В този популярен десерт има нещо особено, нещо магнетично и завладяващо във вкуса, което въздейства на сетивата по много нежен, вълнуващ и романтично-деликатен начин, точно както ни действа и влюбването.:)
И макар, че вече дадох своите предложения за наближаващия празник Свети Валентин, искам да ви подаря и тази рецепта, с която можете да кажете на любимия си човек: "Обичам те!".
Ако нямате Марсала и маскарпоне, можете да ги пропуснете, като замените маскарпонето с разбита сладкарска сметана, но разбира се, няма как да се получи оригиналния вкус.
Но вие ще си прецените, от мен рецептата.:)
Тирамису мъфини
Продукти:
(Адаптирано от Confections of a Foodie Bride)
за тестото ( за 12-13 броя):
1 1/4 чаена чаша бяло брашно
6 супени лъжици краве масло
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
3 цели яйца + 3 жълтъка
1/4 чаена лъжичка сол
1/3 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша кристална захар
ванилия ( 1 см от шушулка)
за сиропа:
1/2 чаена чаша силно кафе
30 мл вино Марсала
1/4 чаена чаша захар
за крема:
1 жълтък
250 грама маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилия
неподсладено какао за поръсване
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Смесете маслото, ванилията и млякото и ги загрейте, докато маслото се разтопи.
Оставете ванилията да престои 10 минути и я махнете.
В отделен съд разбийте яйцата и жълтъците със захарта, докато удвоят обема си и станат с консистенция на гъст крем.
В трети съд смесете всички сухи съставки и започнете да ги прибавяте постепенно към яйчената смес, докато се усвоят.
Прибавете и млечно-маслената смес (да не е гореща) и разбийте до получаване на еднородна маса.
Разпределете сместта в намаслени формички, като не ги пълните повече от 3/4 от обема им.
Изпечете ги до готовност за около 15-20 минути (проверявайте с клечка или дървен шиш).
Не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат малко.
През това време си подгответе сиропа, като смесите горещото кафе със захарта, а после прибавите и виното Марсала.
Издълбайте кексчетата в средата, като внимавате да не ги пробиете до дъно.
С лъжичка сиропирайте отвора на мъфините със сиропа, а после с четка ги намажете и отгоре.
Пригответе си крема, като разбиете жълтъка със захарта на сняг и после го смесите и разбиете и с маскарпонето.
Сложете и ванилия, при нужда добавете още пудра захар, докато кремът стане по ваш вкус.
Когато мъфините са напълно изстинали, сте готови да ги декорирате и завършите.
Напълнете отворите и шприцовайте отгоре с крем и накрая ги поръсете с непосладено какао.
Прекрасни са и приказни! :)
ОтговорИзтриванеВероника,
ОтговорИзтриванеЧудесни са! Прекрасно предложение и много красиви снимки!
Поздрави и пожелание за хубав край на седмицата и уютни почивни дни!
ау, как искам да си взема не едно къпкейкче с кафето! Разкошно изглеждат, прекрасно си ги снимала, Рони!
ОтговорИзтриванеМного добре изглеждат.Мерси че сподели.Ще се опитам да си набавя продуктите и да изненадам любимия:)))
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеE, не! Прекрасни са, както и снимките! Да попреглъщам малко и да мигам на парцали, пък може и да ме пусне мързела :))
ОтговорИзтриванеПоздравления, Рони!
Фантастични са - и кексчетата и снимките!!!Много оригинални и много изкусителни!
ОтговорИзтриванеИ бих искала да те поканя да си вземеш една неангажираща блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html
Приятни почивни дни,
Мина
И на мен много ми харесва предложението ти, Вероника :) А снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелание за хубав уикенд :)
Приказни са, Рони! Половинката напълно би се съгласил с теб, за него няма нищо по- невероятно от Тирамисуто! :-)
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Очарователни малки бижута!
ОтговорИзтриванеВероника,всяка твоя публикация ми носи невероятна наслада.А снимките...ах, снимките...
Strahotna si, Roni!
ОтговорИзтриванеI keks4etata i snimkite sa trepa4!
Bravo!!!
Свършиха сигурно, докато видя, а?
ОтговорИзтриванеМного са апетитни, Рони и прекрасни снимки отново!
И крема много ми харесва, ще взема скоро да го използвам на кексчета.
Поздрави и хубава вечер на теб!
Много, много ви благодаря!:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички вас и ви пожелавам една много слънчева и успешна седмица.:)))
Толкова са красиви !! Със сигурност и много вкусни! Браво , Вероника !!!
ОтговорИзтриванеПравя ги няколко пъти ,рецептата е много сполучлива .Не само са много вкусни ,но и имат страхотна визия за пред гости и деца.
ОтговорИзтриванеКолко грама са 6 с.л. масло?
ОтговорИзтриванеЕдна супена лъжица е около 35 грама, зависи с какъв връх ще я направите. Това е ориентировъчно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! направих ги с по-малко масло,но пак станаха много меки и пухкави!
ОтговорИзтриване