събота, 13 ноември 2010 г.

Среднощна паста с аспержи

Вкусът на аспержите може да ви отведе в двете крайности - или да ги харесате страшно много или никога да не пожелаете да ги опитате отново.
Но в никакъв случай няма да ви остави безразлични.
Аз ги обожавам, но при едно условие - да не са преварени и твърде меки, а да запазят част от свежото си начало.
Именно връзка пресни аспержи ми помогнаха да си приготвя хубава гарнитура за печените свински ребърца- тази среднощна паста с тяхно участие.
Разбира се, това ястие с аспержи си е подходящо и за основно.


Малко информация за този прекрасен зеленчук :

Аспержите са зеленчук, предпочитан както от чревоугодниците и истинските гастрономи, така и от пристрастените към диетичното и здравословно хранене хора.
Ценителите наричат аспержите "благородникът сред зеленчуците", защото няма съмнение, че той е един от малкото зеленчуци, които се нуждаят от особени грижи и много внимание.
От съществуващите над 3000 вида аспержи, на пазара се срещат само три: бели, зелени и виолетови. А всяко стръкче се бере ръчно с помощта на специален инструмент, подобен на длето, при това в ранната утрин.
АспержиАспержата (Asparagus officinalis) е целогодишно растение, което спада към семейството на лилиецветните (едносемеделни растения, които имат луковица или подземна грудка, напр. лук, праз и чесън). Дължината им варира от 15 до 20 см, имат масивно стъбло, прилепнали къси листенца и заострен връх. Узрелите аспержи се разлистват, стъблото им става твърдо и зеленчукът става негоден за консумация.

Видове аспержи:

  • Бели аспержи - високо ценени в Германия и скандинавските страни. Отглеждат се на сянка, покрити с пръст, и се берат веднага след като връхчетата се покажат на повърхността.
  • Виолетови аспержи - събират се малко по-късно, за да могат да придобият лек цвят. Слънчевата светлина генерира производството на червено-виолетов пигмент в зеленчука.
  • Зелени аспержи - отглеждат се върху равни терени до достигане на дължина около 15 см. Особено предпочитани са във Франция и Италия. Обикновено са с тънки и дълги стъбла, с ясно изразен аромат и вкус.
Аспержите са древна култура, отглеждана преди повече от 2000 години по земите на Средиземноморието. В Древен Египет благородният зеленчук често е бил изобразяван върху саркофазите на фараоните.
Голяма част от римляните също са познавали лечебните свойства на растението, смятайки, че то действа добре на нервите и пази от уроки.
През 17 век аспержите попадат във френския двор, предизвиквайки истинска кулинарна революция.
Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят дори Краля Слънце. А Людовик XIV до такава степен обиква нежните пръчици, че заповядва на своите градинари да открият метод, по който да се отглеждат зеленчуците през цялата година.
Така аспержите получават името "Кралски зеленчук" и до днес продължават да бъдат изпитание за сетивата на любителите на нетрадиционния вкус.
Богати на растителни влакна и витамин С, аспержите са лек и здравословен зеленчук.
Голямо количество витамин С в съчетание с витамин А, също в задоволителни дози, превръщат вкусните пръчици в особено подходящо средство за възстановяване на организма след зимния сезон.

В аспержите се съдържа и веществото аспарагин, което е с подчертан кисел характер и дразни лигавицата на стомаха.

Как да изберем и съхраним аспержите?

Когато си купувате аспержи, винаги избирайте гладки и твъдри пръчици, с диаметър не по-малък от 12 мм и затворени главички.
Свежите аспержи винаги са лъскави и сочни.
Жълтеникавото оцветяване определено е признак за остарял зеленчук, който може да е влакнест.
Много дългите аспержи също не са за предпочитане, защото дължината увеличава теглото, но не и порцията за консумиране. Идеалният вариант за зелените аспержи е зелената и бялата част да са еднакви.
Аспержите могат да се съхраняват до три дни в хладилник, покрити с навлажнено парче плат, в отделението за зеленчуци. Но ако стоят прекалено дълго време там, стават твърди и влакнести. Успешно могат да бъдат подлагани на дълбоко замразяване във фризер, без да загубят вкусовите си и здравословни качества.
Срокът за съхранение е не по-дълъг от 7-8 месеца.

Идеи за използване на аспержи

Най-големите почитатели на аспержи ги предпочитат сурови, потопени леко в сос винегрет, сметана или разтопено масло. Могат да бъдат съставна част на различни супи, да бъдат поднесени с гъши дроб или в агнешка яхния. Всъщност не е никак лесно да се отговори на въпроса кой е най-добрият начин за приготвяне на аспержите. Специалисти препоръчват три основни варианта: бланширани, приготвени на пара или задушени в масло или зехтин.
Освен това, водата в която са варени, може да бъде използвана за приготвянето на супа, защото тя е изключително богата на витамини и минерали.
Аспержите могат да бъдат поднесени с холандски сос - най-известният подходящ класически сос с яйца и масло. Много добре се съчетават и аспержи със следните добавки: сос от синьо сирене и орехи, сос с къри, манго и каперси, както и сос с горчица и естрагон.

(автор и снимка : Ирена Стефанова )


Среднощна паста с аспержи
 
Продукти:
паста по избор
за соса:
пресни аспержи
кромид лук
готварска сметана
шунка
черен пипер
прясно изцеден лимонов сок
щипка риган
сол на вкус
краве масло 
чедър за настъргване (или пармезан)


Сварете пастата, според указанието на опаковката. Облейте я със студена вода, за да се спре процеса на варене.
В тиган с краве масло задушете лука до леко омекване, добавете шунката, запържете я леко и после добавете и аспержите. 
Запържете всичко, докато получите желаната от вас степен на мекота на аспержите. 
Полейте с готварската сметана, сложете малко риган и оставете да къкри на много слаба степен, докато сметаната се сгъсти леко. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
Сервирайте пастата полята със соса и с настърган чедър.
А ето ги и печените ребърца - мариновани за 3-4 часа в кетчуп,  тъмен балсамов оцет, соев сос, течен пушек, мед и розмарин.

5 коментара:

  1. И заедно с коктейла ще евесело и вкусно

    ОтговорИзтриване
  2. Я, този път почти бях подминала рецептата, без да се разпиша. Но последните две снимки ме разубедиха :)))
    Много сочни и с чудесна коричка, Вероника, извинявай, но след тяхната снимка на мен пастата ми бледнее :)))
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми е фаворита за тази вечер - прекрасни ребърца и великолепна гарнитура! Добре, че вече съм вечеряла.
    Ти нямаш умора, Вероника - от хубави, по-хубави неща приготвяш!
    Хубава и вдъхновяваща неделя! Ще чакам с нетърпение следващата публикация в блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз си избирам пастата :-) Много обичам аспержи и с удоволствие бих ги заменила за ребърца :-)Бели или зелени, няма значение- често присъстват в нашето меню.
    Невероятни снимки, Рони!

    Усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Хих, знаех си аз, че тук не трябва да влизам :))
    Аспержи не обичам, ама като ти гледам снимките и май ги заобичах :)))
    Всичко е прекрасно при теб, Ронка!

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване