Торта "Esterhazy"

>> четвъртък, 18 ноември 2010 г.




Тази торта съвсем категорично се превърна в основен конкурент на досегашния ми фаворит торта "Милка" .
Ако сега някой ме попита коя от двете торти харесвам повече, ще се затрудня изключително много с отговора.
Торта "Esterhazy" е унгарска торта, която се приготвя с крехки бадемови блатове и гъст маслено-яйчен крем.
Създадена е през 19 век в чест на  Принц Естерхази .
Интересен е и захарния фондан, с който се полива тортата, а прекрасната шарка се превръща в класика, която срещаме и в декорацията на други съвременни торти.
Това е торта с невероятно пищен вкус, топящи се бадемови кори и крем, който прегръща сетивата ви изцяло.
А приятно хрупкавия, но в същото време лек и фин фондан успешно дава финал на цялата вкусова хармония.
Да, хубавите неща стават бавно и тази торта в никакъв случай не е от тези, които можете да приготвите в обедната си почивка.
Но тя е толкова царствена като вкус, че като че ли наистина нейното предназначение е да украсява трапезата ви на вашите празници, да възхити семейството и гостите ви и да очарова безумно всеки, който ще я опита.
Аз използвах прекрасната рецепта на superkemija  (в нейната рецепта можете да видите и снимки от процеса на приготвяне).

Торта "Esterhazy"






Продукти: 
за блатовете:
8 белтъка
200 грама ситно смлени бланширани бадеми
170 грама захар
за крема:
9 жълтъка
150 грама пудра захар
50 грама брашно
250 мл прясно мляко
250 грама краве масло
ванилия

за захарния фондан:
1 белтък
около 200 грама пудра захар
1 чаена лъжичка прясно изцеден лимоново сок
около 30-40 грама млечен шоколад за мрежата
допълнително смлени бадеми за покриване на тортата отстрани



Нека първо да направим крема, защото той трябва да стегне много добре.
Затоплете по-голямата част от млякото (около 200 мл), другото трябва да е студено. 
Студеното го разбийте с жълтъците, брашното, ванилията и захарта. 
Махнете горещото мляко от котлона, намалете силно котлона, трябва да бъде много слаб за следващия етап на крема, и на тънка струйка добавете топлото мляко към яйчената смес, като разбърквате много интензивно.
Върнете сместта на котлона и не спирайте да разбърквате, докато не се получи гъст крем. Разбъркването и слабия котлон са много важни за получаване на перфектния крем, не ги подценявайте.
Оставете крема да изстине и го разбийте с мекото краве масло.
Приберете крема на студено, за да стегне леко.




Подгответе си хартия за печене и я очертайте с молив с еднакви като диаметър кръгове.
Ако нарисувате кръгове с диаметър 20 см, ще имате 7 блата накрая. 
Аз обаче исках да получа малко по-стандартен вид торта и с размер 26 см кръгове получих 5 блата. Но броят, дали 5,6 или 7 не е толкова фатален.
Да започваме да приготвяме блатовете.
Разбийте белтъците на пяна и постепенно добавете захарта. 
Разбивайте, докато се получи гъст сняг. 
Накрая добавете ядките (аз използвах филетирани бадеми, които смлях ситно в блендера) и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица до пълното смесване на бадемите.  Намаслете много добре кръговете на хартията за печене, защото инъче няма да можете да отлепите лесно блатовете.
Ако се притеснявате, че хартията може да ви изграе лоша шега, печете всеки блат в добре намаслена и набрашнена тава с подходящ размер.
Изпечете блатовете един по един на 180 градуса за около 6-7 минути.
Внимавайте да не ги изгорите, трябва просто съвсем леко да се зачервят по краищата.
Самите блатове трябва да си останат светли, не се стремете да ги изпечете, както например се пече кекс.
Изпечените блатове трябва да изстинат напълно.


