вторник, 22 март 2011 г.

Торта с бял шоколад и ягоди "Страст"

Ехо, да не ме забравихте?:)
Аз поне не съм ви забравила.:)
Идвам набързо да ви подсладя душичките с една торта, която няма някакви чудати и майсторски декорации, но е вкусна и страстно пленяваща рецепторите.
Сега, пишейки рецептата, си мисля, че ако се затрудните да намерите ягоди по това време на годината, можете да замените с друг плод по ваш избор, като обаче се постараете все пак да се впише в цялостната картина на останалите продукти.
Тортата не е никак сложна за приготвяне, само печенето на блатовете е малко бавно и досадно.
Рецептата е за кръгла тава с размери 25 см.
Да ви се оплача, диетата ми продължава вече 2 седмици, никак не ми е лесно-правя торта, а после само гледам.
Но на всичките тия сладки неща, публикувани в блога ми, и които се наложи да опитвам
(аз се дърпах, ама нямаше как:))), трябва някакси да им отмъстя.:)
Честита пролет и дано с настъпването на топлите сезони да има повече топлина и в сърцата на всички хора.
Мир на Земята!

Торта с бял шоколад и орехи "Страст"


Продукти:
за блатовете:
10 белтъка на стайна температура
250 грама смлени орехи или лешници
4 не препълнени супени лъжици бяло брашно
250  грама кристална захар

за крема:
10 жълтъка
180 грама кристална захар
200 грама бял шоколад
125 грама краве масло

за декорация:
сметана "Президент" (по желание можете да я смесите с крема сирене и пудра захар или просто да я разбиете и да я подсладите на вкус)

пресни ягоди 


(Я, погледнете хубаво на тази снимка виждате ли случайно едно котешко духче?:))

Нека да направим първо крема, за да може да изстине и стегне.
Разбийте жълтъците и захарта с миксер, но не на гъст сняг, а колкото да се смесят добре.
На слаб котлон и задължително на водна баня започнете да ги сгъстявате, като не спирате да разбърквате.
Не се изкушавайте да увеличите котлона или пък да правите това директно на котлона, такива сладки бъркани яйца ще ви се получат, че даже и кварталното куче няма да ги хапне.:)


Когато жълтъците се сгъстят и захарта се е разтворила напълно, махнете от котлона.
Прибавете разтопения също на водна баня шоколад и разбъркайте много добре.
Още докато всичко е топло, сложете и маслото и смесете всички компоненти до гладка смес.
Оставете крема да изстива и да се сгъстява.


Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Разбийте белтъците и захарта на гъст сняг и започнете постепенно да прибавяте на части смесените брашно и ситно смлени орехи.
Разбъркайте хубаво сместта, докато всичко се смеси идеално.
Пригответе си кръгла тава (25 см), намаслете я и я набрашнете добре по дъното и по стените.
Изсипете 1/5 от сместта и я разпределете добре по дъното на тавата.
Изпечете блата, докато леко се зачерви, не препичайте в никакъв случай.


По същия начин изпечете и останалите 4 блата, като преди всеки нов, отново намаслявайте и набрашнявайте тавата.
Пазете пръстите да не ги изгорите, че ще ви трябват после да ядете торта.:)
Оставете блатовете да изстинат напълно.


Сглобете тортата, като редувате блат, крем и т.н.
Декорирайте тортата по ваш вкус и не забравяйте да сложите ягодките.:)
Съхранявайте на хладно място, в хладилника, обаче, тортата става твърда и не е добро решение.





20 коментара:

  1. Леле! Това си е като бижу! Рони, разкошна си я докарала. Вкуса не ме интересува точно в момента (макар че със сигурност е прекрасен), но този външен вид и тези снимки... очите ми изтекоха!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно прекрасна! Снимките страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Божествена е!!! Просто нямам думи - истински ягодов рай!! Влюбена съм и в снимките :)

    ОтговорИзтриване
  4. Wow, невероятна торта! Пак си се справила блестящо! А снимките...... Наистина си майстор. Поздравления Рони!

    ОтговорИзтриване
  5. Как да те забравим, Рони,като мине не мине време и хоп-пуснеш нещо зашеметяващо, което лично на мен ми държи влага (демек пред очите ми е) доста дълго време. Това нещо тук е толкова изкусително, че ми иде да си спретна едно лично за мен и да си го измуам цялото :)))

    ОтговорИзтриване
  6. ЕЕЕЕееееее, каква е тази разкошотия Ронка! Много красиво и оригинално представане, като за любовна идилия. Разрезът е повече от впечатляващ! Прекрасно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  7. Пак изумяваш с красота и творчество! И аз няма какво да кажа - снимките сами говорят :)

    ОтговорИзтриване
  8. Рони, ти си желязо, не човек, ако устояваш на тази нежна тортичка :)
    Пък и виж колко е беличка.... и колко мъничка :) Хайпвай парченце и заради мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно красива торта :)
    Прекрасни снимки, очарована съм

    ОтговорИзтриване
  10. moje li da ti doida na gosti i da pomogna samo s qdeneto :D

    ОтговорИзтриване
  11. :))))) Благодаря ви.:)))
    Веси, така свикнах с диетата си, че още, докато готвя нещо и вече не ми се опитва.:))

    ОтговорИзтриване
  12. Рони,не си го и помисляй,че ще бъдеш забравена.Влизам често тук,все намирам нещо за разглеждане и четене...А тортата е прекрасна-приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Тортата изглежда просто превъзходно,смятам да се пробвам да я направя.Искам да попитам,какво значи ,че става твърда в хладилник,много ли се втърдява,защото това ми е единственото хладно място!:)))

    ОтговорИзтриване
  14. Опитах да направя тази торта,не стана толкова красива,но стана много вкусна.Само мога да кажа благодаря за прекрасните рецепти.Петя

    ОтговорИзтриване
  15. Всичките ти рецепти са невероятни! Вече опитах една, а това е следващата, която съм си набелязала (обожавам комбинацията ягоди-сметана) и утре ще прекарам цял ден в кухнята, надявам се а успея да постигна и половината от приказността, която виждам тук! Благодаря ти за вдъхновението, ти си наистина една прекрасна и всестранно развита личност!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти, Асенка, ще се радвам да видя и снимка.
    Успех утре.:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Потвърждавам всички коментари по горе. Рецептите ти са невероятни, вкусни и точни. Това е втората торта която пробвам, крема май неможа да ми стегне много, но за сметка на това тортата беше много вкусна. С нетърпение очаквам новите ти публикации - те са душевно задоволство за очите и корема :)

    ОтговорИзтриване
  18. всички торти са направо страхотни,аврорката на тортите спокойно може да кандидатства за майстор-сладкар.Поздравления за тортите,разко6ни са!

    ОтговорИзтриване