сряда, 6 юли 2011 г.

Конфитюр от ягоди


Когато реша да правя някакво сладко или конфитюр, винаги се обаждам на майка ми, тя е човекът, който за мен е еталон за майстор на тия вкусни неща в бурканчета.
В къщата на село има една огромна маза, чийто мирис не мога да сбъркам с друг, и който мога да усетя, винаги когато извикам спомените си.
Голяма стая, до която се стига по стари стълби, а още от тях започваш да усетиш хладния и особен като внушение въздух.
А в мазето...рафтове до рафтове, пълни с безброй различни бурканчета и бутилки с всякакви вкусни неща.
Там накъде кокетничат и малките бурканчета с ягодовия конфитюр.
Само че, тази година си казах, че няма да го давам мързеливо и да го получа наготово, а че ще си направя сама.
Разбира се, под наставленията на баш майстора.:))
Получи се, наистина се получи и съм горда от себе си.


Конфитюр от ягоди 





Продукти:
3 килограма пресни ягоди
2800 грама кристална захар
ромова есенция на вкус
ванилия
1 непълна и равна чаена лъжичка лимонена киселина



Измийте и почистете ягодите, но не ги режете, оставете ги цели.
Подредете един ред в голяма тава и посипете със захар, после сложете още един ред ягоди и пак ги посипете със захар.


И така редете до изчерпване на продуктите.
Приберете тавата в хладилник и ги оставете да пренощуват така.



На другия ден изсипете ягодите и захарта в голяма тенджера и започнете да ги варите на слаб огън.
Варете до сгъстяване на конфитюра, при мен бяха необходими около 50 минути.
Не усилвайте котлона.



Ако желаете да направите сладко с цели ягоди, когато сиропа започне да се сгъстява, извадете ягодите с решетъчна лъжица и продължете да варите само сиропа до пълното му сгъстяване.


После добавете и ягодите и ги варете малко, като не разбърквате агресивно и работете с дървена лъжица, за да не ги накъсате.
От време на време махайте образувалата се отгоре пяна.
5 минути, преди да е напълно готово всичко, добавете лимонената киселина и есенциите. Внимавайте с лимонената киселина, лъжичката наистина не трябва да бъде много пълна, за да не стане твърде кисело.


Още, докато конфитюра е врял, внимателно (да не се изгорите) го сипете в бурканчета, затворете хубаво капачките и обърнете с капачките надолу.
Оставете го да престои 1 ден така с обърнати надолу бурканчета.
Съхранявайте сладкото на тъмно и хладно място.



19 коментара:

  1. Ау, отровно много захар! Но, въпрос на вкус:)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение, със сигурност тази година, ще го направя, като следвам твоите препоръки.
    Много ми допадна, изкарването на ягодите за да останат цели!:)Това е любимото сладко у дома.
    Уникални снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Последната снимка най-ми харесва :)
    Поздравления за търпението, Рони! Много, много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, Мариянка, благодаря ви.:))
    Анонимен, отровно не бих казала, ако си направите труда да проверите доста рецепти, ще видите, че това е съвсем стандартно съотношение, дори 1:1 е най-честото. Но както казахте, въпрос на вкус. За мен и близките ми е идеално.

    ОтговорИзтриване
  5. Ронка, когато го слагаш да се вари не добавяш вода, нали? Само ягодите?

    Това ми е сред любимите, наред със сладкото от сини сливи и кайсии:) Страхотни снимки, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам сладко от ягоди. Приготвям и аз по някое и друго бурканче :) Домашното е най-хубаво!
    Поздрави от мен, Вероника :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, права си, домашното си е най-вкусно.:)
    Марго, не добавям никаква вода, явно и от самото миене на ягодите си остава малко вода, която си отива в сиропа, който се образува през нощта и всичко ми става идеално без да добавям друга. Аз не ги изцеждам по време на миене, чистя, мия и слагам ягодката в съда с чистите ягоди.Поздрави на всички.:)

    ОтговорИзтриване
  8. Тази рецепта е и на моята майка.Който не я е опитал нищо не знае(съдейки от коментарите по горе).Ако заменим ягодите със смокини,става още по-голям разкош.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудно сладко, Рони. Харесва ми идеята с есенцията ром и ванилията. А и снимките са прекрасни. Много ми харесва начина ти на представяне на рецептите. И в нас мама е специалиста на сладкото и тя преди около 2 седмици прави сладко от ягодки.
    Мога да дам една идейка изпитана с годините, за да си останат цели плодовете. Слагаме захарта с малко вода към 1 чаша за килограм захар и сваряваме сироп, оставяме го да изстине и слагаме вътре подготвените плодове. Оставяме да престои няколко часа поне 2 и слагаме да варим сладкото на слаб котлон. Никога не бъркаме само леко се потупва отгоре с лъжица, но не непрекъснато. От време на време обираме пяната. Преди да го махнем си слагаме лимонтозуто, пълним си в сухи бурканчета докато е горещо, затваряме и обръщаме. Винаги така го правим от какъвто и да е плод и плода си остава цял. И ние слагаме 1:1 захар и плод. В къщи обичаме много сладко, особено аз.
    Поздрави, Светла

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за идеята, Светле, аз се уча още в консервирането и ми е много интересно да научавам нови неща.:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Никога не съм приготвяла зимнина, но твоите предложения ме подтикват към това занимание.
    Купувам сладко от магазина, но то не може да надмине спомена за домашно приготвено сладко с цели парченца плодове.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно решение,Рони-да си направиш сама сладко!И ти се е получило идеално!А в чашката е просто един разкош!

    Комплименти за хубавото намерение и реализация!И за снимките де-то се знае!:))

    ОтговорИзтриване
  13. И аз направих сладко от ягоди,сложих на 2 кг ягоди 1 кафена чашка вода и 1 кг захар-престояха 1 нощ .На другия ден ги варих на 3 пъти,убедих се че когато едно сладко се вари на няколко пъти става по-хубаво-ягодите останах цели и сиропа се посгъсти.Не го бърках често,но го отпенвах.И твоето Рони изглежда прекрасно.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Рони! И аз си помислих, че слагаш само ароматната розово - червена водичка, която ягодите сами отделят при озахаряването, но понеже съм начинаеща, питам за всичко:)

    ОтговорИзтриване
  15. Рецептата, която сте публикувала е най-вярна като пропорции и технология на приготвяне. Минала година направих ягодовото си сладко по нея и се получи с превъзходен вкус и тази година също ще и се доверя. Поздравявавам Ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Къде се продава ромова есенция?

    ОтговорИзтриване
  17. Браво Муци! Прекрасен сайт и страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  18. Получи се идеално!
    Може би, защото ми беше доста бавен котлона, останаха повечко парченца ягоди и сиропът се сгъсти за около 2 часа.
    На вкус и консистенция е просто прекрасно.
    От 2.8 ягоди излязоха 11 бурканчета от 300 гр
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване