Но има едно, за което никога, ама никога не съм чувала някой да каже, че не го обожава-доброто старо печено пиле с картофи.
От друга страна пък, точно затова, че е масово любима рецепта, не смятам да ви я представя в стандартния й вид, защото съм сигурна, че няма човек, който да не умее да си я приготви.
Отдавна исках да ви предложа пълнено пиле, но не исках да е нещо, което сме свикнали да виждаме-с ориз, спанак и т.н.
Вчера ми дойде вдъхновението, че мога да съчетая 2 в 1-любимото на всички пиле с картофи и самата технология за обезкостено пълнено пиле.
Съчетах няколко съставки и хоп!, получи се нещо много, много вкусно.
Самото обезкостяване на пилето никак не ме затрудни, важното е просто да знаете как да срежете пилето като първи, основен разрез и да работите с остър нож.
Ама, и аз заговорих като хирург (една стара моя мечта, между другото:).
Най-лесно пилето се обезкостява, когато се среже през гърба (а не през гърдите) и се продължи до края с разреза.
После отваряте пилето и започвате внимателно да изрязвате една по една всяка кост.
Умишлено оставих костите на крилцата и на долните бутчета, за да може все пак пилето да има автентичен вид, а да не прилича на чувалчето на Дядо Коледа.:)
Пълнено пиле с картофи и маскарпоне
Продукти:
1 охладено пиле
сол
пипер меланж
за плънката:
3 средни картофа
1 средна глава кромид лук
2 супени лъжици маскарпоне
настърган кашкавал (опция)
1/3 чаена лъжичка настъргана кора от лимон
сух риган
суха мащерка
пипер меланж
сол на вкус
по желание и бекон
краве масло
Измийте и подсушете пилето, подсушаването е важна част, не я пропускайте, за да не ви се напълни тавата с вода по време на печенето.
Обезкостете пилето, осолете го и го поръсете с прясно смлян пипер меланж.
Оставете го да попие добре солта и подправката.
През това време ще приготвим плънката.
Нарежете картофите много на дребно, лука също.
Ако искате да прибавите и бекон към плънката си, нарежете и него на малки тънки парченца.
Загрейте тиган с краве масло и сложете всичко това да се запържи много добре.
Всичко трябва да придобие златиста коричка.
Махнете плънката от котлона и прибавете всички останали съставки.
Разбъркайте добре и оставете леко да се охлади.
Сложете плънката в пилето и го зашийте добре с дебел конец.
Разтопете краве масло (около 1/2 пакетче, може и повече) и след като изстине малко, за да не си изгорите пръстите, намажете добре цялото пиле.
Сложете го да се пече на 200 градуса, не повече, за да не загори коричката, а пилето да е сурово.
Аз пека пилето на рафт, който съм сложила в долната половина на фурната.
От време на време мажете пилето с отделената мазнина.
Печете до готовност.
Изглежда невероятно изкусително! И с тази препечена коричка ... Снимките са страхотни, а за вкуса нямам съмнение. Определено ще опитам рецептата, въпреки че не знам как ще се справя с обезкостяването. Имам един въпрос - месото от самото пиле задушава ли се заедно с картофите и лука или се прибавя сурово към останалата част от плънката?
ОтговорИзтриванеБлагодаря.:))
ОтговорИзтриванеЯвно съм написала неясно рецептата, съжалявам.:)
Не, пилето просто се осолява и овкусява с пипер и си стои сурово, докато се напълни, само плънката се обработва предварително.
Пилето се пълни сурово и се слага във фурната да се пече.
Успех.:)
Сега прочетох пак коментара ти, кое месо да се прибавя към плънката?
ОтговорИзтриванеПилето си остава цяло, не се отделя месо от него.
Ще ме убиеш ти с твоите пилета, Рони - не се и съмнявам в това, че предлагаш поредното вкусно такова.
ОтговорИзтриване:) Грешката е моя. Толкова се загледах по снимките и си мислех какво ли е да имаш такова пиленце за обяд, че не съм прочела внимателно рецептата. Извинявам се! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНяма проблем, Габи, случва се, понеже пиша много бързо и си помислих да не съм написала нещо грешно. :)))
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб.:)
Малеее...голямо изкушение...ммм :) Браво Рони!
ОтговорИзтриванеМмммм чудно! Да ти кажа честно, аз май ще съм единствената, която не изпада във възторг от пиле с картофи:) Не че изобщо не харесвам това ястие, но просто не е сред любимите ми. От друга страна, обаче, с това маскарпоне звучи много изкушаващо и пленително. Придава нотка индивидуално и не чак толкова типично звучене, което ми допада:)
ОтговорИзтриванеКато една ревностна почитателка на пилешкото мога да кажа,че изглежда умопомрачително вкусно!Нямам търпение да опитам и вкуса.Това ще е днешната ни вечеря.
ОтговорИзтриванеСнимките са невероятни!Поздрави Nanita!
стана страхотно. Благодаря за интересната рецепта. Хубажа комбинация на картофи с маскарпоне.
ОтговорИзтриванеРони, много хубава идея за пълнено пиле:) Поздравления. Снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеизтекоха ми и очите и лигите!! Уникално изглежда, поздравления.Отдавна не бях виждал по вкусно изглеждаща гозба!
ОтговорИзтриванеНаправо си облизахме пръстите с това пиленце :)
ОтговорИзтриванеСготвих го за брат ми и жена му. Каза, че е станало уникално! Днес ще го направя и за мъжа ми :) много благодаря за рецептата. Споделете и други солени рецепти с маскарпоне. мерси :)
ОтговорИзтриване