Сега да сглобим тортата: редувайте блат, крем и така, до изчерпване на продуктите.
Последният блат трябва да бъде намазан с много малко крем, изчислете си така количеството, че да не остане много крем за последния блат и бордюра на тортата.
Ако намажете повърхността на тортата с твърде много крем, рискувате да ви се провали декорацията с фондана.



А фонданът се приготвя така: с бъркалка или вилица разбийте белтъка за фондана и започнете да прибавяте от пудрата захар, сложете и лимоновия сок.
Добавяйте от захарта, докато се получи гъста (но не твърде гъста) смес, трябва да може да се разлее по повърхността на тортата.
Може да не се наложи да сложите цялото количество от 200 грама пудра захар, това зависи от белтъка ви и от преценката ви.
Разтопете на водна баня шоколада.
Сега трябва да се действа много бързо, за да направите красива мрежа.
Сложете шоколада в шприц с много тънък накрайник, трябва да е подготвен, защото трябва да работите с него веднага след като изсипете фондана. .
Сложете фондана върху тортата и го разпределете да се изравни навсякъде по повърхността й.
С шприца направете много шоколадови кръгове, като започнете от средата на тортата.
После с клечка за зъби или дървен шиш за месо направете шарките, първо от бордюра към средата и после с обратно движение ( в линка с оригиналната рецепта има снимки).
Облепете бордюра на тортата със смлени бадеми.
Сложете готовата торта да стегне в хладилника за минимум 5 часа.
Това е, не е лесно, не е бързо, но резултатът е зашеметяващ!






40 коментара:

Анонимен,  18 ноември 2010 г., 9:22  

Tortata izglejda strahotno na vid, a sigurno i na vkus :) pozdravi za strahotnia blog, no imai milost molia te kam horata na dieta :) Petia

Анонимен,  18 ноември 2010 г., 9:35  

Roni ne mi se sardi za tova koeto shte kaza ama ti da ne si robor ????????? stiq torti se oshashavih veche neznam koq po napred da napravq
Djuli

Ginger Cookies 18 ноември 2010 г., 9:38  

Ххахах, Джулка, не съм робот, просто съм пристрастена към сладките неща.:)))
Петя, благодаря ти, и пак да цитирам едно съседче-диетата не е вкусна.:)))

Ирина Купенска 18 ноември 2010 г., 9:50  

Леле, тази торта изглежда УНИКАЛНО! Много отдавна й се каня, но вече е време да я направя! Обожавам такива млечни кремове...

Анонимен,  18 ноември 2010 г., 9:57  

Тя Ронка като мене и аз много ги обичам сладките неща...Рончи Браво поредната страхотна рецепта на ТОРТААА...Обичам те Ронка
Мони от клуба : ))

kali 18 ноември 2010 г., 11:21  

Оххх, и аз от кога и се каня на Естерхази. Твоята изглежда божествено! Благодаря за рецептата и подробните обяснения.

Snow White 18 ноември 2010 г., 12:01  

Рони, тортата е breathtaking, а малката Куки прелестна - все едно е излязла от списание...не мога да и се нагледам:):):)
И аз имам страст към майсторенето на сладички чудесии, но отскоро имам категорична забрана от любимия....заради наново отеснелите джинси :D:D:D И така ще "точа лиги" (мразя го този израз) на твоите перфектни произведения и умопомрачителни снимки :)

Ивейн 18 ноември 2010 г., 12:56  

Ти, нямаш милост, наистина!

elena,  18 ноември 2010 г., 13:27  

Tortata izglejda prikazno vkusna!
Tova e nai-hubavata "Esterhazy", koiato sam vijdala. Bravo na maistorkata i blagodarq za podrobnoto opisanie!

Angellove's Cooking 18 ноември 2010 г., 13:52  

Божествена е!!!! Зашеметяваща :) просто останах без думи... Мисля, че е най-прекрасната торта, която съм виждала напоследък, а се обзалагам, че е и най-вкусната!!

