Пана Кота с бял шоколад и малини

>> неделя, 14 ноември 2010 г.

Преди да ви представя този десерт, искам да благодаря на Инчето за хубавата награда. Благодаря ти от сърце, винаги се радвам на тези награди като малко дете, закичвам я веднага.:)))


И тъй като по регламент трябва да я предам на 12 блога ( никак не е добре, че има ограничение), а виждам, че Инчето вече я е предала на голяма част от дамите, на които искам да я дам и аз, ще се опитам да зарадвам и други момичета.:)

1. mamajac - защото харесвам много стила й
2. Ghost 13 - прекрасен блог с чудесни снимки
3. Аелис - много мила жена и добра кулинарка
4. Краси - при нея наистина има магия и любов
5. Рени - отдавна харесвам нейния блог
6. Мария - златни ръце има тази жена
7. Йоана - награда за чудесната Йоана и вкусотиите й
8. Ивейн - накъде без Ив и нейните шедьоври
9. Буболинката - прекрасна, професионалист
10. Ваня - скоро открих блога й, очарована съм
11. Ellie - обожавам рецептите й
12. Ани - нейните умения ме оставят без дъх

И след като с голямо удоволствие предадох красивата награда на тези прекраси 12 дами, да се върнем към рецептата.:)
Panna сotta  е вид италиански крем, който най-често се приготвя със сметана, мляко и захар, сгъстени с желатин.
Може да бъде сервиран с плодове или различни сосове и топинги.
Разбира се, този крем може да бъде приготвен и с участието на други компоненти, а най-хубавото е, ако самите вие вложите нещо от себе си.
Именно това направих и аз, като съчетах слой пана кота с тънък бисквитен блат.
Приготвя се изключително лесно, има и добра новина - не се пече :), и ако желатина ви е с добро качество, няма начин да се провалите.
Единствената лоша новина е, че се чака, докато крема стегне, но 2-3 часа не са чак толкова дълъг период за един такъв вкусен финал.:)
Винаги можете да промените вида на плодовете, да направите блата с какаови бисквити, а и спокойно можете да замените белия шоколад с кафяв или черен.
Въпрос на интерпетация и лични предпочитания.:)
С този десерт спокойно можете да посрещнете и гости, а пък ако толкова много ви хареса на вкус, можете да се скриете някъде и да изядете всичко сами.:)


Пана Кота с бял шоколад и малини



Продукти:

за блата:
1 пакет чаени бисквити (150 грама)
1 пакетче краве масло (125 грама)
1/2  чаена чаша ситно смлени орехи

за крема:
500 мл течна сладкарска сметана
350 грама бял шоколад
2 пакетчета желатин
сладкарска боя (по желание)
малинова или ягодова есенция (по желание)

Смелете ситно бисквитите и орехите. Разтопете маслото и от всички продукти омесете меко бисквитено тесто.
Разстелете тестото по дъното на кръгла тавичка с махащи се стени (ринг).




Загрейте сметаната, докато стане почти гореща.
В отделен съд на водна баня разтопете шоколада, като внимавате да не загори.
Смесете сметаната и шоколада и ги разбъркайте много добре.
Ако се наложи сложете ги на водна баня отново, докато се получи гладка, хомогенна смес.
Пригответе желатина, според указанието на опаковката.
Сложете малко от топлата смес в желатина и разбъркайте, повторете.
Накрая сложете желатина при всичката сметаново-шоколадова смес и разбъркайте добре.
Ако желаете, можете да си отделите малко от готовата смес, да я боядисате в розово и да я овкусите с есенция.
По този начин ще получите пана кота с мраморен ефект, като редувате бяла и розова смес в тавата.



Изсипете цялата смес върху бисквитения блат и след като се охлади, приберете десерта в хладилника, докато крема стегне напълно (след около 3 часа за най-сигурно).
Сервирайте с пресни малини и малинов топинг.

Съвет, относно тавата : Размерът на тавата го определяте вие, ако е по-голяма, десерта ще е по-тънък и обратното.

Съвет, относно желатина : Винаги се уверявайте, че желатинът ви е пресен и в срок на годност, стремете се към по-качествени марки, защото именно главно от желатина зависи крайния резултат. Когато го разтапяте (след разтварянето му за 10-15 минути в малко студена вода), го правете на водна баня и много внимавайте да не заври. Това не трябва да става в никакъв случай.
Когато се налага да желирате студена смес, винаги добавяйте по една лъжичка от сместта към разтопения топъл желатин и разбърквайте интензивно, а не обратното. Ако изсипете топлия желатин в студена смес наведнъж, рискувате желатина да се пресече и всичко да се съсипе.
Аз за по-сигурно винаги, независимо дали ще желирам топла или студена смес добавям 1 супена лъжица от сместта към желатина и разбърквам веднага, повтарям действието с 3-4 супени лъжици, разбърквам добре и чак тогава изсипвам желатина към сместта за желиране.



19 коментара:

Augusta 14 ноември 2010 г., 7:37  

Изглежда защеметяващо - и като вкус, и като снимки. Поздравления за новото оформление на блога - страхотно е.

Готвач-лаик 14 ноември 2010 г., 7:40  

Изглежда чудесно! Не съм по желираните кремчета, но този май е различен...

