понеделник, 28 февруари 2011 г.

Глазирани ребърца със сладки френски картофи

От известно време не купувам различни картофи от именно този вид-сладки френски.
Но не от онези малките, а съвсем стандартни като големина.
Този сорт картофи ме очарова с леко сладкия си вкус и с бързината на приготвяне.
В тези картофи липсва напълно оня неприятния, лек привкус на брашно, който имат някои видове.
За картофена салата трябва да бъдете, обаче, малко предпазливи при варенето, тъй като, както вече ви споменах, се приготвят изключително бързо и риска да си имате мачкани картофи не е никак малък.
Не че с малко краве масло и подправки ще стане лошо, де.:))
Днес обаче няма да говорим за картофена салата, а за крехки глазирани свински ребърца, запечени на фурна, в компанията на именно тези сладки картофки.
Ако се затруднявате да намерите точно този сорт, опитайте с български такъв, но изпълнете рецептата с проверени като вкус картофи, защото на пазара се срещат и доста не много вкусни представители на този вид и може да не останете доволни накрая.
Лесно ястие, просто няма какво да сгрешите при приготвянето му.
Нужно е само да имате търпение за мариноването на ребърцата.
Най-добрия начин това да не ви изнерви, е да мариновате ребрата от предната вечер и да ги оставите в хладилника до другия ден.
В тази марината умишлено няма горчица, чесън, лук и т.н. често използвани продукти, вие ги сложете, ако желаете.
Аз исках да постигна по-лек и еднороден аромат на ястието.


Глазирани ребърца със сладки френски картофи



Продукти:
около 700-800 грама пресни свински ребра

за маринатата:
5 супени лъжици кетчуп
5-6 супени лъжици гъст барбекю сос (готов)
чили пипер на вкус
пипер меланж-смесени пипери
сол на вкус
зехтин
риган
1 супена лъжица меласа
1 супена лъжица мед

картофи
сол
пипер меланж
зехтин




Нарежете ребърцата и ги мариновайте в дълбока купа с посочените продукти.
Оставете ги да престоят покрити в хладилника за минимум 5 часа, най-добре за цяла нощ.



След като ребърцата са готови, нарежете картофите, осолете ги, поръсете ги с пипер меланж, полейте ги със зехтин и ги разбъркайте.
По желание може да сложите и прясна мащерка.
Подредете върху тях маринованите ребърца.



Печете на 200 градуса до готовност (без да покривате с фолио), като поне 3-4 пъти мажете ребрата по време на печенето с отделения сос.


8 коментара:

  1. Страхотни са!
    Невероятна коричка, за аромата само си представям :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега цял ден вместо да работя ще се чудя откъде да купя такива картофи:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Теб не трябва да те пускат в кухнята :)))
    То бива изкушения, то бива... ама се замаях вече. Добре е, че не съм мъж :))

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък не обичам ребра...:)
    Не мога да отрека обаче, че твоите изглеждат примамливо.
    Тук съм обаче днес, за да честитя Баба Марта, да вържа бял конец за дълъг живот и червен - за здраве! Другото си го постигаш сама!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Баба Марта , Рони!
    Бъди здрава , за да ни сближаваш с красотата и майсторството в това прекрасно кътче!

    ОтговорИзтриване