Дарина Кедикова,  18 ноември 2010 г., 22:57  

Майко мила, каква е тази торта?... Уникална, божествена, умопомрачителна... каквото и да кажа, все ще е малко. Не мога да се отлепя от екрана и въпреки че по това време на деня изобщо не ми е до ядене, огладнях... Вероника, благодаря ти, че споделяш с нас чудните си умения. Не съм опитвала тази торта, но смятам да поправя пропуска - дори лично да се пробвам да я направя.
P.S. А малката Куки е най-красивото коте, което някога съм виждала.

fedora 19 ноември 2010 г., 0:53  

Предлагам да кръстим Рони "Безмилостната" :)))
Прекрасна е! Тези линийки отгоре винаги ми е било чудно как се правят, вече разбрах. Благодаря, Рони!

Хубав и усмихнат ден!

vesela 19 ноември 2010 г., 0:54  

Браво! Рони, поредното изкушение!
Кой успява да ги опапа обаче толкова...:)

Stefania 19 ноември 2010 г., 8:17  

Buon pomeriggio ....vorrei tanto un giorno provare una tua ricetta, non mi sono mai dedicata ai dolci mi piacciono molto i tuoi, felice week end e una carezza al tuo bel gatto !

КеmiH 19 ноември 2010 г., 8:40  

Тази вече съм я правила и е невероятна на вкус! В твое изпълнение изглежда перфектно! Браво, Рони!

kathryn 19 ноември 2010 г., 11:30  

Преди няколко дни майка ми имаше рожден ден. Направих твоята млечна торта и тя заслужено обра овациите. Мисля, че това ще е следващата празнична торта, която ще правя. Поздравления!

Maria Miteva-Christou 20 ноември 2010 г., 9:53  

Рони, великолепна е!!!
Непременно ще я напр!

Tony 20 ноември 2010 г., 11:51  

Чудесна торта! С тези обяснения изглежда много лесна. Не си падам по правенето на торти, но с обясненията, които даваш мисля, че ще се справя. Или поне се надявам :)

Поздрави с пожелание за хубава и усмихната неделя!

Ginger Cookies 20 ноември 2010 г., 12:33  

Много благодаря на всички за невероятно топлите думи!:))
Веси, някои неща ги хапваме с мъжа ми, но повечето биват опустошавани от една банда ящни мои приятели.:))

Тони, ще се справиш чудесно, убедена съм.:))

kathryn, благодаря ти, че си се доверила на рецепта от моя блог за толкова специален повод.:)

Stefania, thank you!:))

Инче, лакомията ми е голяма, мила.:))

Дари, Snow White, благодаря ви за хубавите думи за Куки.:))

Angellove's Cooking, много е вкусна, наистина, крехка и с много вкусен крем, ще се радвам да опиташ рецептата.:))

Още веднъж, благодаря на всички, които ме подкрепяте.:))

Анонимен,  21 ноември 2010 г., 7:07  

Margarita Danailova Danadjieva Здравейте! Смятам да приготвя торта "Esterhazy" за РД на съпруга ми, но няма да се справя с фондана. Бихте ли ми предложили по-лесен алтернативен вариант, ще съм много благодарна.

Lulu 21 ноември 2010 г., 7:14  

Изглежда невероятно апетитно! Ох, ако не престанеш да ме съблазняваш с такива торти, ще престана да влизам тук, докато не сваля ужасните 5 кила, които съм си трупнала от няколко месеца

Ginger Cookies 21 ноември 2010 г., 7:34  

Лулу, още една-две тортички и спирам, че и аз прекалих.:))))

Маргарита, този фондан е изключително лесен- разбиваш белтъка с вилица, а не на сняг с миксер и започваш да добавяш пудра захар, разбъркваш пак, после пак добавяш пудра захар и разбъркваш и така, докато се получи нещо като бяла паста, която да може да се разлее по тортата. Ако се притесняваш от това( макар, че няма от какво, нищо не ти пречи да пробваш да направиш само фондана предварително, за да си подготвена какво се получава). Опитай пробно да го приготвиш, утре например,можеш да полееш някакви курабийки с него после, и виж каква гъстота ти е нужна, когато ще приготвиш тортата.
Инъче, друг вариант( който обаче няма да има нищо общо с оригиналния вкус) е например да покриеш с разтопен бял шоколад. Но пак ти казвам, много е лесно, опитай с фондана, спокойно можеш да го използваш после за нещо друго, а когато започнеш да приготвяш вече тортата, ще бъдеш много по-спокойна, защото ще знаеш какво да очакваш. Успех!:)))

