петък, 28 януари 2011 г.

Шоколадов кейк с праскови "Стакато"

Ммммммм, е как да бъда на диета, кажете ми.
Не искам да ви казвам какви усилия ми костваше да се задоволя само с едно тънко парче от този убийствено вкусен десерт.
Търся желаещи да го изядат, защото едва устоявам всеки път като мина покрай подноса с кейка.
Направих няколко промени и не спазих съвсем оригиналната рецепта.
Една от тези промени е, че в нея са използвани пресни портокали, които се преработват, но тъй като скоро правих десерт с комбинация портокал-шоколад, този път разнообразих с праскови.
Имах в наличност едно бурканче с чудесното ароматно сладко от белени праскови на майка ми и веднага му намерих приложение тук.
Вие също можете да импровизирате с вида на плода, но условието, за да изпълните правилно рецептата е плодовете да са цели и да използвате само тях, без да слагате сиропа на конфитюра.
Ако не разполагате с лешници или с шам фъстък, можете да приготвите кейка само с орехи (допълвате до получаването на общо количество от 200 грама ядки), но разбира се, няма да е същото.
Дозата за шоколадовия ганаш е голяма и ще се радвате на един мнооого кремест кейк.:)
Блатът е изключително крехък, няма и помен от хлебна консистенция, поради наличието на минимално количество брашно в него.
А защо  кръстих тази вкусотия с музикалния термин стакато, не знам, може би защото опиташ ли този шоколадов кейк ти се иска да си режеш, режеш.:)))


Шоколадов кейк с праскови "Стакато"




Продукти:
(Адаптирано от What`s for lunch, Honey?)
 за кръгла дълбока тава с размер 20 см или за кексова форма- до 25 см

за блата:
150 грама плодове от конфитюр (без сиропа)
6 яйца
1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
100 грама смлени лешници
50 грама смлени орехи
50 грама смлян шам фъстък
2 супени лъжици бяло брашно
200 грама захар
50 грама тъмно, неподсладено какао 
1/2  чаена лъжичка смлян кардамом


за шоколадовия ганаш:
75 грама натурален, горчив шоколад
75 грама млечен шоколад
200 грама маскарпоне
50 грама краве масло
щипка сол
пудра захар на вкус
ромова есенция на вкус


за поръсване:
счукан шам фъстък
шоколадов чипс
счукани какаови зърна

Разбийте яйцата и захарта, докато придобият кремообразна консистенция, не е нужно да разбивате твърде дълго.
Смесете сухите съставки и ги прибавете постепенно към яйчената смес.
Разбъркайте със шпатула, докато се смесят напълно.
Накрая прибавете и плодовете от конфитюра, изцедени от сиропа му.
Формата, в която ще печете кейка трябва да бъде задължително добре покрита с намаслена хартия за печене, за да не залепне блатът при печене.
Изпечете кейка в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути (зависи от вашата фурна).
Следете блата по време на печенето, ако започне да потъмнява отгоре, покрийте с парче фолио.
Опитвайте с клечка за зъби или дървен шиш дали е изпечен добре.
Не го препичайте, защото ще изсъхне.
Извадете готовия блат от формата и го оставете да изстине напълно.
През това време си пригответе ганаша.
Разтопете двата вида шоколад и маслото на водна баня (задължително на водна баня).
Оставете шоколадовата смес да се охлади леко и я смесете с останалите компоненти на ганаша.
Когато ганаша е напълно охладен, намажете кейка и по желание декорирайте с едро счукан шам фъстък, счукани какаови зърна и шоколадов чипс.
И най-хубавата новина- можете да ядете веднага.:)))


12 коментара:

  1. Аз съм желаещ! :))
    Хич няма да ти откажа да ме почерпиш с парченце...а може и с две!
    Хубав уикенд,Рони!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето какво ще направя утре, ако не ме хванат за нещо, че утре не съм на работа от сума ти време насам.
    Изглежда божествено, Рони!
    После ще докладвам :)))

    Хубав и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  3. Големичък е гледам сладкиша, ще има и парченце за мен, щом търсиш желаещ :)
    Много шоколадово, неустоимо дори предложение!
    Тази събота няма да правя сладкиш, носи запазвам рецептата за по-нататък.
    Хубава вечер, Рони!

    ОтговорИзтриване
  4. Боже, момиче.....ти нямаш спирачки...а уж бяхме на диета :) идва ми да бръкна през монитора и да си открадна едно парченце:):):) Брилянтен е, Рони, дълбок поклон от мен и прекрасен уикенд :):):)

    ОтговорИзтриване
  5. Lelee,....ka4ih 1kg. samo dokato iz4eta receptata.:)
    Strahotno apetitno predlojenie, na koeto nqma kak da ustoq.:)
    Blagodarnosti i aplodismenti i ot mene!

    ОтговорИзтриване
  6. Хм..сега влака ли да хващам...
    Чудесен, дали да не го спретна още днес-утре???...???
    Прасковите, предполагам са плодовете от сладкото?

    ОтговорИзтриване
  7. Рони, вчера направих сладкиша >> и стана чудесен, макар че щеше да е още по, ако не бе домързяло да ида до магазина, за да купя маскарпоне (бях ужасно премръзнала).
    Благодаря за рецептата, мила :)

    ОтговорИзтриване
  8. Федора, с какво замени маскарпонето?

    ОтговорИзтриване
  9. Джинджър, пълнея само като гледам снимките ти, не знам как устояваш да минеш покрай сладкиша без да забърсваш по някое парче. Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  10. Вероника,
    Трудно е да се устоява при твоите изкушения. Прекрасна рецепта и снимки! Много ми харесва!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Рони, в деня, в който пусна рецептата, пробвах сладкиша (а бях решила друго да приготвям). Поради липсата на някой продукти, ги замених с каквото имах под ръка, но се получи страхотен сладкиш. Някой път ще пробвам и с продукти точно според рецептата. Приятна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване