Това руло свърши за толкова кратко време, че почти не можах да го опитам.:)
Какво да ви кажа за тази рецепта, руло като руло, ама много вкусно.:)
С риск да се повторя пак ще ви кажа-ако искате, можете да замените кафевия шоколад с бял или черен, сложете този, който обичате най-много.
Рулото става лесно и сравнително бързо.
След задължителния престой в хладилника за стягане на крема и глазурата, после можете да съхранявате рулото (ако изобщо остане нещо за съхранение:))) на стайна температура, но не в много топла стая.
Кремът има различен вкус при съхранение на стайна температура и в хладилник, а и разрезът на рулото ще е различен.
За мен лично, при съхранение в хладилник вкуса и вида са много по-добри.
Шоколадово руло
Продукти:
за блата:
5 големи яйца
6 пълни супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно (не препълнени)
2 супени лъжици какао (ако също като мен не обичате горчив шоколад, изберете по-меко като вкус какао)
2 ванилии
за крема:
150 грама меко краве масло
200 грама млечен шоколад
4 супени лъжици ситно смлени орехи
ромова есенция
3 супени лъжици качествено ситно сухо мляко
пудра захар на вкус
за глазурата:
100 грама млечен шоколад
3-4 супени лъжици течна сладкарска сметана
Разбийте яйцата със захарта на пяна, после постепенно прибавете брашното и какаото, заедно с ванилиите и разбийте добре.
Изпечете блата в правоъгълна тава с хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато изсипвате сместта, тя трябва да е с дебелина около 1 см в тавата.
Внимавайте блатът да не изгори, трябва да е мек и пръхкав, а не сух.
Още докато е горещ, го сложете върху кърпа, поръсена добре с пудра захар и внимателно, без натиск, го завийте на руло.
Оставете го така, докато изстине напълно.
След като блатът вече е студен го развийте внимателно, когато го подготвяте за мазане с крем.
А кремът се приготвя така:
Разбийте маслото и пудрата захар, докато маслото стане пухкаво, после прибавете орехите и есенцията.
На водна баня разтопете шоколада и още, докато е много топъл, сложете в него сухото мляко, разбъркайте много добре.
Изчакайте шоколада да се охлади ( да не е горещ) и го смесете с маслото.
Разбийте добре всичко.
Изчакайте кремът да изстине напълно и го намажете по цялата повърхност на блата.
Важно е да го изчакате да изстине напълно, защото ако работите с топъл крем, той ще е по-рядък и няма да се задържи добре върху блата.
Навийте всичко на руло. Ако изтече малко крем, не се притеснявайте, намажете го по повърхността на рулото.
Разтопете на водна баня шоколада за глазурата, добавете и сметаната и ги смесете добре. Работете задължително на водна баня и на слаб котлон.
След като глазурата е готова, оставете я за няколко минути да се охлади леко и я полейте по повърхността на рулото.
По желание декорирайте с бял шоколад и орехови ядки.
Рони, какво правиш ти бе момиче? Браво на теб, уникално вкусни предложения валят при теб едно след друго!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Направено
ОтговорИзтриванеИ аз като Кеми :)
ОтговорИзтриванеВтората снимка ми е тотален фаворит!
Рони, не че нещо, ама си си сбъркала професията :))) Едно, че правиш вълшебни вкусотии с ръцете си, друго, че снимките ти са убиец! Още ли никой не те е поканил да работиш за някое кулинарно списание? Срамота! Що пък да не си издадеш и книжка, а? Със сигурност ще пожъне успехи на пазара.
ОтговорИзтриванеПоредното ти изкушение... да бягам бързо, че се разконцентрирам тук :))
Прегръдки и много усмивки :)
Леле, пак нещо страшно любимо!
ОтговорИзтриванеЧудесно е това руло! Хайде пак принт ...през работно време. Да имаше как и да го приготвя тук...
Predivno,rolat je jako lep.Svaka cast!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта и прекрасни снимки!:)
ОтговорИзтриванеFaccio sempre volentieri una visita al tuo blog perchè i tuoi dolci sono molto raffinati, ciao
ОтговорИзтриванеDimenticavo..bello il look del blog :)
ОтговорИзтриванеDelicioso, hermoso pastel.
ОтговорИзтриванеUn saludo.
Браво на дамата сътворила нещо толкова красиво и вкусно без съмнение!
ОтговорИзтриванестана страхотно!!Поздравления,Вероника!!Ето и моя поздрав: http://vbox7.com/play:a569ca17ce
ОтговорИзтриване