Анонимен,  22 ноември 2010 г., 22:40  

Добро утро!Нямам търпение да надникна каква красота си сътворила отново.Рони,ти си невероятна!И аз се чудих как ще се справя с фондана,но след като толкова мило обясни,ще се пробвам.А това с бисквитките наистина е идея-това ще бъде първия ми фондан който ще изпробвам.Благодаря от сърце -приятен ден!!!
Живка

Мария,  22 ноември 2010 г., 22:40  

Здравей Рони, от известно време чета твоя блог, чудесен е, продължавай в същия дух. Това е едно чудесно четиво дори да нямаш слабост към готвенето, редовно проверявам какво ново си ни сготвила. Аз лично съм приготвяла няколко неща и всички се получиха, но най много съм впечатлена от питките джоб. Всеки път се иэненадвам как се получават. Малкият ми син е влюбен в тях, а големият е влюбен в твоите котки. Сега ми провежда обработка да си вземем такава и да питам откъде можем да си намерим същата. Даже ходихме в събота и неделя на иэложба на котки в София. Ти и твоите красавци няма ли да се включите някой път? А сега да попитам нещо по рецептата: кога се слага точно брашното към крема, защото съм решила да я приготвя следващата събота? Мария

Ginger Cookies 23 ноември 2010 г., 3:20  

Живка, пожелавам ти успех, не се притеснявай, много е лесно, ще видиш как в ръцете ти ще е оформи фондановата заливка за тортата и колко прекрасно ще се справиш!:)))
И наистина, можеш да си го приготвяш и за други неща- спокойно можеш да го боядисаш и в различни цветове и да си украсиш и коледните сладки например.:)))

Миме, Виски е от Естония, а Куки дойде от Австрия. Най-долу в блога ми има 2 банера на развъдници за британска котка, това са развъдниците, от които са моите котета.
А за изложба- поканиха ме, но не искам да ги стресирам тия моите диванета с дълго пътуване от Бургас до София, цял ден да стоят в транспортни чанти, да ги докосват непознати хора и да има много шум около тях. Струва ми се твърде агресивно към тях специално, защото са големи глезльовци моите и си ги знам как ще им се отрази.:)))
А за брашното-лелеее, колко съм завеяна, веднага ще коригирам рецептата, пропуснала съм го. Съжалявам много за този пропуск.:)))

elena,  26 ноември 2010 г., 0:30  

Tortata e naistina neveroqtno vkusna! Byrzam da se pohvalq, 4e se spravih dori s fondana i ukrasata..... i rezultata e krasiva, vkusna,topq6ta se v ustata "kaloriina bomba".
Blagodarq ti Veronika za tezi 4udesni opisaniq kym receptite, bez koito nqma6e da sybera smelost da se zahvana s golqma 4ast ot prekrasnite izku6eniq v tvoq blog!
Syrde4ni pozdravi i hubavi po4ivni dni!!!

Аелис 27 ноември 2010 г., 4:44  

Вероника, мога ли да приготвя тортата от предният ден?За фондана какво ще ме посъветваш - и него да направя от предният ден, да прибера завършената торта в хладилника и да престои 24 часа, или да го направя на другият ден?Притеснява ме да не пострада вида на тортата, а и вкуса й - ако кажеш, че 24 часа престой са й много - няма да рискувам и ще я направя в самият ден.

