Сърми с кълцано месо

>> вторник, 16 ноември 2010 г.

Друг път ще ви покажа познатите сърми с бял сос, сега обаче бързам да ви подаря версията на любимото на всички ястие в малко по-различен вариант - с кълцано свинско месо и доматен сос.
От доста време с нетърпение чаках да стане хубавото кисело зеле и да започна с експериментите с него.
Близо до моя дом има една жена с малко магазинче за плодове и зеленчуци, от която всяка зима си купувам един голям бидон със зеле, нейното зеле е много вкусно и изключително добре балансирано като сол и киселина.
Така се зарадвах, когато тя лъчезарно ми каза, че зелето вече е готово и ме чака, че нямах никакво търпение да приготвя първото си зимно ястие с негово участие.
Сърмите, които ви предлагам, лично за мен са по вкусни от тези с бял сос и кайма, но всичко е въпрос на вкус.
Можете да ги приготвите или с вратно месо или с парче хубави свински  гърди.
С шарено месо е много по-вкусно, отколкото с някакво сухо и чисто месо, тогава няма да се получи толкова добре.
Ето ги и тях!:))

ПП. Моля да ме извините, нещо съсипах снимките.:)))

Сърми с кълцано месо



Продукти: 
1 кисела зелка

за плънката:
около 1 кг свинско месо (врат или гърди)
1 чаена чаша ориз (не много голяма)   
половин пресен среден домат (обелен и ситно нарязан)
1 морков
1 яйце
1 голяма глава кромид лук (ситно нарязан)
1 стрък праз лук (бялата му част, ситно нарязана)
малко корен от целина (настърган)
1 супена лъжица лютеница
черен пипер
сух риган (или чубрица)   
сол на вкус

за соса:
1 пресен домат (обелен и ситно нарязан)
1 супена лъжица лютеница
1 супена лъжица хубав, сладък червен пипер
брашно (според размера на тавата и необходимия сос, аз сложих 2 супени лъжици)
зехтин
сух риган
3-4 скилидки чесън (счукан)
сол на вкус
захар (за баланс на киселината)
вода (около 3  чаени чаши)



Нарежете месото на ситни кубчета.
Нарежете всички останали продукти ( морковите на кубчета, лука, домата и праза-на ситно).
Смесете всички съставки за плънката и разбъркайте много добре.
Аз не я запържвам, вие си преценете дали ще го направите.
Ако решите да запържите плънката обаче, направете го без да слагате яйцето.
Него го сложете накрая, когато плънката изстине.

Пригответе соса така : запържете брашното и червения пипер, после добавете ситно нарязания домат и лютеницата, постепено долейте водата.
Намалете котлона, добавете всички останали съставки за соса, овкусете със сол и захар, според вашия вкус и изключете котлона.

Завийте плънката за сърмите в листа кисело зеле и ги полейте със соса.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 1.30-2.00 часа  на 200 градуса.
Можете да сервирате с прясна целина или с магданоз.

8 коментара:

пепеляшка 16 ноември 2010 г., 11:48  

Ах и ох! Обожавам сарми всякакви- и аз ги правя с кълцано месце.
С усмивка
Мария

Ивелина,  16 ноември 2010 г., 12:10  

Здравей Джинджърче,

Първо да се представя, защото друг път не съм писала в блога ти - казвам се Ивелина и съм много запалена по готвенето и кулинарните приключения още от малка/сега съм на 25 :) /.
Кулинарните блогове открих скоро, а твоя е първият в който се включвам с коментар. Искам да ти кажа, че видях блога ти преди 3 седмици, а от тогава съм сготвила поне 10-12 от твоите рецепти /днес направих Бюрека ти със спанак и кайма, който свърши още сутринта, в хладилника си имам и половин Торта "Гараш" от вчера, а в кърпа завит си стои и четвърт снощен Хляб с масло и мляко, от който си хапнах пак преди малко/.
Освен, че всичко, което показваш тук е прекрасно и като вкус и за окото, също така ми направи впечатление и фактът колко позитивен, истински и мил човек си ти.
Искам да те поздравя най-искрено и да те насърча да продължаваш в същия дух и да не спираш да ни радваш с чудесните си кулинарни умения. А аз обещавам вече да се включвам активно не само с готвенето на твои рецепти, но и с коментари за резултата от тях тук в блога. До този момент всичко от тях ми се получава отлично и много вкусно, а за това не съм само аз критерий, но и половинката ми - моят Телец чревоугодник също е много доволен. Благодаря ти!!!

P.S. Съжалявам, че поствам коментара си под рецепта, която не съм пробвала все още, но като виждам колко апетитно изглежда съм сигурна, че и на нея ще и дойде реда. :)))

Ginger Cookies 16 ноември 2010 г., 14:02  

Много, много ти благодаря, Миме!:)))

Иве, добре дошла, много ще се радвам, ако станеш част от блога ми.:)
Много ме трогнаха думите ти, искрено ти го казвам.:)))
Благодаря ти!:))

fedora 16 ноември 2010 г., 22:50  

О, да, помисли сериозно какво ти казах в предишния коментар!
Прелест, слюноотделяща :)))

Гуш!

vesela 17 ноември 2010 г., 2:27  

И аз правя сърмите с кълцано месо, но по друг начин.
Непременно ще пробвам и твоята рецепта, Рони, но...на балкона за довечера ни чака един чувал зеле, ще го слагаме тепърва... Трябваше снощи, но приоритетно си боядисах косата:))
Тъй, че за Коледа се надявам да стане!

Ellie 29 ноември 2010 г., 19:49  

Oh your stuffed cabagge rolls look so delicious! I am jealous that you can get ready made saurkraut:)Your stuffed cabbage rolls remind me of home...I prefer them them with the tomato sauce as well:)Yours look soo good!

Kind regards,
Ellie

P.S. You amaze me with all your wonderful recipes. Beautifully presented!

Анонимен,  5 февруари 2012 г., 5:19  

Благодаря ви , за хубавата рецепта. Направих сърмите и станаха много вкусни.

cveti__81 28 февруари 2012 г., 10:55  

Станаха много вкусни,както всичките ти рецепти до сега.

Публикуване на коментар

Back to TOP