неделя, 14 ноември 2010 г.

Пана Кота с бял шоколад и малини

Преди да ви представя този десерт, искам да благодаря на Инчето за хубавата награда. Благодаря ти от сърце, винаги се радвам на тези награди като малко дете, закичвам я веднага.:)))


И тъй като по регламент трябва да я предам на 12 блога ( никак не е добре, че има ограничение), а виждам, че Инчето вече я е предала на голяма част от дамите, на които искам да я дам и аз, ще се опитам да зарадвам и други момичета.:)

1. mamajac - защото харесвам много стила й
2. Ghost 13 - прекрасен блог с чудесни снимки
3. Аелис - много мила жена и добра кулинарка
4. Краси - при нея наистина има магия и любов
5. Рени - отдавна харесвам нейния блог
6. Мария - златни ръце има тази жена
7. Йоана - награда за чудесната Йоана и вкусотиите й
8. Ивейн - накъде без Ив и нейните шедьоври
9. Буболинката - прекрасна, професионалист
10. Ваня - скоро открих блога й, очарована съм
11. Ellie - обожавам рецептите й
12. Ани - нейните умения ме оставят без дъх

И след като с голямо удоволствие предадох красивата награда на тези прекраси 12 дами, да се върнем към рецептата.:)
Panna сotta  е вид италиански крем, който най-често се приготвя със сметана, мляко и захар, сгъстени с желатин.
Може да бъде сервиран с плодове или различни сосове и топинги.
Разбира се, този крем може да бъде приготвен и с участието на други компоненти, а най-хубавото е, ако самите вие вложите нещо от себе си.
Именно това направих и аз, като съчетах слой пана кота с тънък бисквитен блат.
Приготвя се изключително лесно, има и добра новина - не се пече :), и ако желатина ви е с добро качество, няма начин да се провалите.
Единствената лоша новина е, че се чака, докато крема стегне, но 2-3 часа не са чак толкова дълъг период за един такъв вкусен финал.:)
Винаги можете да промените вида на плодовете, да направите блата с какаови бисквити, а и спокойно можете да замените белия шоколад с кафяв или черен.
Въпрос на интерпетация и лични предпочитания.:)
С този десерт спокойно можете да посрещнете и гости, а пък ако толкова много ви хареса на вкус, можете да се скриете някъде и да изядете всичко сами.:)


Пана Кота с бял шоколад и малини



Продукти:

за блата:
1 пакет чаени бисквити (150 грама)
1 пакетче краве масло (125 грама)
1/2  чаена чаша ситно смлени орехи

за крема:
500 мл течна сладкарска сметана
350 грама бял шоколад
2 пакетчета желатин
сладкарска боя (по желание)
малинова или ягодова есенция (по желание)

Смелете ситно бисквитите и орехите. Разтопете маслото и от всички продукти омесете меко бисквитено тесто.
Разстелете тестото по дъното на кръгла тавичка с махащи се стени (ринг).




Загрейте сметаната, докато стане почти гореща.
В отделен съд на водна баня разтопете шоколада, като внимавате да не загори.
Смесете сметаната и шоколада и ги разбъркайте много добре.
Ако се наложи сложете ги на водна баня отново, докато се получи гладка, хомогенна смес.
Пригответе желатина, според указанието на опаковката.
Сложете малко от топлата смес в желатина и разбъркайте, повторете.
Накрая сложете желатина при всичката сметаново-шоколадова смес и разбъркайте добре.
Ако желаете, можете да си отделите малко от готовата смес, да я боядисате в розово и да я овкусите с есенция.
По този начин ще получите пана кота с мраморен ефект, като редувате бяла и розова смес в тавата.



Изсипете цялата смес върху бисквитения блат и след като се охлади, приберете десерта в хладилника, докато крема стегне напълно (след около 3 часа за най-сигурно).
Сервирайте с пресни малини и малинов топинг.

Съвет, относно тавата : Размерът на тавата го определяте вие, ако е по-голяма, десерта ще е по-тънък и обратното.

Съвет, относно желатина : Винаги се уверявайте, че желатинът ви е пресен и в срок на годност, стремете се към по-качествени марки, защото именно главно от желатина зависи крайния резултат. Когато го разтапяте (след разтварянето му за 10-15 минути в малко студена вода), го правете на водна баня и много внимавайте да не заври. Това не трябва да става в никакъв случай.
Когато се налага да желирате студена смес, винаги добавяйте по една лъжичка от сместта към разтопения топъл желатин и разбърквайте интензивно, а не обратното. Ако изсипете топлия желатин в студена смес наведнъж, рискувате желатина да се пресече и всичко да се съсипе.
Аз за по-сигурно винаги, независимо дали ще желирам топла или студена смес добавям 1 супена лъжица от сместта към желатина и разбърквам веднага, повтарям действието с 3-4 супени лъжици, разбърквам добре и чак тогава изсипвам желатина към сместта за желиране.



