Крем супа от червена леща, картофи и целина с къри

>> неделя, 23 януари 2011 г.

В тази рецепта няма да сложа кой знае колко точни пропорции и количества, защото не знам как е при вас, но аз всяка крем супа я обичам с различна гъстота, в зависимост от вида на зеленчуците.
Тази крем супа, която ще ви покажа днес е по-гъста, но ако на вас не ви допада това, винаги можете да я приготвите с повече течност.
Много лесна за приготвяне и изключително полезна като съставки, днешната крем супа може да ви стопли в настоящите студени дни.
Съветвам ви да не подценявате наличието на целина и да не я изключвате от рецептата, защото именно тя придава една много особена нотка на цялостната вкусова композиция.
Ако сте веган привърженик, заменете маслото със зехтин и рецептата ще е подходяща и за вас.


Крем супа от червена леща, картофи и целина с къри

 



Продукти:

1 чаена чаша червена леща
4 средни картофа
около 1 чаена чаша обелена и нарязана на кубчета глава целина
1 глава кромид лук
1 среден морков
2 супени лъжици сушен зеленчуков микс
1/3  чаена лъжичка къри на прах
бял пипер на вкус
2 супени лъжици краве масло гхи
хималайска сол
прясно изцеден лимонов сок на вкус



Обелете и нарежете на кубчета картофите, същото направете и с целината.
Сложете ги в тенджера, към тях прибавете нарязания на едро морков, измитата леща и лука (нарязан на четвъртини).
Покрийте зеленчуците с вода и ги варете до готовност на средна степен на котлона.
Към края на варенето прибавете сушените зеленчуци, маслото и кърито.
При нужда прибавете още малко вода.
Оставете всичко това да поизстине малко и го пасирайте до получаването на крем супа.
Овкусете с хималайска сол и прясно изцеден лимон на вкус, както и с бял пипер.
Аз сервирах с прясно изпечен домашен грахамов хляб, вие можете да сервирате с крутони, с лъжичка заквасена сметана, сложена във всяка проция или с каквото желаете.


7 коментара:

Lulu 23 януари 2011 г., 10:00  

Мммм много вкусно звучи! Много хубава рецепта и страшно подходяща за сезона!

vesela 24 януари 2011 г., 2:28  

Ще направя непременно - дъщерята обожава леща, но ще скрия за целината - иначе няма да опита дори :)

Анонимен,  24 януари 2011 г., 3:42  

Interesna recepta misliia da q probvam, a shokoladovata vkusnotiia samo shte gledam :) pozdravi Petiia

Ginger Cookies 24 януари 2011 г., 4:04  

Благодаря ви.:)))
Веси, ако не обича целина, не я мъчи милата.:))
С нея става по-ароматно, но и без нея ще я направиш вкусна.:)

КеmiH 24 януари 2011 г., 6:28  

Рони, чудесна рецепта и снимки!
Поздрави!

Анонимен,  25 януари 2011 г., 10:11  

Здравейте, скоро открих вашият сайт и много ми харесва. Поздравления! Интересуваме от къде мога да си купя хималайска сол и какво е гхи и откъде? Благодаря.

Ginger Cookies 25 януари 2011 г., 10:53  

Много ви благодаря.:)
Хималайска сол и масло Гхи има в магазините за био храни. Аз пазарувам от този: http://www.bioslunceluna.com/shop/
В рецептата за грахамовите крекери съм описала много подробно какво е масло гхи, описано е и как можете да си го приготвите в домашни условия.
Поздрави:)

Публикуване на коментар

Back to TOP