Тирамису мъфини

>> четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Не знам колко от вас имат същото усещане като мен, но тортата, с която винаги свързвам любовта и романтиката, е "Тирамису".
В този популярен десерт има нещо особено, нещо магнетично и завладяващо във вкуса, което въздейства на сетивата по много нежен, вълнуващ и романтично-деликатен начин, точно както ни действа и влюбването.:)
И макар, че вече дадох своите предложения за наближаващия празник Свети Валентин, искам да ви подаря и тази рецепта, с която можете да кажете на любимия си човек: "Обичам те!".
Ако нямате Марсала и маскарпоне, можете да ги пропуснете, като замените маскарпонето с разбита сладкарска сметана, но разбира се, няма как да се получи оригиналния вкус.
Но вие ще си прецените, от мен рецептата.:)



Тирамису мъфини

 


Продукти:
(Адаптирано от Confections of a Foodie Bride)
 
за тестото ( за 12-13 броя):
1  1/4 чаена чаша бяло брашно
6 супени лъжици краве масло
3/4  чаена лъжичка бакпулвер
3 цели яйца + 3 жълтъка 
1/4 чаена лъжичка сол
1/3 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша кристална захар
ванилия ( 1 см от шушулка)

за сиропа:
1/2  чаена чаша силно кафе
30 мл вино Марсала
1/4 чаена чаша захар

за крема:
1 жълтък
250 грама маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилия

неподсладено какао за поръсване



Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Смесете маслото, ванилията и млякото и ги загрейте, докато маслото се разтопи.
Оставете ванилията да престои 10 минути и я махнете.
В отделен съд разбийте яйцата и жълтъците със захарта, докато удвоят обема си и станат с консистенция на гъст крем.
В трети съд смесете всички сухи съставки и започнете да ги прибавяте постепенно към яйчената смес, докато се усвоят.
Прибавете и млечно-маслената смес (да не е гореща) и разбийте до получаване на еднородна маса.
Разпределете сместта в намаслени формички, като не ги пълните повече от 3/4 от обема им.
Изпечете ги до готовност за около 15-20 минути (проверявайте с клечка или дървен шиш).
Не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат малко.




През това време си подгответе сиропа, като смесите горещото кафе със захарта, а после прибавите и виното Марсала.
Издълбайте кексчетата в средата, като внимавате да не ги пробиете до дъно.
С лъжичка сиропирайте отвора на мъфините със сиропа, а после с четка ги намажете и отгоре.



Пригответе си крема, като разбиете жълтъка със захарта на сняг и после го смесите и разбиете и с маскарпонето.
Сложете и ванилия, при нужда добавете още пудра захар, докато кремът стане по ваш вкус.
Когато мъфините са напълно изстинали, сте готови да ги декорирате и завършите.
Напълнете отворите и шприцовайте отгоре с крем и накрая ги поръсете с непосладено какао.



18 коментара:

Vesselina 3 февруари 2011 г., 13:29  

Прекрасни са и приказни! :)

Lety 3 февруари 2011 г., 14:27  

Вероника,
Чудесни са! Прекрасно предложение и много красиви снимки!
Поздрави и пожелание за хубав край на седмицата и уютни почивни дни!

Ивейн 3 февруари 2011 г., 22:12  

ау, как искам да си взема не едно къпкейкче с кафето! Разкошно изглеждат, прекрасно си ги снимала, Рони!

Анонимен,  3 февруари 2011 г., 23:15  

Много добре изглеждат.Мерси че сподели.Ще се опитам да си набавя продуктите и да изненадам любимия:)))

fedora 4 февруари 2011 г., 3:18  

E, не! Прекрасни са, както и снимките! Да попреглъщам малко и да мигам на парцали, пък може и да ме пусне мързела :))

Поздравления, Рони!

Angellove's Cooking 4 февруари 2011 г., 6:42  

Фантастични са - и кексчетата и снимките!!!Много оригинални и много изкусителни!

И бих искала да те поканя да си вземеш една неангажираща блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

Приятни почивни дни,
Мина

Tony 4 февруари 2011 г., 7:03  

И на мен много ми харесва предложението ти, Вероника :) А снимките са прекрасни!

Поздрави с пожелание за хубав уикенд :)

Milena 4 февруари 2011 г., 10:02  

Приказни са, Рони! Половинката напълно би се съгласил с теб, за него няма нищо по- невероятно от Тирамисуто! :-)

Весел уикенд :-)

Вили Конова 4 февруари 2011 г., 10:45  

Очарователни малки бижута!
Вероника,всяка твоя публикация ми носи невероятна наслада.А снимките...ах, снимките...

Анонимен,  5 февруари 2011 г., 5:37  

Strahotna si, Roni!
I keks4etata i snimkite sa trepa4!
Bravo!!!

pep-4o 5 февруари 2011 г., 9:41  

Свършиха сигурно, докато видя, а?
Много са апетитни, Рони и прекрасни снимки отново!
И крема много ми харесва, ще взема скоро да го използвам на кексчета.
Поздрави и хубава вечер на теб!

Ginger Cookies 6 февруари 2011 г., 15:26  

Много, много ви благодаря!:)))
Поздрави на всички вас и ви пожелавам една много слънчева и успешна седмица.:)))

Анонимен,  28 юни 2011 г., 6:50  

Толкова са красиви !! Със сигурност и много вкусни! Браво , Вероника !!!

milena 7 декември 2011 г., 1:54  

Правя ги няколко пъти ,рецептата е много сполучлива .Не само са много вкусни ,но и имат страхотна визия за пред гости и деца.

Анонимен,  1 март 2012 г., 4:13  

Колко грама са 6 с.л. масло?

Ginger Cookies 1 март 2012 г., 4:17  

Една супена лъжица е около 35 грама, зависи с какъв връх ще я направите. Това е ориентировъчно.

Анонимен,  1 март 2012 г., 13:41  

Благодаря! направих ги с по-малко масло,но пак станаха много меки и пухкави!

Публикуване на коментар

Back to TOP