неделя, 20 февруари 2011 г.

Ягодов кекс с маскарпоне

Ако искате да приготвите нещо сладко, а не ви се стои твърде дълго в кухнята, мисля, че този кекс е едно подходящо предложение точно за вас.
Ако не разполагате с маскарпоне, можете да си приготвите белтъчна смес за целувки, да покриете кекса с нея и да запечете за малко във фурната.
Друго предложение, заместител на крема с маскарпоне- сладкарска сметана, смесена с крема сирене и пудра захар на вкус.
Липсата на пресни ягоди също не трябва да е причина да ви откаже от рецептата, едно хубаво сладко с цели ягоди, също ще ви свърши хубава работа.
Кексът е много лесен за приготвяне, ароматен и много вкусен.


Ягодов кекс с маскарпоне





Продукти:

5 средни яйца
2  1/4  чаена чаша бяло брашно
200 грама меко краве масло
2  чаени чаши захар
1/2  чаена чаша прясно мляко
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
ягодова есенция
розова сладкарска боя

за крема:
500 грама маспарпоне
150 грама крема сирене "Филаделфия"
пудра захар на вкус


ягодов конфитюр
пресни ягоди, покрити със захар и престояли поне час в хладилник



Включете фурната на 170 градуса да загрява.
Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем. 

Започнете да прибавяте едно по едно яйцата и продължавайте да разбивате.
После добавете и млякото, есенцията и боята.
Смесете брашното и бакпулвера и отново с миксера започнете с разбиване да смесвате постепенно с другите продукти.
Изсипете готовата смес в намаслена и набрашнена форма за кекс.
Изпечете кекса до готовност в предварително загрятата фурна.
Не препичайте много кекса, трябва да е пухкав, мек.
Обърнете го върху поднос и го оставете да изстине.


Разрежете го на 2 части напречно.
Смесете всички продукти за крема много добре.
Направете крема толкова сладък, колкото отговаря на вашия вкус.
Намажете долната половина на кекса с ягодов конфотюр, сложете пресни ягоди.
После с лъжица започнете да сипвате крем върху тях и разпределяйте върху ягодите. 
Не се стремете да го размажете идеално гладко.
Поставете горната половина на кекса отгоре и започнете да покривате целия кекс с останалия крем.
Декорирайте по ваш избор.
Съхранявайте кекса на хладно място.






И още едно сромно присъствие на блога ми, този път на страниците на списание "Блясък".





12 коментара:

  1. Рони, прекрасно предложение за кекс, а снимките ти както винаги са невероятно красиви!

    И поздравления за поредната медийна изява!

    ОтговорИзтриване
  2. Божествен кекс - Фантастично съчетание на вкусове!!! И съм буквално :) влюбена в начина, покйто си го декорирала!! А снимките - прекрасни, както винаги!!

    Поздравления и от мен и за медийната изява!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен сладкиш, Ронка :) И красив :)
    Поздравления и за медийната изява :)

    ОтговорИзтриване
  4. невероятен кекс, декорацията особено. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. К'во е туй чудо, бре, Рони :))
    Прекрасно, наистина прекрасно с тия розички отгоре :)

    ОтговорИзтриване
  6. Mnogo originalna dekoraciq, a krem4eto izglejda bojestveno!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито, и прекрасна публикация както обикновен но! Лека и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Рони, страШотни розички - как пък ги издокароса таквиз???
    И кексчето изглежда вкусно, та вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Рони, остави ме безсловестна бе жена! Първо сама по себе си рецепта е страхотна! Второ - тези снимки те грабват веднага! И разбира се не на последно място - поздравления за статията! Страшна си във всяко едно отношение!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно изпълнение-както винаги.А розичките са уникални....Рони,много ти се радвам за това което правиш...

    ОтговорИзтриване
  11. На това му се казва Красота и Изящество :)) страхотия...

    ОтговорИзтриване
  12. Рони рецептата за кекс с ягоди е страхотна и много идейна. Снимките са един път, а твоите снимки са прекрасни:)

    ОтговорИзтриване