И тъй като по регламент трябва да я предам на 12 блога ( никак не е добре, че има ограничение), а виждам, че Инчето вече я е предала на голяма част от дамите, на които искам да я дам и аз, ще се опитам да зарадвам и други момичета.:)
1. mamajac - защото харесвам много стила й
2. Ghost 13 - прекрасен блог с чудесни снимки
3. Аелис - много мила жена и добра кулинарка
4. Краси - при нея наистина има магия и любов
5. Рени - отдавна харесвам нейния блог
6. Мария - златни ръце има тази жена
7. Йоана - награда за чудесната Йоана и вкусотиите й
8. Ивейн - накъде без Ив и нейните шедьоври
9. Буболинката - прекрасна, професионалист
10. Ваня - скоро открих блога й, очарована съм
11. Ellie - обожавам рецептите й
12. Ани - нейните умения ме оставят без дъх
И след като с голямо удоволствие предадох красивата награда на тези прекраси 12 дами, да се върнем към рецептата.:)
Panna сotta е вид италиански крем, който най-често се приготвя със сметана, мляко и захар, сгъстени с желатин.
Разбира се, този крем може да бъде приготвен и с участието на други компоненти, а най-хубавото е, ако самите вие вложите нещо от себе си.
Именно това направих и аз, като съчетах слой пана кота с тънък бисквитен блат.
Приготвя се изключително лесно, има и добра новина - не се пече :), и ако желатина ви е с добро качество, няма начин да се провалите.
Единствената лоша новина е, че се чака, докато крема стегне, но 2-3 часа не са чак толкова дълъг период за един такъв вкусен финал.:)
Винаги можете да промените вида на плодовете, да направите блата с какаови бисквити, а и спокойно можете да замените белия шоколад с кафяв или черен.
Въпрос на интерпетация и лични предпочитания.:)
С този десерт спокойно можете да посрещнете и гости, а пък ако толкова много ви хареса на вкус, можете да се скриете някъде и да изядете всичко сами.:)
Пана Кота с бял шоколад и малини
Продукти:
за блата:
1 пакет чаени бисквити (150 грама)
1 пакетче краве масло (125 грама)
1/2 чаена чаша ситно смлени орехи
за крема:
500 мл течна сладкарска сметана
350 грама бял шоколад
2 пакетчета желатин
сладкарска боя (по желание)
малинова или ягодова есенция (по желание)
Смелете ситно бисквитите и орехите. Разтопете маслото и от всички продукти омесете меко бисквитено тесто.
Разстелете тестото по дъното на кръгла тавичка с махащи се стени (ринг).
Загрейте сметаната, докато стане почти гореща.
В отделен съд на водна баня разтопете шоколада, като внимавате да не загори.
Смесете сметаната и шоколада и ги разбъркайте много добре.
Ако се наложи сложете ги на водна баня отново, докато се получи гладка, хомогенна смес.
Пригответе желатина, според указанието на опаковката.
Сложете малко от топлата смес в желатина и разбъркайте, повторете.
Накрая сложете желатина при всичката сметаново-шоколадова смес и разбъркайте добре.
Ако желаете, можете да си отделите малко от готовата смес, да я боядисате в розово и да я овкусите с есенция.
По този начин ще получите пана кота с мраморен ефект, като редувате бяла и розова смес в тавата.
Изсипете цялата смес върху бисквитения блат и след като се охлади, приберете десерта в хладилника, докато крема стегне напълно (след около 3 часа за най-сигурно).
Сервирайте с пресни малини и малинов топинг.
Съвет, относно тавата : Размерът на тавата го определяте вие, ако е по-голяма, десерта ще е по-тънък и обратното.
Съвет, относно желатина : Винаги се уверявайте, че желатинът ви е пресен и в срок на годност, стремете се към по-качествени марки, защото именно главно от желатина зависи крайния резултат. Когато го разтапяте (след разтварянето му за 10-15 минути в малко студена вода), го правете на водна баня и много внимавайте да не заври. Това не трябва да става в никакъв случай.
Когато се налага да желирате студена смес, винаги добавяйте по една лъжичка от сместта към разтопения топъл желатин и разбърквайте интензивно, а не обратното. Ако изсипете топлия желатин в студена смес наведнъж, рискувате желатина да се пресече и всичко да се съсипе.
Аз за по-сигурно винаги, независимо дали ще желирам топла или студена смес добавям 1 супена лъжица от сместта към желатина и разбърквам веднага, повтарям действието с 3-4 супени лъжици, разбърквам добре и чак тогава изсипвам желатина към сместта за желиране.
Изглежда защеметяващо - и като вкус, и като снимки. Поздравления за новото оформление на блога - страхотно е.
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно! Не съм по желираните кремчета, но този май е различен...
