Пълнозърнести доматени спагети с маслини и прясна туна

>> понеделник, 18 юли 2011 г.

Мен ако питате, и без рибата, пак става вкусно, аз дори умишлено при сервирането я избегнах в моята порция.
Не се чудете защо в консервите с риба тон плуват безумни количества вода и мазнина, без тях е много суха като месо, а и тази риба съдържа аминокиселина хистидин, която е неустойчива на топли температури и това води до бързо разваляне на месото.
Тази аминокиселина се преобразува в токсични вещества и затова рибата се съхранява или дълбоко замразена или в консерви, при които има специална технология за обработване.
Неправилно съхраняваната риба тон(туна) може да доведе до сериозно натравяне, а термичната обработка при готвене не може да разруши токсичните вещества, така че, това не може да го предотврати.
Туна не блести с някакви изключителни от здравословна гледна точка качества, освен, че се причислява към диетичните от калорийна гледна точка меса.
Не е риба, която бих ви препоръчала за редовна консумация (както са сьомгата и скумрията, например), но ей така, за разнообразяване на менюто можете да я включите от време на време. Още повече, че в България е много сложно и невъзможно да я намерите в абсолютно прясно състояние и в комбинация с по-горната информация, редовното й консумиране не е препоръчително.
Риба тон е от семейство Скумриеви риби и е много едра като размер.
Тази риба е изключително силна и плува с голяма скорост, има засечена скорост от около 80 км/час.
Риба тон (туна) е особена с това, че има червен цвят на месото си.
Наистина трябва да бъдете много внимателни с тази риба и в никакъв случай да не оставяте дълго време размразеното й месо или отворена консерва и да ги консумирате после.
И след всички тези предупреждения, да кажем и нещо положително все пак.
Ако купувате от лицензирани фирми и съхранявате правилно рибата, то можете да се насладите наистина на прекрасния й вкус, без да рискувате да имате неприятно изживяване след това.
Аз купих хубава замразена туна от "Метро" и след като отрязах нужното за тази рецепта количество, веднага я прибрах във фризер.
Разбира се, това не означава, че и там ще стои дълго, защото домашните фризери не са магически, та да опазят всичко в свеж вид дълго.
В тази рецепта ще видите, че редом с доматения сос и самата ми паста е доматена.
Обожавам пълнозърнестите доматени био спагети и ги приготвям често вкъщи с различни сосове и сирена.
И след цялата тази досадна лекция, нека все пак ви покажа рецептата.
Няма да пиша количества, защото в тази рецепта от кое по колко ще сложите е въпрос на вкус, от мен просто комбинацията на продуктите.:)

Пълнозърнести доматени спагети с маслини и прясна туна







Продукти:

пълнозърнести доматени спагети

прясна риба тон-нарязана на каренца и овкусена с хималайска сол, черен пипер и лимонов сок


за соса:
пресни домати-обелени и без семки
обезкостени маслини Каламата
пресен зелен лук
кромид лук
чесън
сух риган
сух босилек
черен пипер
малко сладък червен пипер
щипка кафява захар за балансиране на киселия вкус на доматите
хималайска сол на вкус
сушени домати
пресен копър
зехтин

настърган пармезан



Овкусете филенцата риба и ги оставете за 30 минути в хладилника.
Пригответе си соса, като в дълбок съд задушите лука, чесъна, а после добавите ситно нарязаните и почистени домати.
Прибавете и червения пипер и подправките, овкусете със сол и захар, опитайте соса и ще прецените дали отговаря на вкуса ви.
Накрая прибавете нарязаните на едно обезкостени маслини и сушените домати и копъра.


Запечете от двете страни в леко намазнен тефлонов тиган филенцата риба, а през това време си сварете и спагетите.
Моите са точно като тези в линка и станаха готви за 8 минути, предпочитам ги al dente(стегнати, леко жилави, а не преварени).


Сервирайте ги заляти със сос и парченца туна.
Можете и да я накъсате, това вече си е по ваша преценка.
Имайте предвид, че ако приготвите туната първа и я оставите дълго време да престои, ще стане много твърда и суха.
Поръсете целия ансамбъл с прясно настърган пармезан.


4 коментара:

Еликсир 18 юли 2011 г., 5:29  

Днес сме на една вълна,Рони!И като ненаситен почитател на пастата няма да откажа и от твоята!

Чудесни снимки отново!

Поздрави и хубави летни дни!

КАТЕРИНА 18 юли 2011 г., 7:49  

Обожавам паста!Чудесна рецепта,както винаги хубави снимки!Успешна седмица:)

Mарияна 18 юли 2011 г., 13:19  

Страхотна рецепта, със или без туна :)!

Tonchita,  18 юли 2011 г., 13:45  

Много интересна и вкусна изглежда тази рецепта :) Особено вкусна ще е за тези които обичат Италианската кухня (като мен).Благодаря ти за прекрасната рецепта и снимки.Слънчева седмица ти желая :)

Публикуване на коментар

Back to TOP