четвъртък, 2 декември 2010 г.

Isleri (орехови бисквити с шоколад)

Кой е казал, че Коледа трябва да ухае само на канела и сушени плодове?
Защо пък да не ухае на шоколад?
Ако все още се чудите какви сладки да приготвите за предстоящите празници и ви се иска да е нещо по-нетипично и интересно, надявам се, че следващото ми предложение ще ви допадне.
Освен, че имат празничен вид, малките бисквити-сандвичи с интересното име ишлери, са толкова вкусни, че наистина не знаеш кога да спреш да посягаш към подноса.
Хрупкави бисквитки, които се топят в устата, с никаква тежка тестена нотка, обилен шоколадово-маслен пълнеж, нежна глазура, която се разтапя от топлината на пръстите и  празнична визия, не е ли това най-хубавия повод да запретнете ръкави?:)
Ако не обичате бял шоколад, можете да приготвите сладките изцяло с кафяв, това оставям на вас и вашите предпочитания.
Не успях да намеря точния превод на името на бисквитите ишлери, но това не е нещо, което променя факта, че тези топящи се сладки кремести сандвичи са пленителни.
Когато ухае на орехи и шоколад, думите са излишни...

Isleri





Продукти:
за тестото (за около 20 сандвича или 40 единични бисквити):
90 грама меко краве масло
50 грама захар
50 грама смлени орехи
1 жълтък
120 грама брашно
ванилия

за крем-пълнежа:
70 грама меко краве масло
100 грама бял шоколад
1 белтък
50 грама пудра захар


за глазурата:
50 грама млечен шоколад
1 супена лъжица олио






Разбийте маслото със захарта и жълтъка, после добавете останалите продукти и омесете гладко тесто.
Оставете го да стегне в хладилник за 30 минути.
През това време пуснете фурната да загрява на 180 градуса и подгответе тава с хартия за печене. 
Намажете хартията с мазнина, за да може бисквитите да се отлепят по-лесно.
Извадете тестото, разточете го и го нарежете на 4 см кръгове с дебелина около 5-6 мм.
Изпечете бисквитите за около 10 минути, внимавайте да не се зачервят, защото колкото по-изпечени станат бисквитите, толкова по-ронливи ще са те и ще се натрошат.
Оставете ги да изстинат напълно.




Разтопете шоколада на водна баня (задължително) и го оставете да се охлади. 
Разбийте белтъка на гъст сняг, добавете и захарта. Смесете всички продукти и крема  е готов.
Сложете го в пош с шприц и го ставете да се охлади в  хладилника.
Пригответе си и глазурата на водна баня на слаб котлон.




Сглобете бисквитените садвичи, като много внимателно шприцовате от крема върху едната бисквита, а другата потопите в шоколадовата глазура и я сложите после върху крема.
Украсете по желание-със смлени орехи или с лентички от бял шоколад.  
Оставете ги за малко в хладилник да стегне пълнежа и глазурата.
(адаптирано от coolinarka )     
                                      

9 коментара:

  1. Все още се чудя дали да се направя че не съм ги видяла и само тайничко да си копирам рецептата или да се втурна да ги правя веднага:) Ореховите сладкиши/ сладки и всякакви други производни са ми любими!

    ОтговорИзтриване
  2. Hey, Ginger,

    Отново успя да ме изненадаш приятно:о)

    Във вкусовите качества на сладките не се и съмнявам, освен ако не си (извинявай, че ти напомням)взела от магазина;) Шегувам се разбира се:) Та това, което ме предизвика да пиша е снимките - поздравления за идеята - чашата upside down(thumbs up)! Просто си уникално креативна. Поздравления!

    Весела вечер и със все така оригинални идеи!

    P.S. А пък дори и някой да е казал, че по Коледа трябва да ухае само на канела и сушени плодове, ще се направим, че не сме го чули:)

    Татяна Иванова

    ОтговорИзтриване
  3. Представям си как се топят в устата. Права си - орехи и шоколад, какво повече? Снимките са подкуващо красиви и започвам да си мисля, че те карат всички ни да се втурваме за продукти и да запрятаме ръкави. 5 мин. се чудих каква е тази единична стойка за бисквитки и защо никога не съм виждала такава по магазините. :))) Добре, че има досетливи да ме светнат. Изпълнена си с идеи и ентусиазаъм, карай все така.

    Даниела

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, много стилни и много вкусни сладки ни предлагаш, че и с кремче - върхът!
    Искам да опитам всички коледни сладки на света хахаха

    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Нееее, ти направо ме съсипваш! В добрия и най-добрия смисъл на думата! :))))

    ОтговорИзтриване
  6. И аз предпочитам Коледа да ухае на шоколад. Обичам го във всичките му разновидности и не пропускам да го добавам навсякъде където мога, дори и експериментално :).
    А тези сладки направо "плачат" за шоколад :). И аз ще ги направя! Чудесна рецепта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Predivni su,a tek na L.V.moraju biti savrseni.

    ОтговорИзтриване
  8. Изглеждат невероятно! Прекрасни са, незнам само как да устоя на толкова изкушения и да не стана +3 кг отгоре :) тази зима.
    Чакам коледните бисквитки от теб ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусни са тези сладки, крема е невероятен, а съчетанието с орехови бисквитки ....... думи нямам, другия път двойна доза ще направя.
    Поздравления и за хубавите рецепти които ни предлагаш, с такива изкушаващи снимки :):)

    ОтговорИзтриване