Торта "Рафаело"

>> четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Отдавна една моя читателка ме беше помолила да публикувам рецепта за торта "Рафаело".
А и приближаващия празник "Свети Валентин" е изключително подходящ повод да сервирате на любимия си човек именно този десерт и реших, че това ще е следващото ми предложение.
В никакъв случай не искам да обява тази рецепта за автентична и оригинална, напротив, тя се роди съвсем спонтанно в моята кухня, докато обмислях какви продукти да включа в направата на тортата.
Това е начина, по който аз лично видях торта "Рафаело", а дали ще ви хареса моето предложение, времето ще покаже.
Продуктите, които участват в рецептата не са малко, но пък и самата торта не е никак малка-ще получите 12 големи парчета торта, с които можете да зарадвате много хора.
Ще видите, че в кремът има сериозно участие на сметана и моя съвет към вас е да го приготвите с животинска, а не с растителна сметана.
Ако нямате възможност да си я купите в момента обаче, и с растителна ще се получи, макар и не толкова добре.
Ще забележите и, че съм включила малко сироп за блатовете, тъй като сухите торти не са на почит у дома, но ако това не отговаря на вашия вкус, можете да пропуснете този момент.
Макар, че сиропа, който аз използвах, в никакъв случай не прави блатовете много сиропирани, а просто ги омекотява съвсем деликатно.
Между другото, измислих и втори вариант за торта "Рафаело", която също ще ви покажа в някои от следващите ми предложения.


Торта "Рафаело"

 



Продукти:
за блатовете:
10 не много големи яйца
12 пълни супени лъжици кристална захар
15 пълни супени лъжици с връх бяло брашно
1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
125 грама (1 пакетче) меко краве масло
3 ванилии (ако са обикновените пакетчета)

за крема:
500 мл течна сладкарска сметана
125 грама меко краве масло (стайна температура)
300 грама бял шоколад
5 пълни супени лъжици ситно сухо мляко
пудра захар на вкус

за сиропа:
1 чаена чаша кристална захар
1 чаена чаша вода

за декорация:
кокосови стърготини
12 бонбона "Рафаело"


Разбийте яйцата и захарта на сняг.
През това време пуснете фурната на 180 градуса да загрява.
След като яйцата и захарта са удвоили обема си и са се сгъстили, започнете да прибавяте малко по малко от предварително смесените брашно, ванилии и бакпулвер.
Накрая прибавете и мекото масло (размекнато на стайна температура) и разбийте всичко до степен на получаване на еднородна, гладка смес.
Пригответе си тава с диаметър 25-27 см (но не повече от това) и я намаслете и набрашнете по стените и дъното или я покрийте добре с намаслена хартия за печене.
Разделете сместта за блатовете на 4 части и изпечете 4 тънки блата.
Не препичайте блатовете, трябва да си останат меки и пухкави, в никакъв случай да не са препечени.
Оставете ги да изстиват.


През това време си пригответе захарния сироп и го оставете и него да изстива, по желание сложете в него и ванилия.
А сега нека приготвим крема.
В сух съд разбийте сметаната добре, към нея прибавете мекото краве масло и разбийте отново до смесването им.
В метален съд сложете белия шоколад и на много слаба степен на котлона го разтопете задължително на водна баня.
Когато шоколадът е напълно разтопен, махнете го от котлона и докато е топъл, прибавете към него сухото мляко и разбъркайте.
След като тази смес изстине, я смесете и разбийте със сметаната и маслото, прибавете пудра захар на вкус към крема, докато покрие вашите предпочитания за сладост.
По желание можете да сложите и 3-4 супени лъжици кокосови стърготини в крема, но аз не ги обичам много и не сложих.


Идва ред на сглобяване на тортата: сложете първия блат на дъното на поднос и с лъжичка леко го сиропирайте с 1/4 от захарния сироп.
Намажете с крем. Върху него сложете 2 блат, сиропирайте и него и го намажете с крем и така до изчерпване на компонентите.
Накрая поръсете тортата с кокосови стърготини и декорирайте всяко парче с бонбон "Рафаело".
Съхранявайте тортата на хладно място.



41 коментара:

Stefania 10 февруари 2011 г., 9:49  

Buon pomeriggio mia cara di questa torta mi piace tutto il sapore che immagino e il colore molto chic, brava ciao

Vesselina 10 февруари 2011 г., 10:03  

Влюбих се от пръв поглед във тази торта!!! Уникална е мисля да пробвам и аз този разкош!!!
Vesselina

Milena 10 февруари 2011 г., 10:31  

Изглежда приказно! Изящество е първата ми асоциация! :-) Много ми харесаха снимките!