Milena 14 ноември 2010 г., 8:05  

Неустоимо вълшебство, Рони! Снимките са просто приканващи :-)

КеmiH 14 ноември 2010 г., 8:19  

С това ме остави без думи! Страхотно е!

plamenna,  14 ноември 2010 г., 10:06  

Три дни не успях да надникна във вълшебната ти кухня,но днес реших да хвърля един любопитен поглед.И какво да видя!!!Купон с малини!Вероника,започвам да си мисля,че или си наела мармотите от рекламата на Милка,и си ги пратила да ти берат тези червенички чудеса,или...криеш някоя магическа пръчица сред вилиците и лъжиците.Тази малинова градинка смятам да я спретна и аз за моите приятели.Снимките ти са великолепни.
П.С Вероника,моля те,прати ми мармотите за няколко дни!

fedora 14 ноември 2010 г., 10:31  

Е, ама ти нямаш милост, тъй както и аз в момента нямам думи :))
Прегръщам те виртуално, макар че ако беше реално, то иззодзаде :))) набързо щях да си открадна една чинийка с това кремче :)
Прекрасни снимки!

Аелис 14 ноември 2010 г., 13:12  

Вероника, страхотна Пана Кота.Много го обичам този десерт, непременно ще пробвам и твоята рецепта.
И друго искам да ти споделя - когато прочетох името си в списъка с наградените се зарадвах като малко дете - това е първата ми награда, със сигурност ще я запомня:).Благодаря ти!

Йоана 14 ноември 2010 г., 21:35  

Благодаря за наградата, Вероника. :-)

П.П. Много ми харесва идеята за списъка с желания. :-)

Lulu 14 ноември 2010 г., 22:44  

Любим десерт, а от твоите ръце изглежда абсолютно вдъхновяващо!

vesela 15 ноември 2010 г., 0:48  

Няма да кажа нищо друго, освен, че си копнах и тази рецепта...:)

Ginger Cookies 15 ноември 2010 г., 5:49  

Ама, толкова сте мили, че ми топлите сърцето всеки ден, благодаря ви!:)))
Плами, малиновите мармоти ги срещнах в Метро, при замразените неща бяха поседнали.:))
Йоанка, нали знаеш, който не може да помни, си записва, хихиии (ще пропусна другата версия за умния, нали съм скромна) .:)))

Анонимен,  15 ноември 2010 г., 7:58  

Здравейте Вероника !
Бих искала да Ви благодаря за красивото споделяне на сполучливите и вкусни рецепти !
http://www.taste.com.au/how+to/articles/2179/make+a+gingerbread+wreath-позволявам си да ви препоръчам този линк, разбирайки за предпочитанията Ви към една определена ароматна подправка :)-джинджифил.Надявам се да Ви хареса като идея .
Антоанета

Maria Miteva-Christou 21 ноември 2010 г., 8:52  

Рони, честита награда!!!
Благодаря ти, за милите думи относно моята особа и затова, че споделяш с мен наградата си!
:)
Панакотата изглежда прекрасно - аз съм почитател на този десерт (и не само на него)!
Хубава вечер от мен!

Анонимен,  23 ноември 2010 г., 6:23  

Днес ви открих и както става с хубавите неща, случайно. Вече два часа чета и скоро няма да мога да наваксам. Започнах с Гараш Торта и като видаях оригиналната рецепта, която правя за празник, задълбах навътре.

Искам да попитам, колко грама е пакетчето желатин, което ползвате? Не живея в България, а искам да направя Пана Кота.

Даниела

Ginger Cookies 23 ноември 2010 г., 8:09  

Здравейте, Дани, радвам се, че блога ми ви харесва и ще бъда щастлива, ако често идвате тук:))
Желатинът е 10 грама в едно пакетче и според указанието на него, 10 грама е за желиране на 300-350 грама течност.

Анонимен,  29 ноември 2010 г., 5:44  

Благодаря за отговора. Блогът ви наистина е увлекателен, вкусен и уютен. Майсторка сте, не само в готвенето. Езикът ви е цветист и точен, а снимките са като на професионалист. Много е радостно, че има и такива млади дами - краиви, умни и работливи.

Чудя с коя рецепта да започна. Тортата без брашно, Пана Кота, Трюфели??? Днес видях и Пицата с кори за баница. Нечувано, невиждано, но съм сигурна че ще е вкусна. Най-много от откритието на блога ще намаже любимият ми съпруг, защото понякога се изчерпвам, а вие сте извор на вдъхновение.

Жива и здрава да сте Вероника. До скоро :)

Даниела

Ginger Cookies 29 ноември 2010 г., 7:42  

Дани, сърдечно Ви благодаря, много сте мила!:)) Надявам се да се чувствате уютно тук и да намерите много рецепти, които ще се харесат на всички във Вашия дом.:))
Поздрави!:)))

Annie 30 ноември 2010 г., 18:38  

Чак сега виждам тази прекрасна награда! Благодаря много за комплимента, трогната съм! Предвид колко запален фен съм на рецептите, публикувани тук ( както и на целия блог), наистина за мен е чест, че съм сред споменатите!

Не мога да не спомена, че направих рецептата и стана толкова невероятна на вкус, както и на снимките!
Благодаря ти, Вероника! Продължавай да ни вдъхновяваш!

Публикуване на коментар

Back to TOP