неделя, 7 ноември 2010 г.

Шоколадова торта с лешници "Елегант"

Ако си помислите, че съм се побъркала на тема сръбски торти, никак няма да сгрешите!
Оказва се, че именно сръбските торти са тези, които отговарят напълно на моя вкус, и докато не направя всички рецепти, които съм си набелязала, няма да се успокоя . :))
А и, надявам се, и вие нямате против да ви подарявам всички тези вкусни предложения . :)
Действително, световната кухня предлага толкова много изкушения и именно тяхното популяризиране от всички нас им дава нов живот и нови почитатели .
Следващата торта, която искам да ви представя, се доближава до вкуса на торта
" Гараш ", но колкото са близки, толкова са и различни .
Приготвянето на тази шоколадова торта е далече по-бързо и по-лесно от приготвянето на " Гараш ", и ако ви се хапва нещо шоколадово, но не ви се стои твърде дълго в кухнята, мисля, че това е тортата, която ще ви допадне като рецепта .
Ще си позволя да опиша тортата с цитат от източника :

" В крайна сметка, всеки се връща към добрата стара шоколадова торта . Кралицата на тортите от този вид, както можем да я наречем, е с тройна наслада : шоколад в блата, шоколад в крема и гладка глазура . "


Шоколадова торта с лешници "Елегант"




Продукти :

за блатовете :
5 яйца
100 грама шоколад 
2 пълни супени лъжици бяло брашно 
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 грама меко краве масло ( не разтопено, а меко )
100 грама захар
100 грама запечени и ситно смлени лешници ( ако нямате, опитайте с орехи )


за крема :
1 шоколадов крем  OLE - Dr. Oetker ( без варене )
350 мл прясно мляко
захар на вкус
110 грама меко краве масло 
150 грама шоколад


за глазурата :
100 грама шоколад
50 грама краве масло
2 супени лъжици олио
2 - 3  супени лъжици течна сладкарска сметана

( Всичкият шоколад, който използвах, е млечен, черен не обичам. Какъв ще използвате вие, е според вашия вкус. :) )





Разбийте яйцата и захарта на пяна! 
Смесете бакпулвера и брашното със смлените лешници!
Разбийте яйчената смес с мекото краве масло и постепенно прибавяйте от лешниковата смес!
Накрая прибавете разтопения на водна баня шоколад, винаги разтапяйте шоколада постепенно и на водна баня, за да не загори! 
Разделете готовата смес на 3 равни части!
В намаслена и набрашнена тава ( 20 см ) изпечете поотделно 3 блата от тази смес на 180 градуса в предварително загрята фурна!




Кремът се приготвя така :
Направете крема с помощта на прясното мляко, според указанието на опаковаката! 
Млякото в рецептата ми е по-малко от това, което е написано на указанието, но така трябва, за да не стане рядък крема. :))
Прибавете мекото краве масло и разтопения ( отново на водна баня ) шоколад и смесете добре всички компоненти!
Сложете крема в хладилника да се охлади леко!



Пригответе глазурата, като разтопите и смесите всички съставки на водна баня на слаб котлон! Глазурата също трябва леко да се охлади, преди да я използваме.
Ще ви кажа една подробност, относно глазурата - след като я свалите от котлона, колкото повече я разбърквате ( и с лъжица става ), толкова по-гладка и лъскава става тя .

Да сглобим тортата - блат, крем, блат, крем, блат, глазура .
Украсете я , както на вас ви харесва и след като се охлади за малко в хладилник, режете смело и нападайте! :)))



21 коментара:

  1. Рони,
    страхотна е. Поредната ти шоладова фантазия. Много ми допада как си я украсила. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее, на Гараша преглътнах, но тук не мога вече.
    Страхотна е, Вероника! Много шоколадова, много сочна и :) примамлива.
    Да си нося ли вилица :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви благодаря, мили момичета ! :))))
    Полудях с тия торти направо, ахахаха :)))

    Между другото, нещо извън темата за тортата, показаха ми една кулинарна страница във Фейсбук с крадени от наши блогове снимки и рецепти, публикувани без да е посочен източник, на пръв поглед видях на Луис, на Дими, на Ди-ани от "Опитайте", а може да има и още. Ако намерите там свои творби и прецените, можете да потърсите за отговор автора на страницата. http://www.facebook.com/Vkusotia?v=wall

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо, аз нямам нищо против да опиташ всички торти от сръбския форум :-) Ако са все такива приказни, само ме улесняваш :-) Фантастична е тази шоколадова мечта, Рони!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Bravo, Veronika!
    Tortata ti "Elegant" naistina e mnogo elegantna. Dekoraciqta e strahotna. Obojavam lesnite i mnogo efektni ukrasi.
    Pozdravi!