:-)

elena,  10 февруари 2011 г., 15:23  

Strahotno, nejno, romanti4no i podneseno s mnogo vkus!
Prekrasni snimki, ot koito izpadnah v jestoka hipoglikimiq.:))

di_ani 10 февруари 2011 г., 23:04  

Вероника,
Прекрасна торта ...
излъчва нежност, финес и роматника -
валентинките, и кексчетата - също!
Поздрав и усмивки, Диана

Lulu 10 февруари 2011 г., 23:34  

Вчера цял ден рових из сайта ти, с идеята да си намеря някоя страхотна торта. Спрях се на друга, но ако бях видяла на време тази, може би щях да си променя избора! Обожавам рафаело!

vesela 11 февруари 2011 г., 0:11  

Много ми хареса тортата, Рони, толкова е нежна....Да при макароните имаше някаква агресивност и страст, тук нежност - добро съчетание за Свети Валентин!
Пожелания и двете да не стихват никога при вас със съпруга ти!

Angellove's Cooking 11 февруари 2011 г., 2:27  

Толкова нежна и феерична изглежда тортата - и така изкусителна!! И снимките са невероятни - романтични и подканящи :) Прекрасно!!!

Валери,  11 февруари 2011 г., 3:30  

Мога да опиша това чудо само с една дума - прелест! Благодаря за поредната страхотна торта, Вероника :)

Tina,  11 февруари 2011 г., 4:44  

Prekrasna Rafaelo!
Bravo!

fedora 12 февруари 2011 г., 1:21  

Божествено изглежда, Рони! Нищо повече не мога да кажа, да преглъщаш хич не е лесно :)))

Краси 12 февруари 2011 г., 4:14  

Ох,каква прелест!
И толкова романтично въздейства....
Хубав празник,Рони! :))

Елена Димиева 12 февруари 2011 г., 5:14  

Здравейте и от мен.Разкошна торта много ми хареса , това е моят вкус обожавам вкусът на Рафаело :))))

traiana 13 февруари 2011 г., 8:07  

Чудесна е , браво!

Dimitrana S. 14 февруари 2011 г., 23:36  

Поздравления, Вероника!
Много нежна, романтична... и никак, никак не се съмнявам - изключително вкусна! Чудна е тортата!

Здрави, ведри и все така красиви дни :-)

Таня И.,  15 февруари 2011 г., 6:03  

прекрасна торта, както винаги :) но честно да си призная блога става вече скучен с тези торти и макарони...

Ginger Cookies 15 февруари 2011 г., 9:09  

Mного благодаря на всички.:))

Dani Dineva 15 февруари 2011 г., 23:36  

Рони,
царица си на тортите! Абе у вас кой ги изяжда всички тези вкусотии?! Прекрасно изглежда всичко, разрезът е уникален.

Ginger Cookies 17 февруари 2011 г., 7:24  

Дани, много си мила, благодаря ти страшно много.:)
Таня, благодаря и на теб.:) Отчитам недоволството ти, но както съм писала и преди, в този блог публикувам рецепти, които приготвям вкъщи и са желани от моето семейство, и които са приготвени, за да бъдат изядени, все пак, а не само за да ги снимам и пусна тук. При положение, че в семейството ми се искат подобни рецепти от мен, нали разбираш, че няма как да кажа, че няма да ги приготвя, защото имам много торти в блога. А и в крайна сметка, в интернет има голямо разнообразие от блогове, стилове на готвене и рецепти, аз предлагам моите такива. Пък и на фона на почти 300 броя различни рецепти в блога ми, не бих казала, че няма разнообразие.
Поздрави.

kremitto,  23 февруари 2011 г., 6:25  

Тази торта е уникална , не само на вкус , но и на външен вид......само , че имам едно предложение, тъй като вече я изпробвах, а именно жълтъците и белтъците да се разбиват поотделно, като последните да са на сняг. Така си мисля , че резултатът ще е по добър, мойте станаха малко сбити. Чакам с нетарпение вашето мнение:):):)

Ginger Cookies 23 февруари 2011 г., 10:33  

Разбира се, че можете да ги разбиете отделно.:) При мен се получи добре и без да ги разделям.:)
Поздрави и благодаря за хубавите думи.:)

Елена Димиева 15 април 2011 г., 4:55  

Вероника привет и от мен, винаги разглеждам блога ти с голям интерес. В началото на май имам личен празник и вече започнах да търся рецепти за торти. Къде ако не при теб може да се намери вкусна и много красива торта. Съвсем скоро приготих бързата торта с бишкоти и резултата беше страхотен. :) Благодаря за идеята!
Но сега искам да питам нещо за това невероятно "Рафаело", захарния сироп как точно го приготвяш. Просто затопляш водата за да се разтопи захарта или карамелизираш захарта и тогава заливаш с водата за да се стопи карамела?
Благодаря предварително!

Ginger Cookies 15 април 2011 г., 5:54  

Благодаря, Ели.:)
Захарният сироп го приготвям без да карамелизирам захарта, съвсем стандартно, само изчаквам леко да започне да се уплътнява и сгъстява самия сироп.
Поздрави.:)

Елена Димиева 8 май 2011 г., 0:21  

Вероника, днес имам страхотен празник и по този повод приготвих твоята невероятна торта"Рафаело". Без да питам я показах и представих в блога си, за което се надявам да не ми се сърдиш :) С голямо удоволствие бързам да ти се похваля, мисле че се получи доста добре.НО като я разрежем довечера ще се разбере дали съм се справила.
Поздрави!

