събота, 26 февруари 2011 г.

Quesadillas с пикантно свинско, камби, лук и царевица

Нали ви обещах, че вече ще има повече солени рецепти?
Ето и една малка част от обещаното.
За quesadillas (кесадилас) вече ви разказах в тази публикация, сега само плънката ще е различна.
Любителите на екзотичните храни ще останат доволни, защото това да съчетаеш на едно място хрупкаво тънко хлебче, запечено на тиган в масло, крехко свинско, деликатно подлютено с чили, да ги допълниш с 3 вида месести сладки камби, много лук и цял отбор от пикантни и ароматни подправки, да прибавиш към всичко това и любимото си сирене, което да се разтопи от топлината, а в устата ти от време на време да хрупка и зрънце сочна царевица, си е цяло приключение.
Ако съм успяла да ви заинтригувам и ми се доверите да опитате тази рецепта, мисля, че няма да се разочаровате, ако го направите.
Нека началото на солената серия започне СЕГА!:)

Quesadillas с пикантно свинско, камби, лук и царевица



Продукти:

готови тортили
краве масло за запичане

500 грама свинско месо
3 вида камби-червена, жълта и зелена
1 голяма глава кромид лук
1 голяма глава червен лук
3 скилидки чесън
сладка царевица- 1/3 консерва
чили пипер на вкус
пипер меланж на вкус
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
2/3 чаена лъжичка къри
сол на вкус
2 супени лъжици гъсто доматено пюре
захар за балансиране на киселината на доматите
щипка риган
2 щипки смляно индийско орехче
1/3  чаена лъжичка смлян джинджифил
около 50 мл бяло вино
1 зелена люта чушка (опция)

сирене по избор- чедър, моцарела
(или кашкавал)


Подгответе си тиган с диаметъра на кесадилите.
Но преди да го използвате, нека първо да направим плънката.
Нарежете свинското на много ситни парченца, камбите също нарежете на дребно, а лука-на големи филийки.
Изпържете месото до златисто, после добавете лука и когато омекне леко, прибавете и камбите.
Разбърквайте постоянно, за да не започнат да загарят, не трябва да се обработват твърде дълго, идеята е зеленчуците да останат леко хрупкави.
Ако обаче плънката започне да загаря, а не сте готови с пърженето, доливайте по малко от виното и намалете котлона.
Прибавете сладкия червен пипер и го запържете за секунди, после добавете доматеното пюре и счукания чесън.
Сложете подправките и овкусете със сол и захар. Накрая сложете и царевицата.


Намаслете тигана с краве масло и го загрейте, но не прекалено.
Работете на средна степен на котлона.
Сложете една кесадиля, върху нея разпределете от плънката, отгоре поръсете с настъргано сирене или кашкавал и покрийте с друга кесадиля.
Притиснете, за да слегнат всички компоненти в по-тънка конструкция.


Когато долната кесадиля се зачерви и започне да става хрупкава, обърнете всичко много внимателно, за да може да се запече и другата кесадиля.
Сервирайте ги като ги нарежете на триъгълници, а за добавка можете да приготвите разядка от заквасена сметана, кисело мляко, чесън и сол на вкус, посипана със ситно нарязани пресни домати и зелен лук.


7 коментара:

  1. Хип-хип-ура! така да се каже!
    Чудно, прекрасно, страхотно предложение!
    Явно ще правя кесадили, няма друг начин.
    Браво, Рони, чудни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат страхотно, толкова примамливо хрупкави! :) Приятен неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво страхотни изглеждат тези кесадили, хрупкави, ухаещи на масло и в комбинация с тези страхотни снимки са направо неустоими!!!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Вероника,много вкусно изглежда предложението ти!
    А великолепните снимки го показват по най-красноречив начин!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказно уютно е в тази публикация, Рони!
    Чудесно, чудесно... нямам думи, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за хубавото предложение :) това непременно ще е в менюто за тази седмица :)

    ОтговорИзтриване