вторник, 30 ноември 2010 г.

Rugelach (еврейски сладки)

Обичате ли хрупкаво и в същото време крехко, топящо се тесто?
А сушени плодове и ароматен мармалад?
А какво ще кажете към всичко това да сложим и малко ядки?
Ако това описание отговаря на вашия вкус, то значи следващата рецепта е точно за вас.
Открих случайно рецептата на тези симпатични еврейски сладки (които могат да бъдат направени и във формата на мини кифлички) и веднага бързам да я споделя с вас.
Стават много лесно, не се чака кой знае колко, докато станат готови и най-важното, вкусът им е прекрасен.
Имайки предвид съставките им, те идеално се вписват и в атмосферата на предстоящите празници.
Като казах празници, тази година нещата при мен са много различни.
Досега никак не харесвах празниците, аз не съм от хората, които обичат да празнуват "по команда", мога да намеря повод за празник винаги, а не когато е определено като дата.
А и празниците някакси винаги са ме подтискали малко, може би, защото винаги съм била на работа и не съм имала възможност да бъда със семейството си на тях.
Но тази година...тази година ще е различно.
Отсега с трепет обмислям какво да приготвя за всички празнични вечери и това ми доставя голямо удоволствие.
Но стига съм ви занимавала с моите Радини вълнения, нека ви покажа тези вкусни мъничета, наречени rugelach (рогалах).


Rugelach



Продукти:
(в тази им форма, за около 30 броя)

110 грама крема сирене "Филаделфия"
85-90 грама краве масло
 щипка сол
2 равни супени лъжици захар
ванилия (повече)
150 грама бяло брашно (измерено с кухненска везна, а не с чаша или "на око", за да е точно)

за плънката:
ситно счукани орехи
ситно нарязани сушени кайсии
желе от праскови или кайсии (или мармалад)
канела на вкус
индийско орехче

(всичко това можете да замените и с течен шоколад и счукани лешници)

за намазване:
1 жълтък, разбит в 1 супена лъжица прясно мляко
кафява захар и канела за поръсване (опция)


С миксер разбийте сиренето и маслото, докато стане леко пухкава маса.
Добавете останалите продукти и омесете меко и гладко тесто.
Оставете го в хладиник да стегне поне 2 часа.

След като е готово тестото, нека пристъпим към изработване на сладките.
Добре е да работите бързо, докато тестото е твърдо, за да се реже по-правилно и сладките да останат с хубава форма.
Но първо загрейте фурната на 180 градуса и си пригответе тава с кухненска хартия.
Разделете тестото на 2 топки и разточете всяка от тях на правоъгълник с дебелина около 5-6 мм.
Разботете върху леко набрашнена повърхност, за да ви е по-лесно.
Намажете кората с мармалад, отгоре поръсете с останалите продукти и завийте на руло, откъм по-тясната страна.
Целта е рулото да стане късо и дебело, а не дълго и тясно.
Нарежете го на колелца с дебелина около половин сантиметър.



Намажете сладките с жълтъка и млякото и ако желаете, поръсете ги с едра кафява захар и канела.
Подредете ги в тавата, сладките не се надуват много при печене, но все пак си оставете по малко място между тях.
Печете, докато крайчетата им се зачервят.
Не ги печете прекалено много, защото ще станат твърди.
Оставете ги да изстинат върху хартията за печене.
Сладките са много меки, но след като изстинат си стягат приятно, без да стават много твърди.


12 коментара:

  1. Ciao anch'io non amo le feste a comando ma penso si possa scegliere all'interno della festa generale il modo più piacevole per festeggiare , questi tuoi biscotti sono molto invitanti, buona settimana a presto

    ОтговорИзтриване
  2. Ето още един съмишленик на идеята, че красотата на празниците се крие в подготовката!:) Опитвала съм такива сладки и много ми харесаха! Така и не се разтърсих да намеря рецептата, но ти сега ми я сервираш на готово:)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много хрупкави и ти иде да ги отгризнеш веднага...
    Снимките са прекрасни. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Насъбрала съм няколко рецепти за rugelach, но все не стигам до тях. Записвам си и тази. Хареса ми формата им на бисквити. Много е хубава празничната ти визия! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вероника,
    при теб е много празнично! Интересни сладки, не съм виждала или опитвала такива, благодаря за рецептата.
    Сърдечен поздрав и още много така вдъхновяващо празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички от сърце!:))
    Лети, както каза и Лулу, май подготовката е по-сладка от самия празник и съм решила да ви подсладявам често до празниците.:)))
    Stefania, thank you so much, I wish you a happy week.:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Подложката от хартията с надписите ме плени :)))... а сладките... ах, мога само да си представям каква вълшебна вкусова комбинация са!

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни сладки!А снимките са толкова хубави , че направо усетих аромата им :))).Вероника, а колко време могат да се съхраняват?В смисъл мога ли да ги приготвя няколко дни преди Коледа, да ги съхранявам в метална кутия и на самият празник да са още вкусни и крехки?

    ОтговорИзтриване
  9. Джинджър :) страхотни са бисквитките! Много пъти съм хапвала арменски сладки и винаги съм оставала очарована от вкуса им. Майстори са, спор няма.
    Чакам и следващите ти рецепти за бисквитки, сладки и сие - аз съм от тези, дето още се помотават, но пък знаейки как бързо изчезват у нас - май ще ги правя в последните дни преди Коледа.
    Хубав ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. WOW, тези изглеждан страхотно. Много интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Bлагодаря ви много!:)))
    Аелис, за съжаление тези сладки не са много трайни.Те хрупкат много приятно като са пресни, после омекват и се губи чара им. А и имат плънка, която също ги прави по-малко трайни.

    ОтговорИзтриване
  12. Няма проблем, то и без друго няма да мога да ги опазя повече от няколко часа, най- вече от себе си:))).

    ОтговорИзтриване