19 коментара:

  1. Изглежда защеметяващо - и като вкус, и като снимки. Поздравления за новото оформление на блога - страхотно е.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда чудесно! Не съм по желираните кремчета, но този май е различен...

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоимо вълшебство, Рони! Снимките са просто приканващи :-)

    ОтговорИзтриване
  4. С това ме остави без думи! Страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  5. Три дни не успях да надникна във вълшебната ти кухня,но днес реших да хвърля един любопитен поглед.И какво да видя!!!Купон с малини!Вероника,започвам да си мисля,че или си наела мармотите от рекламата на Милка,и си ги пратила да ти берат тези червенички чудеса,или...криеш някоя магическа пръчица сред вилиците и лъжиците.Тази малинова градинка смятам да я спретна и аз за моите приятели.Снимките ти са великолепни.
    П.С Вероника,моля те,прати ми мармотите за няколко дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, ама ти нямаш милост, тъй както и аз в момента нямам думи :))
    Прегръщам те виртуално, макар че ако беше реално, то иззодзаде :))) набързо щях да си открадна една чинийка с това кремче :)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Вероника, страхотна Пана Кота.Много го обичам този десерт, непременно ще пробвам и твоята рецепта.
    И друго искам да ти споделя - когато прочетох името си в списъка с наградените се зарадвах като малко дете - това е първата ми награда, със сигурност ще я запомня:).Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за наградата, Вероника. :-)

    П.П. Много ми харесва идеята за списъка с желания. :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Любим десерт, а от твоите ръце изглежда абсолютно вдъхновяващо!

    ОтговорИзтриване
  10. Няма да кажа нищо друго, освен, че си копнах и тази рецепта...:)

    ОтговорИзтриване
  11. Ама, толкова сте мили, че ми топлите сърцето всеки ден, благодаря ви!:)))
    Плами, малиновите мармоти ги срещнах в Метро, при замразените неща бяха поседнали.:))
    Йоанка, нали знаеш, който не може да помни, си записва, хихиии (ще пропусна другата версия за умния, нали съм скромна) .:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Вероника !
    Бих искала да Ви благодаря за красивото споделяне на сполучливите и вкусни рецепти !
    http://www.taste.com.au/how+to/articles/2179/make+a+gingerbread+wreath-позволявам си да ви препоръчам този линк, разбирайки за предпочитанията Ви към една определена ароматна подправка :)-джинджифил.Надявам се да Ви хареса като идея .
    Антоанета

    ОтговорИзтриване
  13. Рони, честита награда!!!
    Благодаря ти, за милите думи относно моята особа и затова, че споделяш с мен наградата си!
    :)
    Панакотата изглежда прекрасно - аз съм почитател на този десерт (и не само на него)!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Днес ви открих и както става с хубавите неща, случайно. Вече два часа чета и скоро няма да мога да наваксам. Започнах с Гараш Торта и като видаях оригиналната рецепта, която правя за празник, задълбах навътре.

    Искам да попитам, колко грама е пакетчето желатин, което ползвате? Не живея в България, а искам да направя Пана Кота.

    Даниела

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Дани, радвам се, че блога ми ви харесва и ще бъда щастлива, ако често идвате тук:))
    Желатинът е 10 грама в едно пакетче и според указанието на него, 10 грама е за желиране на 300-350 грама течност.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за отговора. Блогът ви наистина е увлекателен, вкусен и уютен. Майсторка сте, не само в готвенето. Езикът ви е цветист и точен, а снимките са като на професионалист. Много е радостно, че има и такива млади дами - краиви, умни и работливи.

    Чудя с коя рецепта да започна. Тортата без брашно, Пана Кота, Трюфели??? Днес видях и Пицата с кори за баница. Нечувано, невиждано, но съм сигурна че ще е вкусна. Най-много от откритието на блога ще намаже любимият ми съпруг, защото понякога се изчерпвам, а вие сте извор на вдъхновение.

    Жива и здрава да сте Вероника. До скоро :)

    Даниела

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, сърдечно Ви благодаря, много сте мила!:)) Надявам се да се чувствате уютно тук и да намерите много рецепти, които ще се харесат на всички във Вашия дом.:))
    Поздрави!:)))

    ОтговорИзтриване
  18. Чак сега виждам тази прекрасна награда! Благодаря много за комплимента, трогната съм! Предвид колко запален фен съм на рецептите, публикувани тук ( както и на целия блог), наистина за мен е чест, че съм сред споменатите!

    Не мога да не спомена, че направих рецептата и стана толкова невероятна на вкус, както и на снимките!
    Благодаря ти, Вероника! Продължавай да ни вдъхновяваш!

    ОтговорИзтриване