Торта "Пиано"

>> неделя, 27 февруари 2011 г.

Много отдавна реших, че тази сръбска торта ще присъства в блога ми задължително, не само, защото заглавието е музикално и е тематично свързано с професията ми, а защото рецептата наистина си струва.
Тортата е наречена така, навярно, заради клавишите, които се образуват в средната й част при разрез.
И макар, че мислех да я приготвя за някакъв повод, както винаги, не стана така, както си мислех предварително
Но това всъщност не е чак толкова важно, важното е, че си заслужаваше всяка минута, прекарана в кухнята.
По принцип, в неделя ме обхваща едно особено трудолюбиво кулинарно настроение, особено, ако времето навън е студено, и днешния неделен ден не направи изключение.
И докато слушах как навън се топи февруарския бургаски сняг, в моята кухня беше топло и уютно, а мириса на прясно изпечени блатове беше обхванал половината апартамент.
Даже и котараците ми не бяха равнодушни към аромата и нетърпеливо обикаляха масата за снимки в очакване да се качат там, заедно с поредното сладко нещо, което може би ще имат шанса да докоснат с носле.:)
Предупреждавам ви съвсем искрено, тортата е много, много сладка, и ако вие обичате именно такива, то значи може би това ще бъде една от бъдещите ви любими.
Нанесох няколко промени в оригиналната рецепта, с цел тортата да стане по-сочна и креместа, тъй като наличието на блатове не е никак оскъдно.
Да започваме.


Торта "Пиано"





Продукти:
(Адаптирано от Palachinka)
 
за какаовите блатове:
6 яйца
100 грама захар
30 грама какао
60 грама смлени орехи
100 грама бяло брашно
1 пакетче бакпулвер

за белия блат:
6 яйца
100 грама захар
1 супена лъжица олио
110 грама брашно
3 супени лъжици гореща вода
1 пакетче бакпулвер

за шоколадово-орехов крем за рулото:
150 грама краве масло
150 грама шоколад
150 грама смлени орехи

за белия крем:
200 грама захар
80 грама брашно
700 мл прясно мляко
ванилова захар (или ванилия)
200 грама краве масло

за шоколадовия ганаш:
100 грама натурален шоколад
20 грама краве масло
1 супена лъжица вода

подсладено прясно мляко за сиропиране


Приготвяне на какаовите блатове:
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг, смесете всички останали съставки и започнете да прибавяте малко по малко към сместта. Разбийте до пълното усвояване на продуктите и получаване на еднородна смес.
Разделете на 2 равни части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 2 блата.
Тавата трябва да е кръгла и не по-голяма от 26 см.
Оставете ги да изстинат.


Приготвяне на белия блат:
Той обаче се приготвя в голяма правоъгълна тава, защото после ще се навива на руло.
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Добавете олиото, водата и смесените брашно и бакпулвер и разбийте добре.
Изпечете блата на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Навийте го с помощта на кърпа на руло, за да изстива така. Навийте го обаче от тясната страна, за да се получи дебело и късо, а не тънко и дълго руло.


Приготвяне на крема за рулото:
Разтопете шоколада и маслото на водна баня, не ги разтапяйте директно на котлона, за да не загорят.
Прибавете смлените орехи и оставете крема на хладно, за да стегне.


Приготвяне на белия крем:
Смесете и разбийте добре млякото, захарта, брашното, ванилията. Сложете ги на котлона и на много слаба степен с постоянно разбъркване варете крема, докато се сгъсти.
Смесете с кравето масло и го оставете на студено да изстине.

 Шоколадовият ганаш ще оставим за по-късен етап, защото с него се работи, докато е топъл.
А сега нека сглобим тортата.
Намажете правоъгълния бял блат с шоколадово-ореховия крем, не слагайте всичкия, защото с останалия се мажат стените на тортата накрая.
Навийте блата отново на руло.


В тава с ринг сложете единия напълно изстинал какаов блат, всъщност, когато сглобявате тортата, абсолютно всичко трябва да е изстинало.
По желание сиропирайте с подсладено прясно мляко.
Намажете блата с половината бял крем.
Нарежете рулото на филийки (охлювчета) и ги подредете с разреза нагоре върху белия крем, като се постараете да изчислите да запълнят идеално диаметъра на кръглия блат.
Върху рулцата намажете останалата половина бял крем.
Сложете 2 какаов кръгъл блат и го сиропирайте отново с подсладено прясно мляко.
Оставете тортата за поне половин час на хладно.
После махнете ринга и намажете тортата отстрани с останалия шоколадово-орехов крем.
Пригответе шоколадовия ганаш, като сложите всички продукти за него и на водна баня ги разбърквате до пълното разтапяне на шоколада.
Още топъл го излейте върху тортата и го размажете добре по повърнността на блата.
По желание украсете с шоколадови пръчици или с продукти по ваш избор.





11 коментара:

Ивейн 27 февруари 2011 г., 22:10  

Джинджър, прекрасни снимки, прекрасна торта-при първа възможност ще я приготва.

Живка 27 февруари 2011 г., 23:00  

Разкошотия......поздравления,Рони и успешна нова седмица!

di_ani 27 февруари 2011 г., 23:02  

Прекрасно начало на седмицата, Вероника -
красиво, шоколадово, ароматно и... музикално!
Поздрави и много усмивки, Диана

Milena 28 февруари 2011 г., 3:56  

Много елегантна торта и толкова неустоима! А разрезът е много ефектен!

Спорна и усмихната седмица :-)

vesela 28 февруари 2011 г., 4:25  

Чудесно шоколадово изкушение!

Lulu 28 февруари 2011 г., 4:51  

Рони, абе ти не трябваше ли да си на диета от дне:) Сега пак ще страдам и въздишам по поредната ти невероятна торта! Просто нямаш милост към такива пощипливи чревоугодници като мен, които не мирясват, докато не опитат поредното изкушаващо предложение:))))

Ginger Cookies 28 февруари 2011 г., 8:50  

Благодаря ви.:))))))
Лулу, аз започнах диетата и да ти кажа никак не е лесно само да готвиш и да гледаш.:))))

fedora 1 март 2011 г., 0:21  

Глътнах си граматиката! Възхитително!

Честита Баба Марта :)

Ани 3 март 2011 г., 8:06  

и аз и аз :))))

Marija 9 март 2011 г., 3:08  

Well done! Amazing!

Деница,  11 септември 2012 г., 5:19  

Здравейте, Вероника! Поздравления за невероятния блог! Удивителна сте! Аз съм начинаеща в кухнята, но тези рецепти вдъхновяват към кулинарно творчество. Имам повод, за който мисля да се пробвам с тази торта, въпросът ми е самата торта трябва ли да престои известно време преди да се поднесе на масата. Благодаря Ви предварително, продължавайте все така!

Публикуване на коментар

Back to TOP