма, или по-точно липсата на такава, така и не успя да ме провокира да се реша да ги приготвя в този им вид.
Тогава попаднах на тази рецепта и категорично реших, че ще съчетая това тесто с шоколадов чипс и орехи.
Бисквитките, които ви предлагам днес, са много интересни като аромат, заради кафявото масло, което след малко ще ви разкрия как се приготвя.
Не пропускайте тази стъпка в рецептата, от нея зависи цялостния вкус.
Орехи, кафява захар, кафяво масло с леко карамелено-орехов вкус и шоколадов чипс, нужно ли е да ви убеждавам още, че тези бисквитки си заслужават?
Тъй като под оригиналната рецепта прочетох, че доста хора не са успели да се справят с нея, ви съветвам да внимавате много,  да не бързате и да спазвате всичко.
Макар, че знаете - 2 жени и 2 кухни = 2 коренно различни резултата.:)
Пожелавам ви успех и дано харесате тези хрупкави и изключително вкусни и интересни бисквитки.

Бисквити с кафява захар, кафяво масло и шоколадов чипс




Продукти:
(Адаптирано от smitten kitchen)

1  1/2  пакетче качествено краве масло
1/2  чаена чаша кафява захар (колкото по-тъмна е цвят, толкова по-тъмни бисквитки ще получите)
ванилия- 2 пакетчета, ако използвате обикновена и 1 чаена лъжичка, ако използвате екстракт
1  1/3  чаена чаша бяло брашно
1/4  чаена лъжичка ситно счукана морска сол (или хималайска)
1 чаена чаша шоколадов чипс
малко леко запечени орехи (нарязани на дребно, не смлени)



Нека първо да приготвим кафявото масло.
Сложете кравето масло в съд с дебело дъно, това е важно, за да не загори маслото.
На средна степен на котлона разтопете маслото и го оставете да къкри, докато придобие карамелено-златист цвят.
Разбърквайте от време на време и макар, че ще се получи една бяла пяна отгоре, надявам се, че ще успеете да видите когато маслото е готово. При мен бяха нужни около 3-4 минути.
В никакъв случай не усилвайте котлона с цел да ускорите процеса. Ако маслото ви стане по-тъмно, и бисквитките ще имат по-тъмен цвят. Следете го през цялото време, докато се обработва на котлона.
Ще усетите колко различен аромат ще има това масло-започва да ухае на нещо средно между карамел и ядки, ммммм...:)
Оставете го да изстине и да стегне.


После го смесете със захарта и разбийте до получаване на пухкав крем.
Добавете и останалите съставки (без ореховите ядки и чипса) и омесете гладко тесто.
Ако месите механизирано, няма да се изморите, на ръка обаче, може и малко да се поядосате, но не се отчайвайте- тези ужасяващи трохи, които се получават в началото, накрая ще се трансформират в меко тесто.
Оформете го на топка и го сложете в найлоново фолио.
С ръце оформете топката във формата на шпеков салам, например:), но с диаметър около 4 см.
Оставете тестото в хладилника така увито и разточено, докато стегне, около 1 час.
Не е нужно да има твърдостта на камък, защото ще е трудно за рязане.
Аз работих с твърдост, приблизително като на стегнат, неразмекнат пластелин.
Включете фурната на 175-180 градуса.
Отгънете фолиото и оваляйте тестото в шоколадовия чипс.
Опитайте се да разнесете чипса навсякъде.
Ако тестото ви не е твърде каменно (но пък и с меко тесто не работете в никакъв случай), чипсът ще прилепне много добре към него.
Нарежете тестото на кръгчета с дебелина около 7-8 мм.
Подредете бисквитките в тава с кухненска картия.


Пак ще се повторя, но фурната трябва да е задължително предварително загрята, когато ги сложите да се пекат.
Печете до златисто, няма как да ви кажа точни минути, защото всяка фурна е различна, както знаете. При мен бяха нужни около 12 минути.
Извадете тавата от фурната.
Не бързайте обаче да вадите бисквитките, защото когато са горещи, са ронливи.
Когато изстинат леко, поръсете ги с орехови ядки и с леко притискане те ще се прилепнат към  тестото. Не натискайте много обаче, особено, ако бисквитките ви са още горещи, защото ще ги натрошите.
Можете да сложите и парченца млечен шоколад, който ще се разтопи много приятно от топлината им.
Оставете ги да изстинат.
А после се насладете на един вкус, който няма да забравите.
Можете да съхранявате бисквитките в плътно затваряща се кутия около 1 седмица.


5 коментара:

Mira 4 март 2011 г., 13:10  

Рони, страхотно изглеждат! Тъкмо се чудех какви бисквитки да направя за дъщеря ми да си носи за закуска в училище. Вече е ясно - твоите ще са! :)
Хубав уикенд!

Валери,  5 март 2011 г., 0:05  

Изглеждат много апетитно - не се съмнявам, че и на вкус са чудесни. :)

fedora 5 март 2011 г., 6:11  

Трябва някой да ми забрани да влизам тук!!! Туй нещо е нечовешко вече... :))

Etigra 27 ноември 2012 г., 0:52  

а откъде купувате шоколадов чипс? имам доста рецепти в готварска книга за сладкиши, които включват шоколадов чипс, но не знам откъде да купя

Ginger Cookies 16 декември 2012 г., 13:16  

http://www.aromashouse.com/
http://www.cookibooki.bg/vmchk.html

Публикуване на коментар

Back to TOP