Ginger Cookies 27 ноември 2010 г., 5:24  

Аелис, няма никакъв проблем за фондана, част от моята торта успя да оцелее повече от 3 дена и фондана не беше мръднал визуално.:))
Той си стяга и няма никакъв проблем да направиш тортата на предния ден, заедно с него.:))
А за вкус- след престой става по-вкусна, както между впрочем са почти всички торти.:))

Анонимен,  29 ноември 2010 г., 5:45  

Рони,и тази тортичка направих-всички в къщи са възхитени от твоите вкусотии.При мен и 3 дни си беше стегната и вкусна.Справих се с фондана-наистина не било чак толкова трудно.За първи път го правя,но с твоя помощ се справих ,за което много ти благодаря!Живка

Ginger Cookies 29 ноември 2010 г., 7:40  

Това е чудесно, много се радвам, че тортата се е получила и ви е харесала.:))))
И аз ти благодаря!:)))

Аелис 30 ноември 2010 г., 0:41  

И аз я направих -малко рядък ми стана фондана, но като за първи път съм доволна:).
Вероника, благодаря ти за рецептата!

Dani Dineva 19 декември 2010 г., 13:32  

Рони,
търсех рецепта за тази торта, естествено попаднах на теб, тъй като знам, че тук има всичко. Трудоемка е, но не толкова за правене. Повече си е врътнята с блатовете, но ще го преживея. Ще я направя, да знаеш :)

Анонимен,  24 юли 2011 г., 12:50  

Naistina tortata izglejda straxotna,no e po4ti nevazmojna za izpalnenie,spored men.Probvax ia, no blatovete nemogat da seizpe4at ,stanaxa ujasni,vse edno pe4en beltak,a spazix produktite i koli4estvata to4no.Sajaliavam,a naistina izglejda super.

Ginger Cookies 24 юли 2011 г., 16:44  

Аз също я приготвих за 1 път по тази рецепта, но при мен се получи, виждам, че и други са успели. Ще успеете и Вие, действително не е от най-лесните торти и зависи от опита Ви.
Поздрави.:))

Анонимен,  2 септември 2011 г., 19:24  

Tortata naistina izglejda mnogo vkusna, no za sujalenie trqbva da se suglasq s komentara ot 24.07. Mislq, che ima malko razminavane (?)mejdu
opisanieto i neobhodimite producti za blatovete.
V opisanieto pishe blatovete da sa 5 za krugove 26 sm: smesta edava stigna za 5 kruga i rezultata beshe naistina mnogo tunki blatove za razlika ot pokazanite na snimkite...(?).Vupreki vsichko az zapazih prisustvie na duha :) i izpekoh i "obiknoveni" blatove za torta:taka reduvah bademov blat s krem i "obiknoven " blat.Vsichko drugo beshe nared, poluchi se nmnogo vkusna torta.

Ginger Cookies 3 септември 2011 г., 3:41  

Блатовете трябва да бъдат тънки.
Рецептата не е моя, посочила съм автора и пак с риск да се повторя, но при мен всичко се получи идеално, именно по нейната рецепта.
Радвам се, че Ви е харесала на вкус.
Поздрави.

Анонимен,  11 февруари 2012 г., 0:09  

Дали може да заменя бадемите с орехи, тъй като разполагам с доста орехи?

Ginger Cookies 11 февруари 2012 г., 8:34  

Ще бъде много различна и не толкова фина като вкус с орехи, но може.:)

Анонимен,  28 април 2012 г., 6:33  

Впечатлена съм от тортата!Имам два въпроса:Може ли блатовете да се изпекат от предния ден ,а на следващия вече да се прави крема и сглобява тортата?И другия въпрос тъй като не разполагам с подходяща кръгла тава ,може ли да се използва голямата правоъгълна тава на фурната ,като изсипя сместа на два пъти и после разрежа на правоъгълници /да се получат 6 бр/така тортата ще е правоъгълна ,но не съм сигорна дали ще се получат нещата.Хубав ден и успехи!

Ginger Cookies 28 април 2012 г., 15:12  

И на двата въпроса отговорът е "да".
След като изпечете блатовете, съхранете ги увити с нещо, за да не изсъхнат.
С разрязването на блатовете трябва много да внимавате, защото ако се забавите, може да ги начупите при рязането.
Успех и да ви е сладко.:)

Публикуване на коментар

Back to TOP