Тортата е наречена така, навярно, заради клавишите, които се образуват в средната й част при разрез.
И макар, че мислех да я приготвя за някакъв повод, както винаги, не стана така, както си мислех предварително
Но това всъщност не е чак толкова важно, важното е, че си заслужаваше всяка минута, прекарана в кухнята.
По принцип, в неделя ме обхваща едно особено трудолюбиво кулинарно настроение, особено, ако времето навън е студено, и днешния неделен ден не направи изключение.
И докато слушах как навън се топи февруарския бургаски сняг, в моята кухня беше топло и уютно, а мириса на прясно изпечени блатове беше обхванал половината апартамент.
Даже и котараците ми не бяха равнодушни към аромата и нетърпеливо обикаляха масата за снимки в очакване да се качат там, заедно с поредното сладко нещо, което може би ще имат шанса да докоснат с носле.:)
Предупреждавам ви съвсем искрено, тортата е много, много сладка, и ако вие обичате именно такива, то значи може би това ще бъде една от бъдещите ви любими.
Нанесох няколко промени в оригиналната рецепта, с цел тортата да стане по-сочна и креместа, тъй като наличието на блатове не е никак оскъдно.
Да започваме.
Торта "Пиано"
Продукти:
(Адаптирано от Palachinka)
за какаовите блатове:
6 яйца
100 грама захар
30 грама какао
60 грама смлени орехи
100 грама бяло брашно
1 пакетче бакпулвер
за белия блат:
6 яйца
100 грама захар
1 супена лъжица олио
110 грама брашно
3 супени лъжици гореща вода
1 пакетче бакпулвер
за шоколадово-орехов крем за рулото:
150 грама краве масло
150 грама шоколад
150 грама смлени орехи
за белия крем:
200 грама захар
80 грама брашно
700 мл прясно мляко
ванилова захар (или ванилия)
200 грама краве масло
за шоколадовия ганаш:
100 грама натурален шоколад
20 грама краве масло
1 супена лъжица вода
подсладено прясно мляко за сиропиране
Приготвяне на какаовите блатове:
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг, смесете всички останали съставки и започнете да прибавяте малко по малко към сместта. Разбийте до пълното усвояване на продуктите и получаване на еднородна смес.
Разделете на 2 равни части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 2 блата.
Тавата трябва да е кръгла и не по-голяма от 26 см.
Оставете ги да изстинат.
Приготвяне на белия блат:
Той обаче се приготвя в голяма правоъгълна тава, защото после ще се навива на руло.
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Добавете олиото, водата и смесените брашно и бакпулвер и разбийте добре.
Изпечете блата на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Навийте го с помощта на кърпа на руло, за да изстива така. Навийте го обаче от тясната страна, за да се получи дебело и късо, а не тънко и дълго руло.
Приготвяне на крема за рулото:
Разтопете шоколада и маслото на водна баня, не ги разтапяйте директно на котлона, за да не загорят.
Прибавете смлените орехи и оставете крема на хладно, за да стегне.
Приготвяне на белия крем:
Смесете и разбийте добре млякото, захарта, брашното, ванилията. Сложете ги на котлона и на много слаба степен с постоянно разбъркване варете крема, докато се сгъсти.
Смесете с кравето масло и го оставете на студено да изстине.
Шоколадовият ганаш ще оставим за по-късен етап, защото с него се работи, докато е топъл.
А сега нека сглобим тортата.
Намажете правоъгълния бял блат с шоколадово-ореховия крем, не слагайте всичкия, защото с останалия се мажат стените на тортата накрая.
Навийте блата отново на руло.
В тава с ринг сложете единия напълно изстинал какаов блат, всъщност, когато сглобявате тортата, абсолютно всичко трябва да е изстинало.
По желание сиропирайте с подсладено прясно мляко.
Намажете блата с половината бял крем.
Нарежете рулото на филийки (охлювчета) и ги подредете с разреза нагоре върху белия крем, като се постараете да изчислите да запълнят идеално диаметъра на кръглия блат.
Върху рулцата намажете останалата половина бял крем.
Сложете 2 какаов кръгъл блат и го сиропирайте отново с подсладено прясно мляко.
Оставете тортата за поне половин час на хладно.
После махнете ринга и намажете тортата отстрани с останалия шоколадово-орехов крем.
Пригответе шоколадовия ганаш, като сложите всички продукти за него и на водна баня ги разбърквате до пълното разтапяне на шоколада.
Още топъл го излейте върху тортата и го размажете добре по повърнността на блата.
По желание украсете с шоколадови пръчици или с продукти по ваш избор.
Джинджър, прекрасни снимки, прекрасна торта-при първа възможност ще я приготва.
ОтговорИзтриванеРазкошотия......поздравления,Рони и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасно начало на седмицата, Вероника -
ОтговорИзтриванекрасиво, шоколадово, ароматно и... музикално!
Поздрави и много усмивки, Диана
Много елегантна торта и толкова неустоима! А разрезът е много ефектен!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица :-)
Чудесно шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеРони, абе ти не трябваше ли да си на диета от дне:) Сега пак ще страдам и въздишам по поредната ти невероятна торта! Просто нямаш милост към такива пощипливи чревоугодници като мен, които не мирясват, докато не опитат поредното изкушаващо предложение:))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви.:))))))
ОтговорИзтриванеЛулу, аз започнах диетата и да ти кажа никак не е лесно само да готвиш и да гледаш.:))))
Глътнах си граматиката! Възхитително!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта :)
и аз и аз :))))
ОтговорИзтриванеWell done! Amazing!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Вероника! Поздравления за невероятния блог! Удивителна сте! Аз съм начинаеща в кухнята, но тези рецепти вдъхновяват към кулинарно творчество. Имам повод, за който мисля да се пробвам с тази торта, въпросът ми е самата торта трябва ли да престои известно време преди да се поднесе на масата. Благодаря Ви предварително, продължавайте все така!
ОтговорИзтриванеОчаквах много повече от тази торта. Задължително е за се сиропират блатовете според мен.Рецептата е добра,но не е завладяваща.
ОтговорИзтриване