Орехови пасти с шоколадов крем

>> сряда, 16 февруари 2011 г.

Когато започнах да приготвям този десерт, изобщо не знаех какво всъщност искам да направя. Паралелно с него правех и портокалови френски макарони (съпругът ми е абсолютен любител на макароните и ги приготвям често заради него) и така се роди идеята за окончателната визия на десерта ми.
Ще бъде орехови пасти с шоколадов крем с любезното съдействие на дузина френски макарони.:)
Пастичките се получиха изключително вкусни- много богат вкус на ядки и мек шоколадов крем, без да има агресивно усещане за какао в цялостната композиция.
На следващия ден пастичките бяха още по-вкусни, вкъщи ни допаднаха повече на стайна температура (но не в много топла стая), а не съхранени в хладилник, защото така имат много по-мек вкус, а блатовете са по-крехки.
Толкова за десерта, надявам се да ви хареса, ако решите да го приготвите.


Орехови пасти с шоколадов крем



Продукти:

за блатовете:
10 белтъка
300 грама смлени орехи
2 пълни супени лъжици бяло брашно
300 грама кристална захар

за крема:
10 жълтъка
200 грама кристална захар
100 грама течен шоколад "Нутела"
350 мл течна сладкарска сметана
250 грама маскарпоне
125 грама краве масло на стайна температура

за декорация:
шоколадови фигурки по избор
какао за поръсване
френски макарони (опция)


Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Разбийте белтъците и захарта на сняг и добавете орехите и брашното.
Разбъркайте добре.
Разделете сместта на 4 части и изпечете 4 квадратни блата (моята тава е 26 Х26 см).
Тавата трябва е добре покрита с намаслена хартия за печене.
Не препичайте блатовете, просто трябва съвсем леко да се зачерват.
Оставете ги да изстинат.


Сега да приготвим крема. 
Разбийте леко жълтъците и захарта (не на сняг) и ги сложете задължително на водна баня на много слаб котлон. 
Разбърквайте интензивно, докато жълтъците и захарта се превърнат в гъст крем.
В никакъв случай не ги правете директно върху котлона и не усилвайте котлона, защото ще загорят или пък ще се превърнат в едни сладки бъркани яйца.:)
Знам, разбъркването е много досадно и продължително, но няма как, хубавите неща, нали знаете, стават бавно.:)
След като жълтъците и захарта са придобили кремообразна консистенция ги махнете от котлона и ги оставете да изстинат.
Разбийте сметаната на гъст сняг и после прибавете и мекото масло, разбийте отново.
След като жълтъците са изстинали напълно, прибавете ги към сметаната и маслото, прибавете и течния шоколад и маскарпонето и разбийте до хомогенна смес (не усилвайте много миксера).
Сглобете десерта, като редувате блат-крем и т.н. и накрая поръсете с какао.
По желание сложете шоколадови фигурки, каквито имате в наличност.
Френските макарони са опция, и без тях ще си имате вкусни пастички, но с тях, разбира се, е много по-хубаво.:)
Оставете за няколко часа (поне 2-3), за да омекнат малко блатовете от крема и нарежете на квадратни или правоъгълни пасти.




И вече извън рецептата, искам да благодаря на верига ресторанти "Happy" и много специално на Елена Кулева за прекрасната статия, която публикуваха за мен в тяхното списание.
За мен е истинско удоволствие и чест, че работихме заедно, ресторантите "Happy" винаги са ми били много любимо място, заради вкусната храна и усмихнатия персонал.:)




11 коментара:

pep-4o 16 февруари 2011 г., 10:07  

Знаех си къде трябва да надникна за десерта :)
Искам пастичка.....
Поздравления и за гостуването, Рони!

pipi 16 февруари 2011 г., 10:13  

би било любопитно на вкус какво ще е.сега ще опитам

Milena-Irshad 16 февруари 2011 г., 11:20  

Толкова е апетитно, че не мога да се нагледам на снимките и няколко пъти вече препрочитам текста...!

Lulu 16 февруари 2011 г., 14:07  

Много апаетитни пастички! И снимките ти са разкошни!
Поздражлениа за статията:) Мисля че там някъде разпознах едно гостуване:))))

elena,  17 февруари 2011 г., 1:30  

Veronika, golqma izkusitelka si, da znae6.:)
Tezi snimki sa tolkova podkanq6ti kym grqh,....4e napravo me tikat kum kuhnqta.:))
Prekrasna si i pohvalite i milite publikacii sa napulno zaslujeni.:)

traiana 17 февруари 2011 г., 2:32  

Изглеждат много нежни и вкусни, ще се опитат непременно!
Поздрави и усмухната седмица!

di_ani 17 февруари 2011 г., 3:55  

Прекрасни са, Вероника,
а снимките - невероятни!
Поздрав и за гостуването ти,
уснихнат и слънчев ден, Диана

Stefania 17 февруари 2011 г., 5:37  

Una graziosa torta dai colori splendidi, ciao

Ирина Купенска 17 февруари 2011 г., 7:18  

Ооо, колко са апетитни тези пастички!
А макароните ги допълват идеално :)

Честито и за публикацията, заслужаваш я!

Mira 17 февруари 2011 г., 12:45  

Любима комбинация - шоколад и макарони :))) Поздравления за публикацията, блогът ти наситна е чудесен! :)

fedora 19 февруари 2011 г., 0:56  

Ммм, чудесно, чудесно! По орехово-шоколадовите десерти съм аз.
Поздравления за публикацията и от мен, Рони :)

Хубав и усмихнат уикенд :)

Публикуване на коментар

Back to TOP