Ментов сладолед с матча, счукани какаови зърна и парченца натурален шоколад

>> четвъртък, 21 юли 2011 г.



В днешното ми предложение ще ви покажа един много интересен сладолед, доста нетипичен като вкус, но пък типичните ги има във всеки магазин.
Ако не харесвате ментов вкус, можете да пропуснете есенцията, но тя е съвсем деликатна като присъствие и придава страхотна свежест на сладоледа.
За моето предложение не ви е нужна машина за сладолед, нито пък ще ви шашна с нещо невъзможно или сложно за изпълнение.
В тези горещи дни какво по-приятно и разхлаждащо нещо от един ментов сладолед с шоколадови парченца...
Обещавам, че ще има и други сладоледени предложения, харесва ми да ги приготвям, дори повече, отколкото да ги ям.:)
 Ментов сладолед с матча, счукани какаови зърна и парченца натурален шоколад

Ментов сладолед с матча, счукани какаови зърна и парченца натурален шоколад





Продукти:

3 големи жълтъка
1 чаена чаша течна сладкарска сметана
3/4 чаена чаша пълномаслено прясно мляко
1 пълна супена лъжица матча
ментова есенция
6 супени лъжици кристална захар
качествен натурален шоколад-нарязан на малки парченца
счукани какаови зърна
2-3 супени лъжици гореща вода



Разтворете матчата в горещата вода, като разбъркате добре.
Оставете настрани.
Загрейте прясното мляко и сложете захарта.
 Когато захарта се разтвори, махнете от котлона и си подгответе втори съд, в който да можете да поставите този с млякото и да се получи водна баня.
Разбийте жълтъците, не е нужно да е на пяна, просто да са разбити хубаво и гладко.
Изсипете внимателно към тях, а не обратното, малко от топлото мляко и разбийте добре.
Когато сте темперирали жълтъците, изсипете ги вече към останалото мляко и върнете съда на котлона.
Работете обезателно на водна баня и на слаб котлон.
Варете, докато се сгъсти сместа.
Не очаквайте да се получи много гъст крем, но все пак е нужно да не е воднисто, а да си има плътна консистенция.



Имайте търпение, нужно е време, защото се работи на слаб котлон и се разбърква постоянно. Махнете от котлона и оставете да изстине напълно.
Прибавете матчата и есенцията и разбъркайте.
В отделен съд разбийте сметаната до получаване на сняг и смесете с вече напълно охладения яйчен крем.
Разбъркайте добре и смесете перфектно всички компоненти.




Чак тогава прибавете и екстрите-какаовите зърна и шоколада.
Разбъркайте отново и изсипете в подходящ за съхранение на сладоледа съд с капак.
Той е задължителен.
Затворете кутията и приберете във фризера.
В продължение на 2 часа на всеки 30 минути приблизително вадете сладоледа от фризера и го разбивайте с миксер на слаба степен.
Това ще предотврати образуването на хрупкави ледени кристали и ще направи сладоледа по-пухкав.
После вече го оставете хубаво да се замрази и на следващия ден вече е прекрасен за консумация. Преди сервиране извадете кутията за около 20 минути, за да се отпусне леко сладоледа.



5 коментара:

Габи 22 юли 2011 г., 1:18  

Това е рецептата на деня! Тази снимки с леко разтопения сладолед ми спря цялата работна концентрация за днес :) Страхотно предложение както винаги! Пожелавам ти много усмихнати почивни дни!

КАТЕРИНА 22 юли 2011 г., 1:33  

Красота и свежест лъхат от публикацията ти!Поздрави!

Еoc 22 юли 2011 г., 12:15  

Един от любимите ми сладоледи е ментов с парченца черен шоколад. Този със сигурност ще ми хареса!
Поздрави, Вероника!

Мариета 22 юли 2011 г., 13:31  

Рони, обожавам сладолед /само днес например изядох два громни:)/, твоят направо ми спря дъха! Представям си блаженството при разтапянето му върху езика, свежият ментов вкус, леко тръпчивите парченца шоколад...ах, как ще се спи сега...
Прекрасни почивни дни от мен!

Мариета 22 юли 2011 г., 13:34  

Рони, обожавам сладолед, твоят направо ми спря дъха...представям си блаженството при разтапянето му върху езика, свежия ментов вкус, леко горивата сладост на шоколада...ах, как ще се спи сега?
Прекрасни почивни дни ти желая!

Публикуване на коментар

Back to TOP