Портокалов кекс "Страдивариус"

>> четвъртък, 6 януари 2011 г.

Доброто съжителство между портокаловия и шоколадовия аромат не е тайна за никого.
Но когато към тях се прибави и силния мирис на хубаво краве масло и нежния ефирен полъх на бадеми, тогава вече финалът е абсолютно идеален, точно както в приказките.
Нашата приказка обаче носи име, свързано с музиката, защото, докато кексът се препичаше на спокойствие в моята фурна, из целия апартамент направо си засвириха цигулки - и от глад (много добре схващате какво имам предвид), и от вълшебния мирис, който изпълни въздуха.
Мисля, че името, което дадох на кекса, е напълно подходящо, откъдето и да го погледнеш.:)
Вкъщи не сме почитатели на сухите сладкарски изделия, винаги трябва да има или крем или някакви други екстри и този кекс не прави изключение.
Макар, че е кекс, този сладкиш е изключително крехък и топящ се в устата, заради голямото количество масло, заради наличието и на гъст, ароматен сироп, а шоколадовата глазура и хрупкавите бадеми допринасят съвсем за пълното му превъзходство над своите стандартни кекс-събратя (ама че думи написах:)
Опитайте, няма да съжалявате, пък и "Страдивариус" винаги е символ на качество!:)


Портокалов кекс "Страдивариус"




 Продукти:

200 грама бяло брашно
100 грама ситно смлени белени бадеми (смлени в блендер филирани бадеми)
1  1/3 чаена чаша захар
1  чаена чаша прясно мляко
3 супени лъжици прясно настъргани портокалови кори (само оранжевата част)
200 грама меко краве масло
3 яйца
1 1/2  чаена лъжичка бакпулвер  
1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат 
шоколадов чипс
ванилия

за сиропа:
100 грама кафява захар
сокът на 1 среден портокал

2 супени лъжици олио + 100 грама разтопен на водна баня шоколад за глазура
филирани бадеми за поръсване


Първото, което е нужно да се направи, е да пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Никога не подценавайте това, предварително загрятата фурна е изключително решаваща за печивата.
Разбийте с миксер мекото масло със захарта до получаването на пухкав крем.
В друг съд разбийте яйцата с млякото.
Започнете да смесвате всичко постепенно, като прибавяте от млечно-яйчената смес към маслената до пълното им смесване.
После добавете и портокаловите кори.
Смесете всички останали сухи съставки в отделен съд и започнете да  прибавяте малко по малко от сухата смес към мократа.
След като се получи гладко тесто, изключете миксера, вече не ви е нужен.
Прибавете шоколадовия чипс и разбъркайте с шпатула или лъжица.
Изсипете сместта за кекса в предварително добре намаслена и набрашнена форма за кекс (стандартна големина).
Сложете кекса да се пече в загрятата фурна.
Няма как да ви кажа с точност времето за печене, защото знаете, че всяка фурна има своята специфика, но ориентировъчно ще ви е нужно около 45-50 минути време.
Проверете с клечка за зъби, наблюдавайте го, принужда сложете фолио отгоре, ако започне да потъмнява, а е рано и вътре е суров.
Вие си познавате фурната най-добре.:)



След като кексът е напълно изпечен, извадете го от формата и го сложете в поднос.
Оставете го да изстине напълно.
През това време си пригответе сиропа, като варите съставките за него-портокалов сок и кафява захар, до получаване на захарен сироп (захарта да се разтвори напълно и сиропа да се сгъсти леко).
Ако използвате голям портокал, то тогава ще се наложи да сложите повече захар, моя портокал беше среден и сока от него не беше прекалено много.
Намажете с четка студения кекс с получения гъст сироп, сиропа трябва да си е горещ.
Оставете глазирания кекс да изстине отново напълно.
Докато той изстива, разтопете шоколада на водна баня, заедно с олиото, ако предпочитате черен шоколад, разтопете такъв, аз предпочитам млечен.
Полейте кекса с помощта на лъжица с шоколада и след като той стегне леко (за да не изпадат ядките, ако шоколада е още топъл и рядък), поръсете с филирани бадеми.
Съхранявайте кекса на хладно място.


9 коментара:

Таня 6 януари 2011 г., 11:24  

Кексът изглежда зашеметяващо! Определено трябва да се пробва. Жалко, че трябва да огранича сладкишите за известно време :(((. Е, едно виртуално парченце с нищо няма да ми навреди! :))

Ицо ;) 6 януари 2011 г., 14:38  

Направих кекса току що. Лесен и много вкусен. Такъв кекс не бях ял до сега. Страхотна рецепта, влиза ми в графа любими. Препоръчвам на който се колебае дали да го прави, заслужава си.

Ивейн 6 януари 2011 г., 14:59  

Мдааа, разкош!
Обожавам презентациите ти, Рони-цигулки, качество, превъзходства-всичко си е на мястото!
Поздрави!

fedora 6 януари 2011 г., 23:01  

Рони, и аз си подам по по-сочничките нещица. Кексчето изглежда прекрасно! Напомня ми за mud cake, който в шоколадов вариант е много тачен вкъщи!
Много хубави снимки и представяне отново! Поздравления и хубав ден :)

Краси 7 януари 2011 г., 0:22  

Вкусотия!!!
Направо се запътвам към кухнята...и без това от два дни сме без десерт!
Прегръдки,Рони!

vesela 8 януари 2011 г., 4:34  

Страхотен е кекса, Рони!
Непременно ще го направя, но не можем да смогнем с изяждането напоследък :)Затрупана съм с рецепти, които си чакат реда...
Хубав уикенд и ...надничам всеки ден тук за още и още вкусотии!

Ирина Купенска 8 януари 2011 г., 8:00  

Най-най-най-любимата ми комбинация :) Ще го опитам при първа възможност! :)

Ginger Cookies 9 януари 2011 г., 12:30  

Благодаря ви много за хубавите коментари!:)))

RUMYANA SVILENOVA 4 март 2013 г., 10:44  

Рони, от сравнително скоро следя блога ти...какво да ти кажа- впечатлена съм, много...Този кекс го правих неотдавна, вълшебен, музика...както казваш...Благодаря ти за рецептите, които споделяш!Поздрави!

Публикуване на коментар

Back to TOP