Табуле (Tabbouleh)

>> понеделник, 7 март 2011 г.




Ето го и приятелчето на пълненото ми пиле.:)
Чудесно се разбираха и допълваха двамата, поседнали на една маса.
Тази салата не е типична за нашата кухня, тя води своето начало от Близкия изток.
Но пък за всички, които обичат свежите салати с богат аромат на пресен магданоз и току що изцеден лимон, табуле е истинска наслада.
Днес няма да ви ангажирам с твърди и категорични пропорции на продуктите, защото техните съотношения зависят от вашите предпочитания.
Ако искате, сложете повече магданоз и по-малко домати, количеството на булгура също определяте вие.
Важното е да ви е вкусно.
Различните народи също имат своите интерпретации-някои от тях я приготвят с много магданоз (Ливан), други наблягат на булгура, можете да я срещнете с или без краставица.
Аз също винаги я приготвям различно, умишлено не слагам краставица, понякога не добавям мента.
Табуле може, освен като салата, да бъде и гарнитура, както и да се използва за плънка на различни арабски ястия.
Единственият недостатък на табуле е, че трябва да се консумира веднага, защото се отделят много сокове и салатата бързо става твърде "мокра".
За да избегнете това, можете да замените булгура с марокански кус кус, който поглъща голяма част от течността, и макар, че променя автентичността на рецептата, не я прави в никакъв случай по-лоша на вкус.
Опитайте, само в една хапка от тази салата има цял ураган от свежи аромати и вкусове.
Освен това, табуле е абсолютно подходяща рецепта за раздела здравословна и полезна храна с огромното си количество витамини.

Табуле



Продукти:

домати (твърди и стегнати, за да не се разпадат при ситното нарязване)
пресен магданоз
прясна мента
зелен лук
булгур 
пресен лимон
сол на вкус
зехтин


Нарежете доматите и лука много ситно.
Работете с остър нож, за да ви е по-лесно, а и по този начин не се нарушава нивото на витамините в магданоза, най-вече.
Нарежете и магданоза и ментата.
Залейте булгура с вряла вода (долу горе в съотношение 2 части вода към 1 част булгур) и го покрийте плътно с капак, докато омекне.
Изцедете го много добре, опитайте максимално да отделите излишната вода.
Оставете го да изстине.
Сложете го при останалите продукти и овкусете със сол, зехтин и прясно изцеден лимонов сок.
За да е по-вкусно, направете салатата с предварително охладени продукти.
Сервирайте веднага.


7 коментара:

Snow White 7 март 2011 г., 9:52  

ммм, чудно предложение :) Много обичам тази салатка, благодаря ти че ми я припомни :):)
А снимките ти отново са умопомрачително невероятни :):):)

Nadia 7 март 2011 г., 12:40  

Ох, мога да унищожа индустриални количества от тази салатка. На мен лично ливанската версия най ми харесва:)

Didi Bounova 7 март 2011 г., 14:19  

Поредното изкушаващо предложение,Рони!:)
Много ефектни са серията снимки на тъмно от последните няколко публикации!

Ани 8 март 2011 г., 14:26  

Много обичам салата Табуле! Благодаря за рецептата. Честит празник! :)

plamennna,  12 март 2011 г., 3:48  

Прекрасно пролетно изкушение!Благодаря за рецептата.Както винаги я поднасяш по изящен и много апетитен начин Вероника!

fedora 12 март 2011 г., 4:03  

И аз я обичам тази салатка! От снимките ти ми се прияде отново тази свежест :)
Благодаря за зрителната наслада, Рончик :)

avelok 10 октомври 2011 г., 22:00  

Обичам и приготвям салта табуле в различни варианти както и вие - с много булгур и малко магданоз, основно с магданози и малко булгур и мароканския кускус е превъзходен. За да не става водна обаче има една подробност - доматите се изчистват от семенцата и се употребява само твърдата част. Салатата е още по прекрасна когато престои малко, особено ако в състава и има и мента.Защото аромата се развива невероятно.

Публикуване на коментар

Back to TOP