    ОтговорИзтриване
  6. "Да сглобим тортата - блат, крем, блат, крем, блат, глазура ."
    :D Хахаха, много си сладка :)))
    И тази рецепта беше прилежно записана. Няма рецепта от блога ти, която да съм направила и да ме е разочаровала! Сигурна съм, че и тази торта ще обере точките удома :)

    ОтговорИзтриване
  7. Какво правиш, Вероника? Самйваш ме! Това правиш!
    Но знам, че притрябва ли ми интересна рецепта за торта (и не само), винаги мога да се отбия тук!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз нямам нищо против да опитвам виртуално тортите ти, пък някой ден може и реално :)
    Поредното изкушение, Рони, представено с чудесни снимки. Много се чудих и аха се бях навила да направя за рождения си ден Гарашчето ти, ама се случват понякога много непредвидени неща и ... да. Ще направя аз някоя твоя торта, иначе и аз няма да мирясам :)))

    Хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Винаги съм казвала, че не съм голям любител на шоколадовите неща. Въпреки всичко, начина по- който поднасяш рецептите си и невероятния ти ентусиазъм ме кара всеки път да се изкушавам от твоите невероятни произведения!

    ОтговорИзтриване
  10. Дарина Кедикова8 ноември 2010 г., 0:55 ч.

    Здравей Вероника, скоро открих блога ти и не мога да се откъсна от него. Чета и препрочитам, гледам и ти се възхищавам... Направо думи не намирам, за да изразя всички емоции, които са ме обзели от известно време. Вероника, ти си страхотна, блога ти е страхотен, рецептите в него са страхотни. Особено ме вълнуват сладичките нещица, защото обичам да ги хапвам. Засега от четене и любуване не ми е останало време да опитам да приготвя нещо. Но бъди сигурна, че това ще стане в най-скоро време. Искрено ти се възхищавам, поздравявам те най-сърдечно и ти желая още повече желание и ентусиазъм, за да радваш всички твои почитатели (кулинарни, в случая, но и музикални). Надявам се няма да имаш нищо против да се включвам отвреме навреме с коментари, пък и да взема да се похваля скоро с някоя приготвена от мен твоя рецепта. Желая ти слънчева седмица. Твоя заклета почитателка от Пловдив, Дарина

    ОтговорИзтриване
  11. Седнала съм си аз пред компютъра в прекрасната компания на буркан с течен шоколад(да живеят диетите!!!)и практикувам любимият ми спорт-сърфиране из нета,и изведнъж....какво виждам...торта Гараш,о Боже ,торта Милка, майко мила-уникални шоколадови бонбони...и още и още чудеса.Зяпах,четох рецепти,преглъщах и...лъжичката ми удари дъното на бурканчето(да си кажа честно то си беше цял буркан).
    Вероника,поздравявам те за вкусния свят,който си създала.В снимките ти има невероятна индивидуалност.В описанието на рецептите-много емоция и любов-щипката магия за вкусни ястия.
    Започвам рецептите подред.
    П.С Прости многословието ми,но съм Стрелец.

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, че хубави думи сте написали!:))
    Благодаря ви от сърце!:))
    Плами, Дари, добре дошли и на вас, много съм
    щастлива, когато хора като вас ме четат и ме подкрепят по този добронамерен и сърдечен начин.Ценя всяко едно мнение, което е написано в блога ми и се радвам, че всичко, което правя за вас, ми намира толкова мили нови приятели.
    Отново, благодаря на всички за отношението!:))

    ОтговорИзтриване
  13. Itpylnih receptata to4no,samo leko promenih glazurata s 4eren 6okolad (vmesto mle4en)i s voda(vmesto smetana).....i edinstveniq nedostatyk na tova torte e, 4e e mnogo malyk razmer!Vkusa e nasiteno 6okoladov i e lesna za prigotvqne.
    Blagodarq ti Veronika i za tazi originalna 6okoladova naslada!

    ОтговорИзтриване
  14. Тортите наистина са невероятни!Поздравления!!!Възхищения!!!Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Браво-перфектна е тази торта-точно по моя вкус.Ще я направя-благодаря от сърце за споделената рецепта!Ти ди невероятна Вероника!!!
    Живка

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна торта! Просто възхитителна. Приготвих я точно по рецептата, като замених бялата захар с виенска кафява захар. :))Нито едно парче не остана недоизядено от гостите ми :р

    ОтговорИзтриване
  17. Zdravei,Veronika!Bi li spodelila s kakvo e napravena ukrasata na tortata(smetana ili nqkakav krem).Iskam da q napravq sled dva dni i mi se shte da q napravq tochno po tvoq nachin.Blagodarq!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, това е сладкарска сметана, боядисана със сладкарска боя. :)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте!

    Имам един въпрос относно крема. Живея във Великобритания и не съм сигурна, че тук се намира крема на Др Йоткер. Има ли някакъв вариант, рецепта за крем-заместител?
    Много благодаря!

    Ели

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за рецептата, много вкусна торта! Направих я и ще потретя!

    ОтговорИзтриване