Това ястие се приготвя от патлаждани, сусамов тахан и се подправя, но най-вкусно се получава, ако патладжаните се пекат върху жарава или огън, за да имат опушен аромат.
В някои страни се предлага като предястие, в други-като салата.
Ако нямате възможност да изпечете патладжаните по автентичен начин, можете да ги изпечете и във фурната, разбира се.
Има рецепта и с добавяне на смлени орехи, която също е страхотна.
Баба Гануш е изключително неподходящ за хора на диета, защото отваря много апетита и покрай него можеш да изядеш огромни количества храна и после дълбоко да съжаляваш.:)
Баба Гануш
Продукти:
2 средни (по-скоро към малки, а не към големи) патлаждана
2 равни супени лъжици сусамов тахан
сол на вкус
1/2 чаена лъжичка смлян кимион
3 средни скилидки чесън (ситно счукани)
лимонов сок на вкус (около 1/2 среден лимон)
черен пипер на вкус
2 супени лъжици вода
3-4 супени лъжици зехтин и по желание още за поливане накрая
ситно нарязан пресен магданоз за поръсване
Изпечете патладжаните, докато станат меки, като ги обръщате по време на печенето.
Обелете ги и ги оставете да изстинат в затворен съд.
За да продължите нататък ви предлагам 2 варианта:
- с намачкани с вилица патладжани
- с леко пасирани (но не прекалено много) патлаждани
Аз го предпочитам в леко пасиран вид.
След като намачкате или пасирате патладжаните, добавете останалите съставки и разбъркайте добре.
Сервирайте с прясно нарязан магданоз.
Можете да поръсите с малко кимион и да полеете с 1-2 супени лъжици зехтин накрая.
Ако имате и малко запечени орехчета, можете да ги подредите и тях отгоре.:)
Много интересна рецепта. Аз ти показах коя е баба Гануш и сигурно има нещо общо. Иначе не обичам патладжани за жалост, но пък името на рецептата ме заинтригува наистина.
ОтговорИзтриванеУААААААААААУУУУУУУ
ОтговорИзтриванеБаба на турски е татко
ОтговорИзтриване