събота, 2 юли 2011 г.

Бисквитено руло с шипков мармалад и още нещо





Преди толкова години
в родните ни магазини
дефицит голям цареше,
а така ми се ядеше
нещо вкусно, нещо сладко...
Търсенето беше кратко,
тъй като цареше скука
насред стоките ни тука.
Две-три вафли, зарзават,
"Кума Лиса" шоколад,
лукчета, боза, скумрия,
само не на мене тия.
Искам нещо много вкусно,
не модерно и изкусно,
а такова нещо, дето
ще ми покори докрай небцето
и да бъде хем чудесно,
хем за готвене и лесно.
Изведнъж пред мен-бисквити, 
там, зад олиото скрити,
а до тях-ах, благодат-
вкусен шипков мармалад!
Бързо вкъщи се прибирам,
краве масълце намирам.
И такова чудо спретнах,
даже двойна доза метнах,
щото тая вкусотия
инак трябва да я крия,
че дори едно парче
никой няма да даде.
Минаха безброй години
и по всички магазини
има и от пиле мляко,
заредена стока яко,
ала този вкус любим
е за мен незабравим!


Никого няма да изненадам с днешното предложение, но целта на блога ми не е да изненадва с нещо нечувано и невиждано, а и да ви припомня разни стари и позабравени любими на много поколения рецепти.
Можете да пропуснете шоколадовите добавки в моята рецепта, те не присъстват в оригиналната версия, а може и да ги сложите и вие-въпрос на лична преценка.
Това руло наистина е толкова вкусно, че не можах да разбера кога изчезнаха и двете ми дози.:)
А за лесното-спор няма, и малко дете може да го направи, идеална рецепта да поощрите детето ви да направи своите първи опити в кухнята.


Бисквитено руло с шипков мармалад и още нещо






Продукти:


2 пакетчета кръгли чаени бисквити (без дупка)
125 грама меко краве масло
шипков мармалад
смлени орехи (аз използвах запечени лешници)
150 грама шоколад (по желание)



Започнете да мажете бисквитите с мармалада и да ги редите една до друга, като ги слепвате, докато се оформи руло.
От всяко пакетче бисквити аз направих по едно руло.



Намажете рулата с меко краве масло, оваляйте ги в смлените ядки и ги сложете в хладилник, за да стегне леко маслото.


През това време разтопете на водна баня шоколад и го оставете леко да се охлади, не трябва да е горещо.
С лъжица поливайте шоколад върху ролата и после по желание, докато шоколадът е още мек, можете да декорирате с още шоколадови детайли.




Ако ще се придържате до оригиналната рецепта, то след овалването в ядките сте готови с всичко.
Съхранявайте рулата на хладно, но не в хладилника, за да могат да омекнат бисквитите от маслото и мармалада.
При сервиране режете по диагонал, за да се получат тези лентички.



15 коментара:

  1. ще си направя със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  2. Вероника, ти винаги ме изненадваш много приятно.Този стих е толкова весел, тези които не са живели през този период няма как да го разберат :).У дома никога не се получаваше, рулото беше изядено още докато се мажат бисквитите.
    Както винаги прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Вероника,отново чудесна рецепта - лесно, бързо и вкусно!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Мила вероника,
    Тази рецепта е божествена!
    В твоя блог е страшно уютно и го чета все по-редовно. За съжаления хич не ме бива в кухнята, а и от доста години живея извън границите на България. Твоите рецепти ме връщат в най-хyбавите години, детските, за което ти благодаря. Засега само те чета, ако събера смелост ще се пробвам и в кухнята.
    Извинявам се за спама.

    ОтговорИзтриване
  5. Вероника,стихчето е страхотн и много находчиво!Особено за шоколада "Кума лиса".:))
    Макар да съм срещала тази рецепта като наследство от близкото минало,аз не съм опитвала този десерт!Поднесла си го много шик!А поради лесната технология на приготвяне ще те послушам и ще предложа рецептата за направа от твоята вярна почитателка-дъщеря ми!

    Поздрави и успешно лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, Рони, разкошно рулце си спретнала!!!
    Върнах се назад във времето и се размечтах :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изобщо не се чувствам изненадана, но за сметка на това се чувствам потопена в прекрасни спомени и един толкова любим вкус:)Обожавам тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Бих казала , колко очарователни са простичките неща , но тази декорация ме кара да кажа:
    "Колко изискани могат да бъдат простите неща!"

    Между другото, това е любимата рецепта на всички дечица от началното училище в оскъдните часове по готварство.

    ОтговорИзтриване
  9. Ронка, винаги съм имала сериозен проблем с намирането на кръгли чаени бисквити без дупка. Би ли могла да ми препоръчаш някои? Ти, например с какви го правиш? Благодаря ти предварително!

    П.П. Целият ти блог е страхотен, пристрастена съм:) И стихчето беше много сладко, както и онова за макароните:) Аз съм връстничка на демокрацията и не помня онези години, но поне се опитвам да си представя... Благодаря за вкусните идеи, както и че така добре обясняваш. Няма твоя рецепта, която да съм пробвала и да не се е получила:) Страхотна си... и страхотно пееш:)

    ОтговорИзтриване
  10. Много любим вкус наистина! И с рецептата ми напомни за него, а така също и подсети, че мога да запозная и дъщерите си с него, за да стане и за тях любим! Благодаря за припомнената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Много мило, благодаря на всички. :))
    Бисквитите са на фирма "Престиж", вида е "Роден край с мляко" http://prestige96.bg/content/media/products/b_homeland.jpg

    ОтговорИзтриване
  12. Рони, точно днес реших да направя такова руло с шипково сладко и докато търсех рецепта за да си припомня как се правеше попаднах на твоя блог! Светът е малък! :-))) Отново разкошна рецепта и разкощна презентация!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, има ли пудра захар в рецептата и ако има какво количество? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  14. Някои слагат пудра захар в маслото, с което се намазва рулото, но аз не сложих, защото самите бисквити и мармалада са достатъчно сладки.

    ОтговорИзтриване