сряда, 19 януари 2011 г.

Печено пиле с краве масло, горчица и мащерка

Тази рецепта изобщо не беше предвидена за блога, но пилето стана толкова вкусно, че не мога да не го споделя с вас.
Дори готовото пиле едва оцеля 5 минути, за да успея поне да го заснема на бегом.:)
Снимките са ужасни, но преглътнах суетата си, само и само да ви подаря рецептата.:)
В забързания ни живот, подобни лесни и отнемащи малко време за висене в кухнята рецепти, са за предпочитане от много хора.
А и след дъъъългата поредица от сладки рецепти беше време и за нещо солено.
Впрочем, от 3 дена временно спрях консумацията на торти, бял хляб и сладкиши, така че ще ви предлагам и по-здравословни, както и от соления раздел рецепти в рамките на следващите дни.


Печено пиле с краве масло, горчица и мащерка




Продукти:

1 цяло пиле
хималайска сол
бял пипер
горчица
прясна и суха мащерка
краве масло
прясно изцеден лимонов сок

Измийте и много добре подсушете пилето.
Аз срязвам пилето през гърдите, защото по този начин, при печене се изпича по-голяма част от кожата. При сервиране винаги можете да го съберете пак и да изглежда цяло, ако желаете.
Натрийте  го с трапезна хималайска сол, като се стремете да осолите всяка част.
Поръсете го с бял пипер отвътре и отвън, после изцедете пресен лимонов сок и оставете пилето да престои 1 час в хладилника.


Включете фурната на 190 градуса.
Пригответе си тава за печене и сложете пилето в нея.
Намажете го хубаво с горчица, поръсете със суха мащерка и сложете парченца краве масло.
Аз сложих около 100 грама масло.
По желание сложете и клонки прясна мащерка в тавата.
Печете пилето без да го покривате с фолио, като поне 3-4 пъти го мажете с отделения по време на печенето сок и масло.
Печете до готовност.



11 коментара:

  1. Ha proprio un buon aspetto di gustosa carne emolto ben cotta, brava ciao

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм изглежда чудесно, много вкусно, тази рецепта ще я пробвам така или иначе често готвя пилешко.

    ОтговорИзтриване
  3. Загледах се във виното, защото напоследък
    редовно е на трапезата ни:)
    И не знам как е оцеляло за снимки това пиленце!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Срам, тия снимки са показно как не трябва да се снима, обаче са със светкавица и докато снимах на прибежки, мъжа ми викаше: Хайдее:)))
    Поне пилето стана вкусно.:)
    Дани, виното е розе, нещо ми прищрака напоследък да съм на тая вълна.:)

    ОтговорИзтриване
  5. О,о,оооо, точно се питах няма ли да пуснеш нещо солено...ама честно. След твоите пиле с лютеница и гъби, както и пиле-къри, оценени у дома с най-високата възможна оценка, дори няма и да се замисля как ще сготвя следващото.
    И какво им е на снимките...само дето не посегнах да отчупя...толкова са истински

    ОтговорИзтриване
  6. Лелееее, колко вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина ти беше време за нещо соленичко :) А това пиле със зачервена коричка е неустомито!
    Очаквам следващите солени предложения :))
    Хубав ден, Рони!

    ОтговорИзтриване
  8. Рони, би ли си споделила каква горчица ползваш, за да го докараме съвсем като твоето? Убийствено вкусно изглежда.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Много, много ви благодаря, олекна ми.:)) С тия катастрофални снимки се изложих, но ще видите, че пилето наистина е неприлично вкусно.:))
    Олга, горчицата е Ретро горчица на зърна Bornier.

    ОтговорИзтриване
  10. Ама как си го разкрачила това пиленце само :))
    Чудесна коричка има и да си призная - много обичам кожичката, макар че я избягвам, но понякога не мога да й устоя. Добре е, че това пиленце не е у нас, че сигурно щях да се размажа :))

    ОтговорИзтриване
  11. Май тук съм пропуснала да спомена, че го сгогвих 2 пъти за последните 10 дена....по това съдете колко го харесахме в къщи.

    ОтговорИзтриване