неделя, 6 март 2011 г.

Пиде с кайма и яйце

И друг път съм ви представяла пиде, тънък турски хляб, който може да се приготвя с различна плънка.
Днешната ми рецепта за пиде е с кайма, лук, много подправки, пиперково пюре и яйце.
Най-вкусно и автентично ще се получи, ако направите пидето с агнешка или телешка кайма (а защо не и смес), но ако сте затруднени да намерите, можете да опитате и с тази, която имате в наличност.

Пиде с кайма и яйце



Продукти:
за тестото:
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица зехтин
   
1 пакетче суха мая 

за плънката:
500 грама агнешка кайма
1 голяма глава кромид лук
4 нарязани скилидки чесън
турски пипер лют на вкус
пипер меланж на вкус
1 чаена лъжичка смлян кимион
3 пълни супени лъжици пиперково пюре (от смлени сладки червени чушки)
1/2 чаена лъжичка сух риган
1/2 чаена лъжичка сух джоджен
1/2  чаена лъжичка пипер Урфа
сол на вкус

за намазване на тестото:
доматено пюре (гъсто)
захар на вкус
сол на вкус
зехтин

за поръсване- заатар*
пресен магданоз
пресен лук

3 яйца


Сложете маята в малко топла вода, прибавете и захарта.
След като маята набъбне, смесете всички продукти и омесете меко и еластично тесто.
Тестото трябва да е леко лепкаво. 
Покрийте го с кърпа и оставете да втаса, докато приготвите плънката.


В тиган загрейте мазнина и сложете каймата и нарязания лук да се запържат.
След като каймата стане "на трохи" и се позапържи, добавете останалите продукти за плънката и на слаб котлон продължете с топлинната обработка за около 5 минути.
Разделете тестото на 3 еднакви топки и на набрашнен плот разточете на много тънки кори с елипсовидна форма.
Намажете ги с доматената паста, овкусена с посочените към нея съставки.
Разпределете по равно плънката върху всички кори и после навийте крайчетата им, така че да се получи нещо като лодка.
Може да повдигнете и прищипете с пръсти тестото по края, вместо да навивате също така.
Поръсете всяко пиде със заатар. 




Печете в задължително предварително загрята на 210 градуса фурна.
След като е почти готово, отворете фурната и сложете по едно сурово яйце върху всяко пиде и ги запечете до готовност.
Сервирайте пидето с пресен магданоз и пресен зелен лук и задължително с голяма кана студен айрян. 

заатар*-подправка, типична за арабската кухня и като цяло за кухнята на Средния изток, представляваща най-често смес от мащерка, риган, сумак, сусамови зърна, като е възможно да съдържа и сол и други подправки.
 



8 коментара:

  1. Изглежда страхотно и задължително ще го опитам и аз!
    Какво значи "заатар"? Някаква арабска подправка ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Получило се е чудесно.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви.:)
    Добавих информация в рецептата за заатар.
    Поздрави и успешна седмица.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох как обичам пиде :-) В София си намерих едно вкусно местенце с автентична турска кухня и всеки път като ме видят, че се мръщя на тежките ястия ме питат искате ли нещо леко като "пиде" например ама разбира се :))))))))) Опитвала съм го с турски суджук и със сирене. Харесват ми и двата варианта. Благодаря за рецептата!

    Суха Мащерка

    ОтговорИзтриване
  5. Ginger Cookies, This looks Fantastic!!! LOVE your recipes:)...You are amazing!

    ОтговорИзтриване
  6. Вече го опитахме,превъзходно е.Аз добавих вместо яйчице отгоре настърган кашкавал за пици,който се разтопи и запече ,смятам другия път да добавя и малко накълцани черни маслинки.Отново имаше леки критики от страна на мъжа ми,но към моето тесто,но нали все още се уча с тестата малко ми е сложен процеса на втасване.Той иска коричката да е по дебеличка ,а каймата по малко аз сложих така мъжката :)).За другия път така ще му го направя.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Вероника, искрено те поздравявам за тази рецепта.Толкова ароматно,толкова вкусно и тази хрупкава коричка.........Впечатлена съм от твоите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  8. dnes slu4aino popadnah ha tozi sait - i toy e prekrasen . predlagam edna idea samo - pide moje da se napravi s kakvoto i da bilo- planka po jelanie- kakto s finite kori za baniza . zaatar e podpravka podobna na babinata dushiza , no i nashata 4ubriza e precrasna ( iz misla 4e e po dobra ) :))

    ОтговорИзтриване