Muhammara (мухамара)

>> четвъртък, 3 март 2011 г.

И докато сме на ориенталска вълна, приемете от мен още един екзотичен като вкус подарък-този вкусен пикантен дип със забавното име Мухамара.
Не знам какво означава това като превод (нещо от типа на "зачервен"), но ми звучи страхотно.:)
Дипът Мухамара може да бъде консумиран като се топи в него мек хляб, или за разядка с печено месо или различни кебапи, а защо не и с препечени филийки.
Може да се сервира топъл или студен, лично за мен охладен е най-вкусен.

Muhammara



Продукти:

3 пресни средни към големи червени сладки чушки (изпечени и обелени)
2/3 чаена чаша ситно смлян сух бял хляб (ситни трохи)
1/3 чаена чаша леко запечени и счукани ( не смлени) орехи
2-3 скилидки чесън (счукан)
1 супена лъжица пресен лимонов сок
1 равна чаена лъжичка чили пипер (аз използвах червен турски)
1 равна чаена лъжичка качествен сладък червен пипер
2 чаени лъжички меласа
1 чаена лъжичка смлян кимион
сол на вкус
малко повече от 1/2 чаена чаша зехтин



Смелете изпечените и обелени чушки в блендер, но не ги смилайте прекалено много, трябва да си има малки парченца.
Тук е мястото да ви кажа, че с пресни чушки резултатът е най-хубав.
Ако нямате в наличност и ще използвате консерва, то трябва да сте сигурни, че чушките не са кисели, трябва да са сладки. И задължително червени.
Също така много важна подробност е, че независимо дали ще използвате прясно изпечени или консервирани чушки, те трябва да бъдат изцедени добре, да няма вода в тях.



В подходящ съд смесете всички съставки и разбъркайте много добре.
Овкусете със сол според вашия вкус.
Сервирайте по желание със запечени натрошени орехови ядки.


Публикуване на коментар

Back to TOP