А пък и като погледнете архива на блога, ще видите, че и солените рецепти имат сериозно присъствие, нали така? :)
Днешното ми предложение, което се присъединява към раздела на солените ястия, е с ориенталски привкус и е 2 в 1 предложение - вкусен хумус и тънки арабски питки, без които хумусът просто няма да има същото въздействие върху сетивата.
По отношение на хумуса искам да ви кажа, че можете да овкусите с още сол, зехтин и лимонов сок, според вашия вкус, това е въпрос на лично предпочитание и аз няма как да ви огранича в някакви твърди грамажи.
Опитвайте и овкусявайте, докато хумусът ви накара да побързате да сядате вече на масата.
Съветвам ви да направите хумуса с хубав тахан, защото той има осезаемо вкусово присъствие, и ако не е качествен, хумуса ви може да нагарча или да не е толкова приятен и мек като нюанс.
Преди време опитах именно такъв хумус, направен с български тахан (не помня марката) и никак не ми допадна, просто нямаше нищо общо с това, което за мен означава добре приготвен хумус.
Вие избирате с какви продукти да го приготвите, аз просто ви давам максимално насоки, за да получите възможно най-добрия резултат.
Питките са много лесни за приготвяне и наистина няма да повярвам на някой, ако ми каже, че не е успял с тях.:)
Хумус и плосък арабски хляб
Продукти:
за хумуса:
400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4 чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
за сервиране:
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане
за питките:
2 1/2 чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин
допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място
Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок.
Както вече ви казах, това е въпрос на вкус, все едно някой да ви каже как да си овкусите салатата.:)
Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.
А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.
Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода.
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.
После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.
Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото инъче брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането.
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.
По желание можете да мажете леко тигана с масло, аз предпочетох да ги пека на сух тиган.
Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.
Ух, че вкусно! Преди известно време за пръв път направих хумус, 'щото Дани все за него нещо дрънкаше :)), та не устоях. Много ми хареса. Твоят изглежда адски апетитно :)
ОтговорИзтриванеHuuuuuuuummm ... Обичам хумус и благодаря за пускането на рецептата. Какво да направя много скоро.
ОтговорИзтриванеСлед своя блог сега.
Целувки!
Аз слагам чесън и лук, които задушавам заедно с кимиона и нахута, преди пасирането.
ОтговорИзтриванеСмятам да пробвам и хумус от бакла в най-скоро време.