ОтговорИзтриванеНеустоимо вълшебство, Рони! Снимките са просто приканващи :-)
ОтговорИзтриванеС това ме остави без думи! Страхотно е!
ОтговорИзтриванеТри дни не успях да надникна във вълшебната ти кухня,но днес реших да хвърля един любопитен поглед.И какво да видя!!!Купон с малини!Вероника,започвам да си мисля,че или си наела мармотите от рекламата на Милка,и си ги пратила да ти берат тези червенички чудеса,или...криеш някоя магическа пръчица сред вилиците и лъжиците.Тази малинова градинка смятам да я спретна и аз за моите приятели.Снимките ти са великолепни.
ОтговорИзтриванеП.С Вероника,моля те,прати ми мармотите за няколко дни!
Е, ама ти нямаш милост, тъй както и аз в момента нямам думи :))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те виртуално, макар че ако беше реално, то иззодзаде :))) набързо щях да си открадна една чинийка с това кремче :)
Прекрасни снимки!
Вероника, страхотна Пана Кота.Много го обичам този десерт, непременно ще пробвам и твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеИ друго искам да ти споделя - когато прочетох името си в списъка с наградените се зарадвах като малко дете - това е първата ми награда, със сигурност ще я запомня:).Благодаря ти!
Благодаря за наградата, Вероника. :-)
ОтговорИзтриванеП.П. Много ми харесва идеята за списъка с желания. :-)
Любим десерт, а от твоите ръце изглежда абсолютно вдъхновяващо!
ОтговорИзтриванеНяма да кажа нищо друго, освен, че си копнах и тази рецепта...:)
ОтговорИзтриванеАма, толкова сте мили, че ми топлите сърцето всеки ден, благодаря ви!:)))
ОтговорИзтриванеПлами, малиновите мармоти ги срещнах в Метро, при замразените неща бяха поседнали.:))
Йоанка, нали знаеш, който не може да помни, си записва, хихиии (ще пропусна другата версия за умния, нали съм скромна) .:)))
Oh, thanks! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Вероника !
ОтговорИзтриванеБих искала да Ви благодаря за красивото споделяне на сполучливите и вкусни рецепти !
http://www.taste.com.au/how+to/articles/2179/make+a+gingerbread+wreath-позволявам си да ви препоръчам този линк, разбирайки за предпочитанията Ви към една определена ароматна подправка :)-джинджифил.Надявам се да Ви хареса като идея .
Антоанета
Рони, честита награда!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, за милите думи относно моята особа и затова, че споделяш с мен наградата си!
:)
Панакотата изглежда прекрасно - аз съм почитател на този десерт (и не само на него)!
Хубава вечер от мен!
Днес ви открих и както става с хубавите неща, случайно. Вече два часа чета и скоро няма да мога да наваксам. Започнах с Гараш Торта и като видаях оригиналната рецепта, която правя за празник, задълбах навътре.
ОтговорИзтриванеИскам да попитам, колко грама е пакетчето желатин, което ползвате? Не живея в България, а искам да направя Пана Кота.
Даниела
Здравейте, Дани, радвам се, че блога ми ви харесва и ще бъда щастлива, ако често идвате тук:))
ОтговорИзтриванеЖелатинът е 10 грама в едно пакетче и според указанието на него, 10 грама е за желиране на 300-350 грама течност.
Благодаря за отговора. Блогът ви наистина е увлекателен, вкусен и уютен. Майсторка сте, не само в готвенето. Езикът ви е цветист и точен, а снимките са като на професионалист. Много е радостно, че има и такива млади дами - краиви, умни и работливи.
ОтговорИзтриванеЧудя с коя рецепта да започна. Тортата без брашно, Пана Кота, Трюфели??? Днес видях и Пицата с кори за баница. Нечувано, невиждано, но съм сигурна че ще е вкусна. Най-много от откритието на блога ще намаже любимият ми съпруг, защото понякога се изчерпвам, а вие сте извор на вдъхновение.
Жива и здрава да сте Вероника. До скоро :)
Даниела
Дани, сърдечно Ви благодаря, много сте мила!:)) Надявам се да се чувствате уютно тук и да намерите много рецепти, които ще се харесат на всички във Вашия дом.:))
ОтговорИзтриванеПоздрави!:)))
Чак сега виждам тази прекрасна награда! Благодаря много за комплимента, трогната съм! Предвид колко запален фен съм на рецептите, публикувани тук ( както и на целия блог), наистина за мен е чест, че съм сред споменатите!
ОтговорИзтриванеНе мога да не спомена, че направих рецептата и стана толкова невероятна на вкус, както и на снимките!
Благодаря ти, Вероника! Продължавай да ни вдъхновяваш!