Салата със спанак, червено цвекло и орехи

>> четвъртък, 27 януари 2011 г.

Тази вечер нещо ви предлагам нещо леко и диетично, една много вкусна и полезна салата с пресен спанак и компания.
Включих в дресинга съвсем малко мармалад от смокини, но ако не ви допадат подобни комбинации, можете да го пропуснете.
Сега малко полезна информация за още по-полезния спанак.

 На пазара едно момченце вижда едър мускулест фитнес маниак да купува спанак. 
 Затичва се към него и пита:
 -Чичко, и ти ли като Попай ядеш спанак? Я, колко си як!
 -Да, чичковото, редовно ям спанак.
 -Ще кажеш ли на мама как го приготвяш, и аз искам да съм като теб ?
-Ами, изпичам на скарата голяма пържола, слагам я в чиния , а отстрани две топки задушен спанак.

Така е със спанака, пържолата и мита за Попай. 
Но ако искате полезна и диетична храна, яжте повече спанак.
За родина на растението Spinacia oleracea науката смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай. Заслуги за това имал кралят на Тибет, който изпратил  семена от спанак в двореца на китайския император от династията Танг в знак за приятелство. В Европа се е появил най- вероятно през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка. Късното му навлизане в кулинарията личи и от твърде близките му наименования в почти всички европейски езици. Персийското му наименование aspanakh на арабски е станало isfinag, откъдето е влязло в испанския език като espinaca, в италианския като spinaci, а във френския като epinard. В Англия години наред  го наричали испански зеленчук. Немското  име  на растението е Spinat,в руския език е шпинат. В останалите славянски езици името е сходно - спинак на чешки и полски, спинач на сръбски.
Спанакът има тъмнозелени листа, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки. Гладкият спанак, понякога наричан ”салатен”, има по-нежна и деликатна структура. Къдравият спанак е по- груб. Вкусът е еднакъв.

По съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли спанакът е изключително полезен. Съдържа средно 90,1% вода, 3,2% белтъчини, 3,2% въглехидрати. Количеството на мазнини е незначително.
Богат е на витамин С, провитамин А (каротин), витамини В, В1, В2, В6, РР и в по-малко количество витамин К.В спанака се съдържа много ценната фолиева киселина, както и минерални вещества – калии, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, в малки количества манган и мед.1 порция  100 гр. спанак съдържа:

Калории 23
Мазнини 0 гр.
Холестерол 0 мг
Натрий 70 мг
Въглехидрати 4 гр.
Захар 0 гр.
Протеини 3 гр.
Витамин А 210%
Витамин С 16%
Калций 14%
Желязо 20%

Витамините в спанака са устойчиви при  варене и консервиране.
При термична обработка голяма част от минералните  вещества преминават във водата, а при продължително варене се унищожават и някои съставки. Ето защо спанакът е особено полезен в прясно състояние под формата на салати. Поради ниската си калоричност е подходяща диетична храна при затлъстяване.
За лечебни цели и по-бърз ефект за предпочитане е пиенето на изцеден пресен сок от спанак (чист) или смесен със сок от моркови.
Когато купувате спанак, избирайте листа, които са хрупкави и с тъмнозелен цвят.
Избягвайте бледи, наранени или с петна.
От килограм суров спанак се получава около 300 гр. сварен.
(източник: http://www.fitnes-bg.com)


Салата със спанак, червено цвекло и орехи


Продукти:

пресен спанак, измит, почистен и накъсан (не нарязан)
сварено червено цвекло
варени яйца
запечени орехи
синьо сирене
за дресинга:
хималайска сол
тъмен балсамов оцет
пресен лимонов сок
зехтин
горчица 
мармалад от смокини (пасиран)


Подредете накъсания спанак, върху него сложете нарязаното на филийки варено червено цвекло. 
Нарежете варените яйца и ги добавете към тях.
Смесете всички продукти за дресинга и полейте салатата.
Накрая настържете синьо сирене и поръсете със запечени, солени орехови ядки.
Не споменавам точна пропорция за дресинга, защото количествата на продуктите в него са въпрос на вкус.




8 коментара:

pep-4o 27 януари 2011 г., 12:18  

Така здравословно и аз обичам :) С една хубава пържола и чиния салата :)
Обичам всякакви зелени салати със спанак. И синьо сирене. И балсамико. Мога да се наям с една такава голяма.
Но с червено цвекло не съм пробвала; от скоро го открих като зеленчук и го хапваме суров, май е крайно време да пробвам сварено.
Благодаря за предложението, Рони, много е примамливо!

Lety 27 януари 2011 г., 14:34  

Вероника, прекрасна вариация на спаначена салата предлагаш!
Салатите са ми голяма слабост, мога да се храня само с това всеки ден :) А тази определено ми допада много.
Сърдечен поздрав!

fedora 27 януари 2011 г., 23:36  

Леле, ако знаеш напоследък как ми се хапват само салатки... Чудесна комбинация и прекрасни снимки!

Хайде пак - честита нова визия на блога :)))

vesela 28 януари 2011 г., 4:54  

Аз, за разлика от дамите по-горе не мога да се задоволя само със салатка, пък било то и голяма :)
Но, като добавка към пържола - защо не - комбинацията ми допада, че дори и със смокинов вкус на дресинга, естествено домочадието не яде спанак и цвекло, както и синьо сирене, да не говорим пък за дресинга...тъй че - ще си е само за мен..ммм

Snow White 21 февруари 2011 г., 12:34  

И тази ти рецепта изпробвах :):):)излишно е да споменавам колко много ни хареса :) Вече сме ти тотални фенове, да знаеш :) поздрави от мен, омайна джинджифилова бисквитке:)

записвания за Италия 27 февруари 2014 г., 0:12  

Мен лично веднага ме грабна и това, че има яйце, както и цвеклото,което знам, че е много здравословно и от него можеме да се сдобием с доста желязо и ако имаме проблем с гушата можем всеки ден да похапваме по две три червени цвекла като ябълка и е се почувстваме почти веднага по добре.Радвам е че има снимки от които да придобиеме представя и как трябва да изглежда тази салата,котя може да ми стане любима за това идващо лято,когато от силните температури леките храни са на почит в моето меню.Зехтинът и горчицата също са на почит у нас и мисля, че ще бъде харесана и от гости салатата.Очакваме следващи предложения.

Анонимен,  13 февруари 2016 г., 19:17  

Страхотна салата, очаровах гостите си! ;) Благодаря.

Публикуване на коментар

Back to TOP