сряда, 2 март 2011 г.

Печено пиле с майонеза

В тази рецепта няма какво да разтягам локуми, опитайте и ще видите, колко вкусно и крехко става пилето по този начин.
Идеална рецепта за хора, които нямат сили и време да стоят дълго в кухнята.
Това, обаче не я прави претупана и по-ниско качествена като финален резултат.
Очаквам мненията ви.:)


Печено пиле с майнонеза



Продукти:

1 охладено (не замразено) пиле
2/3 кутия майонеза
пресен лимонов сок
пипер меланж (смесени пипери)
4-5 супени лъжици зехтин
сол на вкус


Съветвам ви да приготвите тази рецепта с охладено, а не със замразено пиле, има голяма  разлика във вкуса, особено пък, ако сте купили пилето директно замразено от магазина,  резултатът ще е най-лош.
Почистете го и го осолете добре.
Изцедете пресен лимонов сок върху него, като го разнесете навсякъде по пилето и го оставете за около 30 минути в хладилника, за да попие добре солта в месото.
Сложете пилето в тава, застлана с алуминиево фолио и го намажете много добре и навсякъде с майонезата.
Полейте съвсем леко със зехтин, поръсете с пиперите и го сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
На тези градуси месото ще стане по-крехко.
Не го покривайте с фолио.
Печете до готовност, като задължително мажете пилето с мазнината, отделена при печенето минимум 3-4 пъти.


12 коментара:

  1. Леле, Рони, по снимка № 1 и 3 ще се облизвам и насън.......
    Прекрасни са! За пилето, печено и така - не се и съмнявам.
    Знаеш ли, напоследък още повече ми харесва твоя блог - все едни такива любима нещица пускаш :)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм :) неустоимо вкусно!! фантастично изглежда пилето, приготвено така - а снимките са зашеметяващи!! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Рони, от доста време чета за подобна рецепта из форумите на бг мама. Много я хвалят, че пилето става много крехко, само, че там казват, че се добавя и лук и картофи и се пече в йена с майонеза отгоре. Досега съм се въздържала, заради майонезата. Но гледам, че в твоята рецепта количеството е малко. Може да се спра на light майонеза. Ти каква марка използва?
    Снимките ти са фантастични!Определено ме накара да се замисля :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Вече се пече във фурната, само малко се притеснява, че няма никакъв сос отделен за да го поливам...

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, това с картофите и лука е съвсем друго, моето си е просто печено пиле.:)
    Може и с майнонеза light, макар че аз изобщо не я харесвам, а в случая идеята е точно майонезата да придаде целия вкус на пилето. Но изборът, разбира се, е твой.:) Използвах майонеза "Краси", тя си ми остана любима.
    Светлана, сос е силно казано, мазнина си е това, което се отделя от пилето, майнонезата и зехтина. Просто трябва да се маже пилето с тази мазнина, за да стане по-сочно и да не изсъхва кожата и в същото време да стане вкусна и хрупкава.

    ОтговорИзтриване
  6. ейййй страхотно е :) и рецептата и снимките всичко е прекрасно :)

    ОтговорИзтриване
  7. Звучи зверски вкусно - като всичките ти пилешки рецепти, станали любими у дома. Смятах да готвя пиле с ориз за вечеря, но май ще спретна две неща - това пиле и отделно ориз - хе :)

    ОтговорИзтриване
  8. Речено - сторено - пилето стана фантастично. Единствената разлика с рецептата беше, че беше нарязано на порции. Сега хвърлих око и на пържолките, във фризера имам домашно свинско, все пак май ще пробвам с него, макар и замразено, но ще докладвам в другата тема като го спретна :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ne probvai s svinsko as probvax i ne stana xybavo

    ОтговорИзтриване
  10. Браво Рони!!! Отдавна не бях виждала толкова интересни и вкусни рецепти, поднесени по уникален, бих казала поетичен начин! Продължавай все така! Изпратих блога на сестра ми в Англия и там започват да пробват всички ястия с голямо желание....Успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Днес направих пилето по предложената рецепта. Получи се страхотно, сочно и вкусно. Времето за печене - ок. 90 мин., 4-5 пъти го поливах сьс соса, който си пусна. Сервирах сьс задущени зеленчуци. Благодаря за предложението.

    ОтговорИзтриване
  12. Не очаквах, да си призная, такъв страхотен резултат. Благодаря за рецептата Вероника :). Единственото нещо, което добавих беше малко розмарин и мащерка. Стана чудесно и всичките ми гости си облизваха пръстите :) Това ми става любима рецепта за пиле.

    ОтговорИзтриване