Анонимен,  5 юли 2011 г., 11:25  

Вероника,от скоро посещавам тжоя блог.Вчера имах рожден ден и тортата,която реших да направя бвше тази твоя РАФАЕЛО.Получи се много вкусна и красива торта.Благодаря за прекрасните рецепти.Петя

Мария 8 декември 2011 г., 0:07  

Вероника, приготвих тортата за рождения ден на моето момченце - фантастична е, всички много, много я харесаха!
Благодаря ти!

Manolova,  16 януари 2012 г., 1:40  

Страхотна торта!!!Това е вече любимата торта на съпруга ми!!!!

Анонимен,  2 февруари 2012 г., 3:10  

Страхотен блог и рецепти... искам да попитам крокана и карамела дали мога да ги заменя с нещо? Просто съм начинаеща и се опасявам, че няма да се справя?

Ginger Cookies 2 февруари 2012 г., 3:21  

Здравейте, за кой крокан става въпрос?
Благодаря за хубавите думи.:)))

Анонимен,  15 февруари 2012 г., 0:41  

Тортата е разкошна, но искам да попитам какъв шоколад използвате вие,защото на мен малко като че ли не ми стана хомогенна сместа и леко се оттай на дъното

Анонимен,  13 март 2012 г., 8:41  

Здравейте харесала съм доста от вашите неща да направя. Искам да попитам за този крем задължително ли е сухото мляко, каква е целта му да сгъсти ли и с какво мога да го заменя, че мисля да я направя в близките дни.

Ginger Cookies 13 март 2012 г., 9:44  

И сгъстява, и придава приятен вкус на крема.
Ако искате не го слагайте, не го заменяйте с нищо.

Анонимен,  13 март 2012 г., 12:12  

Много Ви благодаря за бързия отговор мислех, че ще чакам доста. Ще направя вашия вариант, защото доста ми допадна неголямото количество на кокоса.Хубава вечер!

Анонимен,  6 април 2012 г., 18:25  

Тортата изглежда невероятно, поздравления! Аз се влюбих в нея от пръв поглед още преди 2 дни и реших да я приготвя за рожден ден. Току що приключих с тортата ако мога така да я нарека, но стана пълен провал. Кремът ми стана напълно течен, блатовете изкривени- ПРОВАЛ! Но не мога да си обясня защо се случи това с крема. Сметаната беше растителна, видях коментара Ви относно нея, но не очаквах, че ще се получи течна консистенция.

Анонимен,  27 април 2012 г., 10:30  

Imam vypros otnosno krema trqbva li da stoi v hladilnika predi da se namaje na tortata? I kak se razbivat smetanata i masloto- po otdelno vseki produkt i posle se smesvat li ? Blagodarq Didi

Анонимен,  17 юни 2012 г., 0:49  

Здравей Рони :)
Искам да те питам яйцата М размер ли да са? Също така бих била много благодарна ако можеш да ми препоръчаш кои марки сметана и сухо мляко използваш,за да си спестя лутането :) А и понеже имаме като твоя вкус за сладост,долу-горе колко пудра захар сложи ти? И последно,колко време трябва да предстои тортата в хладилник преди разрязване и дали да я редя в тортен ринг и накрая да го махам и да я измазвам отстрани?
Извинявам се с многото въпроси,но искам да се получи перфектна като твоята!!
Сърдечни поздрави :))

Ginger Cookies 17 юни 2012 г., 3:11  

Яйцата са М, сметаната е Президент, а сухото мляко е на Нетсле (НИДО).:)
Захарта не помня колко беше точно, добавях малко по малко и опитвах, докато ми хареса вкуса.
Не е нужно да се реди в ринг, кремът не е течен.
Разрежете я след като се охлади, по-вкусна е студена, поне 5-6 часа да престои.
Успех.:)

Анонимен,  18 януари 2013 г., 3:24  

Здравей Рони :)))
Тортата е страхотна :))) За 6 месечния рожден ден на моите деца направих 2 мини тортички по тази рецепта и се получи доста добре :))) Вкусът е уникален. А и бонбоните са едни от любимите ми :)))
Поздрави :)

Анонимен,  30 март 2013 г., 22:33  

Ma Farmacia On Line 100 mg mi sembrava troppo forte, ho avuto un
leggero mal di testa, cos� ho deciso di restare al dosaggio di
50 mg in quanto per me ha funzionato bene.

Also visit my web-site ... why not try these out

Анонимен,  5 юни 2013 г., 10:42  

Tokio Hotel guitarist Tom Kaulitz says he couldn't see straight for two days after taking too much farmacia on line can affect the efficacy of sildenafil in people is already being tested. Watercolor Quilting see pictures below is a listing of upcoming events.

my homepage ... http://islamophobiawatcher.blogspot.com/2007/12/john-pilger-on-terrorism-and-iraq-war.html

Публикуване на коментар

Back to TOP