Кисела бамя

>> петък, 29 юли 2011 г.




Тази година нещо ми прищрака да правя зимнина.
Луда работа.
Макар че, в магазините има всичко, а и получавам разни вкусни бурканени чудеса от майка ми, това лято като една истинска примерна домакиня, започнах да приготвям зимнина.
Речено-сторено, започнах с бамя, кисела бамя- мноого любимо нещо.
Дано и за вас да е така.
А пък се оказа и много лесна за правене.
Само вижте.

Кисела бамя






Продукти:за 1 литров буркан
прясна бамя
сух копър клонка
кромид лук
морков по желание
1 супена лъжица сол
1/2 супена лъжица захар
4-5 супени лъжици винен оцет
2 аспирина


Почистете бамята от дръжките, но не отрязвайте цялата глава.
Измийте я и я подредете в буркана, като на места слагайте морков, нарязан на ленти лук и сух копър.
Някои слагат и зърна черен пипер, аз ги пропускам.
Ако искате увеличете и захарта като количество, но аз я направих с малко, защото от всичко най-много ненавиждам сладки трушии и таратор с настъргани краставици.:)))
Да продължа нататък.
Сложете всички останали продукти, напълнете догоре с вода и затворете добре буркана.
Леко го разклатете и го оставете цяла нощ да стои обърнат с капачката надолу.
Желателно е капачката ви да е здрава, за да не ви избяга маринатата и да си я търсите после.:)
Дръжте буркана на сянка, не на директна слънчева светлина и в продължение на 4 дена го обръщайте по веднъж на ден като мързелива мома- ту нагоре с капачката, ту надолу.


Моята бамя хич няма да дозимува :), защото вече е изстудена в хладилника и просто виждам как изчезва за норматив. Само вижте мокрото от охлаждането бурканче на снимките.:))
Не направих повече, защото ще има още много неща за приготвяне, а храна е грях да се хвърля.


7 коментара:

Анонимен,  31 юли 2011 г., 6:21  

Рони, направих бамя по твоята рецепта, но тъй като изгарям от нетърпение да си хапна, да те питам - кога е готова за консумация?
Мария

Ginger Cookies 31 юли 2011 г., 10:30  

Аз изчаках максимум седмица и я метнах.:-) Може и по-рано да е била готова.:)

Анонимен,  28 септември 2011 г., 4:20  

Аз също правих бамя по тази рецепта,но с гореща вода и капачките се надуха!Знаеш ли защо е станало така и какво се прави в този случай!

Ginger Cookies 28 септември 2011 г., 8:04  

Често се случва това с капачките при всякакво консервиране. Опитайте да отворите и отново да затворите добре бурканите.

Анонимен,  13 октомври 2012 г., 6:46  

Страхотнооо!!! Провансалска ли е рецептата? И да не забравя - Ти си велика!

Ginger Cookies 14 октомври 2012 г., 9:09  

:)))) Нямам идея каква е рецептата честно, но гарантирам, че е страшно вкусна.:))))

Анонимен,  24 август 2015 г., 13:53  

Рецепти, където фигурират всякакви аспирини, аналгини, салицили, бензоати, доктор Идиоткер и т.п. въиобще не са рецепти. Моята баба едно време правеше трушиите само с вода, сол, оцет(домашен, който тя си правеше) и захар. Помня, че траеха по 2 г. ей така без хладилник и не се разваляха. Та и бамята я правеше така.

Публикуване на коментар

Back to TOP