Ще бъде орехови пасти с шоколадов крем с любезното съдействие на дузина френски макарони.:)
Пастичките се получиха изключително вкусни- много богат вкус на ядки и мек шоколадов крем, без да има агресивно усещане за какао в цялостната композиция.
На следващия ден пастичките бяха още по-вкусни, вкъщи ни допаднаха повече на стайна температура (но не в много топла стая), а не съхранени в хладилник, защото така имат много по-мек вкус, а блатовете са по-крехки.
Толкова за десерта, надявам се да ви хареса, ако решите да го приготвите.
Орехови пасти с шоколадов крем
Продукти:
за блатовете:
10 белтъка
300 грама смлени орехи
2 пълни супени лъжици бяло брашно
300 грама кристална захар
за крема:
10 жълтъка
200 грама кристална захар
100 грама течен шоколад "Нутела"
350 мл течна сладкарска сметана
250 грама маскарпоне
125 грама краве масло на стайна температура
за декорация:
шоколадови фигурки по избор
какао за поръсване
френски макарони (опция)
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Разбийте белтъците и захарта на сняг и добавете орехите и брашното.
Разбъркайте добре.
Разделете сместта на 4 части и изпечете 4 квадратни блата (моята тава е 26 Х26 см).
Тавата трябва е добре покрита с намаслена хартия за печене.
Не препичайте блатовете, просто трябва съвсем леко да се зачерват.
Оставете ги да изстинат.
Сега да приготвим крема.
Разбийте леко жълтъците и захарта (не на сняг) и ги сложете задължително на водна баня на много слаб котлон.
Разбърквайте интензивно, докато жълтъците и захарта се превърнат в гъст крем.
В никакъв случай не ги правете директно върху котлона и не усилвайте котлона, защото ще загорят или пък ще се превърнат в едни сладки бъркани яйца.:)
Знам, разбъркването е много досадно и продължително, но няма как, хубавите неща, нали знаете, стават бавно.:)
След като жълтъците и захарта са придобили кремообразна консистенция ги махнете от котлона и ги оставете да изстинат.
Разбийте сметаната на гъст сняг и после прибавете и мекото масло, разбийте отново.
След като жълтъците са изстинали напълно, прибавете ги към сметаната и маслото, прибавете и течния шоколад и маскарпонето и разбийте до хомогенна смес (не усилвайте много миксера).
Сглобете десерта, като редувате блат-крем и т.н. и накрая поръсете с какао.
По желание сложете шоколадови фигурки, каквито имате в наличност.
Френските макарони са опция, и без тях ще си имате вкусни пастички, но с тях, разбира се, е много по-хубаво.:)
Оставете за няколко часа (поне 2-3), за да омекнат малко блатовете от крема и нарежете на квадратни или правоъгълни пасти.
И вече извън рецептата, искам да благодаря на верига ресторанти "Happy" и много специално на Елена Кулева за прекрасната статия, която публикуваха за мен в тяхното списание.
За мен е истинско удоволствие и чест, че работихме заедно, ресторантите "Happy" винаги са ми били много любимо място, заради вкусната храна и усмихнатия персонал.:)
Знаех си къде трябва да надникна за десерта :)
ОтговорИзтриванеИскам пастичка.....
Поздравления и за гостуването, Рони!
би било любопитно на вкус какво ще е.сега ще опитам
ОтговорИзтриванеТолкова е апетитно, че не мога да се нагледам на снимките и няколко пъти вече препрочитам текста...!
ОтговорИзтриванеМного апаетитни пастички! И снимките ти са разкошни!
ОтговорИзтриванеПоздражлениа за статията:) Мисля че там някъде разпознах едно гостуване:))))
Veronika, golqma izkusitelka si, da znae6.:)
ОтговорИзтриванеTezi snimki sa tolkova podkanq6ti kym grqh,....4e napravo me tikat kum kuhnqta.:))
Prekrasna si i pohvalite i milite publikacii sa napulno zaslujeni.:)
Изглеждат много нежни и вкусни, ще се опитат непременно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмухната седмица!
Прекрасни са, Вероника,
ОтговорИзтриванеа снимките - невероятни!
Поздрав и за гостуването ти,
уснихнат и слънчев ден, Диана
Una graziosa torta dai colori splendidi, ciao
ОтговорИзтриванеОоо, колко са апетитни тези пастички!
ОтговорИзтриванеА макароните ги допълват идеално :)
Честито и за публикацията, заслужаваш я!
Любима комбинация - шоколад и макарони :))) Поздравления за публикацията, блогът ти наситна е чудесен! :)
ОтговорИзтриванеМмм, чудесно, чудесно! По орехово-шоколадовите десерти съм аз.
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикацията и от мен, Рони :)
Хубав и усмихнат уикенд :)