Фритата с аспержи, гъби, шунка и сушени домати на фурна

>> понеделник, 31 януари 2011 г.

Фритата, казано накратко, е вид италиански омлет, който за разлика от стандартните си роднини се различава по това, че яйцата се обработват отделно от продуктите за плънката ( за да станат пухкави)  и чак след това се смесва всичко.
Фритата стандартно се приготвя на тиган, но съществуват и вариации на фурна.
Една такава рецепта, подходяща както за вечеря, така и за закуска, ще ви предложа днес.
Много лесна рецепта, която ви спесява дълго стоене в кухнята, но пък резултатът съвсем не е претупан, като качества.
Ако изберете тази рецепта, ще се насладите на една лека и вкусна запеканка (така да го наречем), с която ще зарадвате семейството си.
Съставките за плънката оставям на вашия избор, направете я с продукти, които обичате или имате в наличност.


Фритата с аспержи, гъби, шунка и сушени домати на фурна




Продукти:

10 яйца
7-8 броя печурки
10 стръка пресни аспержи
1/2  връзка зелен лук 
150-200 грама шунка или бекон
3 супени лъжици маскарпоне (опция)
сушени домати (опция)
150 грама моцарела
50 грама настърган кашкавал
пармезан за настъргване
малко настъргана лимонова кора на вкус (само жълтата част)
сол на вкус
зехтин



Почистете гъбите и аспержите и ги нарежете на едро.
Нарежете и лука и шунката.
Запържете гъбите и шунката, докато започнат да стават леко златисти, прибавете аспержите и лука и запържете и тях за кратко.
Махнете от котлона.
Прибавете към плънката и нарязаните сушени домати.
В отделен съд разбийте яйцата с маскарпонето и сложете сол на вкус.
Прибавете и лимоновата кора, ако ще я използвате.
Когато плънката изстине, смесете всичко заедно.



Пригответе си тава, която покрийте добре (стените и дъното) с намаслена хартия за печене.
Изсипете в нея сместта за фритатата.
Върху нея подредете парчета моцарела и поръсете с настърган кашкавал и пармезан.
Печете до златиста коричка при 220 градуса.


9 коментара:

pep-4o 31 януари 2011 г., 12:00  

Много слънчеви снимки, Рони и чудесно, бързо предложение!
Хубаво е, че ни даде малко почивка от тортите :)
Хубава вечер!

Lulu 31 януари 2011 г., 12:32  

Рони, много ми допада това предложение! Изглежда фантастично вкусно и е от раздела "скапан съм от работа, прибрах се късно, а трябва и да сготвя нещо":)))

Анонимен,  31 януари 2011 г., 13:10  

Страхотни чинии (освен всичко друго)!

fedora 31 януари 2011 г., 23:07  

Примлясквам :)))
Присъединявам се към казаното от анонимен :))

Хубав ден :)

Vania Georgieva 1 февруари 2011 г., 1:14  

Ами, то вече всичко е казано, аз освен да точа лиги, друго не ми остава. Обожавам рецепти, дето те държат има - няма 20 мин. в кухнята и може да ти остане време и за нещо друго, освен готвенето. Поднесено с много стил! Поздравления!

Анонимен,  2 февруари 2011 г., 4:39  

Всички рецепти са страхотни,но изпълнението им изисква повечко средства,които в днешния живот много малко хора могат да си го позволят.Имам чувсвото,че домакинята се стреми всеки път да покаже,че има възможноста да приготвя само скъпи ястия.За себе си мога да кажа ,че слава богу имам възможност да ги правя,но не ми харесва самия полъх на скъпотия от блога.Има страхотни рецепти,които стават страхотно и с по малко средства.

Ginger Cookies 2 февруари 2011 г., 6:12  

Благодаря ви, момичета!:)

Анонимен, в никакъв случай няма да се съглася с Вас, в блога ми има много рецепти със стандартни продукти. Освен това, почти винаги давам съвет за замяна на даден, по-скъп продукт, с нещо по-комерсиално. А и в крайна сметка, какво публикувам в блога ми е мое решение.
Публикувам това, което съм приготвила вкъщи,и Слава Богу, рецептите ми се харесват на много хора, които не ги намират за снобски. Обикновените рецепти ги знае всеки, нормално е да се опитвам да предлагам по-интересни неща, погледнете го и от тази страна.
Поздрави и повече усмивки!

Mira 3 февруари 2011 г., 7:49  

Рони, фритата изглежда страхотно! :) Обичам такива лесни и бързирецепти. Признавам, че и чиниите ти страшно ми харесаха!
Поздрави!

Анонимен,  30 юли 2016 г., 2:00  

Страхотна рецента и чинии! Моля те, подскажи на питащите се, откъде са =)

Публикуване на коментар

Back to TOP