петък, 28 януари 2011 г.

Шоколадови макарони с шам фъстък

Всички, които са пленени от вкуса на френските макарони ще ме разберат защо мине не мине малко време и хоп, пускам отново рецепта с тях.
Това си е абсолютна мания.
При мен манията се изразява най-вече не в това, че ще си хапна от тези прекрасни бадемови изкушения, а в предизвикателството дали ще се получат добре, дали ще допусна грешка, какви ли точно ще станат накрая.
Честно казано, от цялата работа аз изяждам един макарон, колкото да си опитам творението, другите макарони ги взема пак пакостливото мишленце, което ми открадна и коледните макарони.:) 
Всичкото треперене и чакане за един макарон.:)
Джинджърска му работа.:)
И като казах джинджърска работа, не мога да не спомена една статия в един нов блог, която ме накара да се почувствам много щастлива.
Благодаря за хубавите думи, това е страхотен жест!
Но да се върнем към макароните, рецептата е като тази със съвсем малки разлики.
Дори ще си позволя да копирам голяма част от текста на рецептата.
Тъй като едновременно с тях приготвих и един прекрасен шоколадов кейк, който можете да видите тук, слепих макароните със същия крем.
Получи се една чудесна комбинация от лекото нагарчане на черния шоколад, комбинирано с мириса на какао, леко омекотен от наличието на млечен шоколад и нежния нюанс на маскарпоне и всичко това с един прекрасен финал с вкус на шам фъстък.


Шоколадови макарони с шам фъстък




Продукти:

50 грама белтъци-отделени от жълтъците и престояли 3 дена
25 грама кристална захар
65 грама пресято бадемово брашно
100 грама пудра захар
1 не препълнена супена лъжица горчиво тъмно какао


Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в отделен съд.
В чист и напълно сух съд разбийте белтъците до ниво твърдост пяна за бръснене.
Добавете кристалната захар.
Разбийте с миксер белтъците, докато станат като за целувки (но не разбивайте прекалено много, защото макароните ще станат сухи).
Разбивайте само в една посока.
С миксера бяхме до тук.
Много внимателно добавете малка част от смесените пудра захар, какао и бадемово брашно.
Започнете да разбърквате с шпатула, но не хаотично, а като я въртите само в една посока по стените и дъното на купата и обръщате сместта .
Прибавяйте още 2-3 пъти постепенно от бадемовото брашно, какаото и пудрата захар и пак разбърквайте по същия начин, докато се усвоят от белтъчната смес.
Разбърквайте така около 30 секунди, трябва да се получи смес, която се спуска като лъскава лава, като я повдигнете с шпатулата.
Пуснете фурната да загрява на 150 градуса (горен и долен реотан) и преместете рафта в долната половина на фурната.
Шприцовайте от сместта върху тава, застлана  с качествена хартия за печене.
Можете да си очертаете хартията, за да ви е по-лесно на кръгчета с диаметър около 2,5-3 см.
Имайте предвид, че ако рисувате с маркер, това ще се отбележи върху черупките, най-добре го направете леко с фино моливче.
Оставете черупките да изсъхнат на стайна температура за около 50 минути, по този начин ще им помогнете да не се напукат при печенето (по-точно при сушенето във фурната).
Накрая ги поръсете със счукан шам фъстък и счукани какаови зърна.


В идеално загрятата на 150 градуса фурна изпечете макароните за 15 минути.
Не допускайте да изгорят, да потъмнеят или да започнат да се зачервяват.
Следете ги през цялото време, докато са във фурната.
Но не я отваряйте, докато се пекат.
Този път оставих макароните да изстинат върху хартията за печене (само я махнах от тавата, заедно с тях) и след изстиването им, нямах никакви проблеми с отлепането и не се наложи да слагам влажна кърпа под хартията.
Сглобете внимателно макароните като шприцовате пълнежа върху една черупка, а отгоре леко притиснете друга (но не натискайте прекалено силно, защото черупките са крехки).


4 коментара:

  1. О, Рони, това с яденето ми е позната :)) Само опитвам, да не съм без хич, обаче от това не знам дали бих могла да мина само с едно. Като си купя везна, може пък и да се престраша най-сетне с тези макарони, че както ти казах, първият ми опит си бе чисти бадемовки :))

    ОтговорИзтриване
  2. От всичките ти макарони - любими са ми шоколадовите - ообичам шоколад!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат вълшебно, Рони! Всеки път като видя снимки и рецепти на макарони из блоговете им се каня, но за сега само с добрите намерения си оставам :-)

    Усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване