сряда, 16 февруари 2011 г.

Хумус и плосък арабски хляб

Знам, че понякога ви идват в повече десертите в блога, но те са ми слабост и винаги ще бъдат водещите рецепти тук.
А пък и като погледнете архива на блога, ще видите, че и солените рецепти имат сериозно присъствие, нали така? :)
Днешното ми предложение, което се присъединява към раздела на солените ястия, е с ориенталски привкус и е 2 в 1 предложение - вкусен хумус и тънки арабски питки, без които хумусът просто няма да има същото въздействие върху сетивата.
По отношение на хумуса искам да ви кажа, че можете да овкусите с още сол, зехтин и лимонов сок, според вашия вкус, това е въпрос на лично предпочитание и аз няма как да ви огранича в някакви твърди грамажи.
Опитвайте и овкусявайте, докато хумусът ви накара да побързате да сядате вече на масата.
Съветвам ви да направите хумуса с хубав тахан, защото той има осезаемо вкусово присъствие, и ако не е качествен, хумуса  ви може да нагарча или да не е толкова приятен и мек като нюанс.
Преди време опитах именно такъв хумус, направен с български тахан (не помня марката) и никак не ми допадна, просто нямаше нищо общо с това, което за мен означава добре приготвен хумус.
Вие избирате с какви продукти да го приготвите, аз просто ви давам максимално насоки, за да получите възможно най-добрия резултат.
Питките са много лесни за приготвяне и наистина няма да повярвам на някой, ако ми каже, че не е успял с тях.:)


Хумус и плосък арабски хляб



Продукти:
за хумуса:
400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4  чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
за сервиране:
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане


за питките:
2  1/2  чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин


допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място





Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок. 
Както вече ви казах, това е въпрос на вкус, все едно някой да ви каже как да си овкусите салатата.:)
Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.


А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.
Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода.
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.
После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.
Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото инъче брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането. 
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.
По желание можете да мажете леко тигана с масло, аз предпочетох да ги пека на сух тиган. 
Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.








3 коментара:

  1. Ух, че вкусно! Преди известно време за пръв път направих хумус, 'щото Дани все за него нещо дрънкаше :)), та не устоях. Много ми хареса. Твоят изглежда адски апетитно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Huuuuuuuummm ... Обичам хумус и благодаря за пускането на рецептата. Какво да направя много скоро.
    След своя блог сега.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз слагам чесън и лук, които задушавам заедно с кимиона и нахута, преди пасирането.
    Смятам да пробвам и хумус от бакла в най-скоро време.

    ОтговорИзтриване