Шоколадов кейк с праскови "Стакато"

>> петък, 28 януари 2011 г.

Ммммммм, е как да бъда на диета, кажете ми.
Не искам да ви казвам какви усилия ми костваше да се задоволя само с едно тънко парче от този убийствено вкусен десерт.
Търся желаещи да го изядат, защото едва устоявам всеки път като мина покрай подноса с кейка.
Направих няколко промени и не спазих съвсем оригиналната рецепта.
Една от тези промени е, че в нея са използвани пресни портокали, които се преработват, но тъй като скоро правих десерт с комбинация портокал-шоколад, този път разнообразих с праскови.
Имах в наличност едно бурканче с чудесното ароматно сладко от белени праскови на майка ми и веднага му намерих приложение тук.
Вие също можете да импровизирате с вида на плода, но условието, за да изпълните правилно рецептата е плодовете да са цели и да използвате само тях, без да слагате сиропа на конфитюра.
Ако не разполагате с лешници или с шам фъстък, можете да приготвите кейка само с орехи (допълвате до получаването на общо количество от 200 грама ядки), но разбира се, няма да е същото.
Дозата за шоколадовия ганаш е голяма и ще се радвате на един мнооого кремест кейк.:)
Блатът е изключително крехък, няма и помен от хлебна консистенция, поради наличието на минимално количество брашно в него.
А защо  кръстих тази вкусотия с музикалния термин стакато, не знам, може би защото опиташ ли този шоколадов кейк ти се иска да си режеш, режеш.:)))


Шоколадов кейк с праскови "Стакато"




Продукти:
(Адаптирано от What`s for lunch, Honey?)
 за кръгла дълбока тава с размер 20 см или за кексова форма- до 25 см

за блата:
150 грама плодове от конфитюр (без сиропа)
6 яйца
1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
100 грама смлени лешници
50 грама смлени орехи
50 грама смлян шам фъстък
2 супени лъжици бяло брашно
200 грама захар
50 грама тъмно, неподсладено какао 
1/2  чаена лъжичка смлян кардамом


за шоколадовия ганаш:
75 грама натурален, горчив шоколад
75 грама млечен шоколад
200 грама маскарпоне
50 грама краве масло
щипка сол
пудра захар на вкус
ромова есенция на вкус


за поръсване:
счукан шам фъстък
шоколадов чипс
счукани какаови зърна

Разбийте яйцата и захарта, докато придобият кремообразна консистенция, не е нужно да разбивате твърде дълго.
Смесете сухите съставки и ги прибавете постепенно към яйчената смес.
Разбъркайте със шпатула, докато се смесят напълно.
Накрая прибавете и плодовете от конфитюра, изцедени от сиропа му.
Формата, в която ще печете кейка трябва да бъде задължително добре покрита с намаслена хартия за печене, за да не залепне блатът при печене.
Изпечете кейка в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути (зависи от вашата фурна).
Следете блата по време на печенето, ако започне да потъмнява отгоре, покрийте с парче фолио.
Опитвайте с клечка за зъби или дървен шиш дали е изпечен добре.
Не го препичайте, защото ще изсъхне.
Извадете готовия блат от формата и го оставете да изстине напълно.
През това време си пригответе ганаша.
Разтопете двата вида шоколад и маслото на водна баня (задължително на водна баня).
Оставете шоколадовата смес да се охлади леко и я смесете с останалите компоненти на ганаша.
Когато ганаша е напълно охладен, намажете кейка и по желание декорирайте с едро счукан шам фъстък, счукани какаови зърна и шоколадов чипс.
И най-хубавата новина- можете да ядете веднага.:)))


12 коментара:

Краси 28 януари 2011 г., 8:20  

Аз съм желаещ! :))
Хич няма да ти откажа да ме почерпиш с парченце...а може и с две!
Хубав уикенд,Рони!

fedora 28 януари 2011 г., 8:56  

Ето какво ще направя утре, ако не ме хванат за нещо, че утре не съм на работа от сума ти време насам.
Изглежда божествено, Рони!
После ще докладвам :)))

Хубав и усмихнат уикенд :)

pep-4o 28 януари 2011 г., 11:09  

Големичък е гледам сладкиша, ще има и парченце за мен, щом търсиш желаещ :)
Много шоколадово, неустоимо дори предложение!
Тази събота няма да правя сладкиш, носи запазвам рецептата за по-нататък.
Хубава вечер, Рони!

Snow White 28 януари 2011 г., 11:49  

Боже, момиче.....ти нямаш спирачки...а уж бяхме на диета :) идва ми да бръкна през монитора и да си открадна едно парченце:):):) Брилянтен е, Рони, дълбок поклон от мен и прекрасен уикенд :):):)

elena,  29 януари 2011 г., 2:34  

Lelee,....ka4ih 1kg. samo dokato iz4eta receptata.:)
Strahotno apetitno predlojenie, na koeto nqma kak da ustoq.:)
Blagodarnosti i aplodismenti i ot mene!

vesela 29 януари 2011 г., 3:58  

Хм..сега влака ли да хващам...
Чудесен, дали да не го спретна още днес-утре???...???
Прасковите, предполагам са плодовете от сладкото?

fedora 30 януари 2011 г., 2:48  

Рони, вчера направих сладкиша >> и стана чудесен, макар че щеше да е още по, ако не бе домързяло да ида до магазина, за да купя маскарпоне (бях ужасно премръзнала).
Благодаря за рецептата, мила :)

vesela 31 януари 2011 г., 0:40  

Федора, с какво замени маскарпонето?

Vania Georgieva 31 януари 2011 г., 5:53  

Джинджър, пълнея само като гледам снимките ти, не знам как устояваш да минеш покрай сладкиша без да забърсваш по някое парче. Страхотно предложение!

di_ani 31 януари 2011 г., 7:53  

Вероника,
Трудно е да се устоява при твоите изкушения. Прекрасна рецепта и снимки! Много ми харесва!
Поздрав и хубава нова седмица, Диана

Таня 2 февруари 2011 г., 8:46  

Рони, в деня, в който пусна рецептата, пробвах сладкиша (а бях решила друго да приготвям). Поради липсата на някой продукти, ги замених с каквото имах под ръка, но се получи страхотен сладкиш. Някой път ще пробвам и с продукти точно според рецептата. Приятна и усмихната вечер!

Ани 2 февруари 2011 г., 11:04  

Фантазия от вкусове!

Публикуване на коментар

Back to TOP