Гъбена къри супа с манатарки

>> сряда, 23 февруари 2011 г.

Е, не може само сладко, така си е.
И какво по-подходящо нещо в тези студени дни от една гореща гъбена супа и то не каква да е, а с манатарки и къри.
Разбира се, можете да промените вида на гъбите в рецептата с такива, които обичате или имате в наличност, а може и да се придържате конкретно към моето предложение.
Само едно е задължително, гъбите да бъдат абсолютно сигурни като произход, нали.:))
Когато бях малка все бърках манатарки с мухоморки като думички, но да пази Господ, наистина само на думи беше грешката.:)
Сама по себе си гъбената супа не е кой знае колко новаторски шедьовър, но сушените ароматни манатарки в комбинация с къри, прясна мащерка, сплотения ансамбъл от подправки и плътна застройка от заквасена сметана и жълтъци, създават нещо наистина вкусно.
Опитайте.:)

Гъбена къри супа с манатарки



Продукти:

около 15 броя средни кралски печурки
две шепи сушени манатарки
3 супени лъжици микс от сушени зеленчуци
1  1/2  супена лъжица къри
1/2  чаена лъжичка ситно смляно индийско орехче
1/3  чаена лъжичка смлян джинджифил
прясно смлян пипер меланж
прясна мащерка
пресен лимонов сок
1 глава кромид лук, половин шепа ориз
1 среден морков
зехтин
хималайска сол на вкус

за застройката:
2 жълтъка и 3 супени лъжици заквасена сметана (всички продукти разбити с малко вода до напълно гладка смес) 



Нарежете печурките на лентички, а лука на много ситно.
Сложете ги в тенджера, посолете ги леко и ги запържете, докато гъбите започнат да стават леко златисти, а лука омекне напълно, добавете и ориза и запържете и него леко.
На дъното на тенджерата може да се образуват запържени частички от печурките и лука в мазнината, но точно това ще направи бульона на супата още по-вкусен.
Налейте вода и прибавете моркова, нарязан на кръгчета, зеленчуковия микс и сушените манатарки.


Към края на приготвяне на супата (когато манатарките омекнат и оризът е готов), прибавете индийското орехче, джинджифила, кърито и пиперите.
Оставете супата да къкри на слаб котлон около 5 минути и изключете котлона.
Сложете сол и прясно изцеден лимонов сок на вкус.
Към предварително приготвената застройка сложете малко от бульона, разбъркайте и после смесете всичко с горещата супа.
Сервирайте с прясна мащерка.

Ако искате супата да бъде веган, не я застройвайте.



6 коментара:

Мони,  23 февруари 2011 г., 9:58  

Тази супичка звучи много вкусно и e идеална за студените дни. А снимките ти както обикновено са толкова апетитни и изкушаващи.... Чудесно предложение, Рони!:-)))

Ани 23 февруари 2011 г., 10:32  

Много ароматна, вкусна супичка си ни сготвила днес:)Иде ми да грабна лъжицата и да дойда:)))

pep-4o 23 февруари 2011 г., 12:08  

Така е, Рони :) не може само сладко. Трябва да има рецепти и за почитатели на соленото като мен :)
Чудесна супичка, много обичам супи и това ти предложение е съвсем по мой вкус!
Поздрави и хубава вечер на теб!

vesela 24 февруари 2011 г., 0:50  

Много апетитна супичка, аз като почитател И!:) на супите ще я направя непременно!

Анонимен,  28 февруари 2011 г., 9:19  

a къде се продават въпросните гъби?

Ginger Cookies 28 февруари 2011 г., 10:49  

Моите манатарки ги купих от "Метро".
Преди съм си купувала от Пикадили, Била.

Публикуване на коментар

Back to TOP