петък, 12 ноември 2010 г.

Джинджифилово руло с шоколад

Да не си помислихте, че съм ви забравила?
Нееее, тук съм с поредния подарък за вас, едно много вкусно джинджифилово руло, което може би е по-подходящо за Коледа, но пък нищо не ни пречи да загреем от сега.
Плънката можете да я замените с нещо, което на вас ви допада като вариант, аз ви предлагам нещо, което ми дойде на момента като идея.
За слабостта ми към джинджифила е излишно да говоря, то си личи по името на блога ми (между другото, срам голям, нямам никаква рецепта за джинджифилови бисквитки, но ще се поправя скоро).
Рулото не е много голямо, така че, ако сте повече хора вкъщи, спокойно можете да удвоите дозата.
Много, ама много ще се радвам, ако ви хареса рецептата!:))


Джинджифилово руло с шоколад



Продукти:

за блата :
4 яйца
4 пълни супени лъжици захар
5 пълни супени лъжици брашно
3 супени лъжици мед
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2  чаена лъжичка бакпулвер
2 ванилии
1  равна чаена лъжичка джинджифил
1/2 чаена лъжичка канела
1/2  чаена лъжичка индийско орехче
30 грама меко краве масло
3 пълни супени лъжици смлени орехи
жълта сладкарска боя

за крема:
1 кутийка крема сирене ( моето е "Филаделфия" )
1 чаена чаша гъсто дулсе де лече (или много гъсто сварено подсладено кондензирано мляко, студено)
пудра захар на вкус
1 пакетче меко краве масло (на стайна температура)

за глазурата:
100 грама млечен шоколад
3 супени лъжици олио




Разбийте яйцата и захарта на сняг, после добавете останалите продукти постепенно и разбъркайте много добре.
Опитайте сместта дали ви е добре като сладост, при нужда коригирайте.
Оцветете блата с жълта боя за постигане на по-наситен цвят.
Изпечете блата в правоъгълна тава върху хартия за печене.
Печете на максимум 180 градуса и много внимавайте да не изгорите блата.
Много е тънък и трябва да го наглеждате.


След като е готов, извадете го от фурната и веднага го подгответе за навиване.
Пригответе си памучна кърпа или тензух, поръсете плата с пудра захар.
Обърнете блата върху него и отлепете внимателно хартията.
Без да упражнявате силен натиск, навийте блата на руло, заедно с плата.
Навийте го от по-късата страна.
Оставете го така навит да си изстине напълно.


Смесете всички продукти за крема и когато се уверите, че блата е напълно изстинал, разнесете крема по цялата му повърхност.
Навийте добре на стегнато руло и го полейте с охладена шоколадова глазура.
Навиването отново трябва да е от късата страна, защото инъче ще получите дълго, но тънко и неестетично руло.

Съвет: изчакайте малко кремът да стегне, преди да завиете рулото. Ако все пак ви изтече част от него при навиването, намажете го по повърхността на рулото, а над него полейте шоколадовата глазура.



10 коментара:

  1. Чудесно руло Рони! Усещам аромата му! Фотографиите към него също са впечатляващи! Много мека и приятна есенна тоналност!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Вероника, рулото изглежда превъзходно, ше бъде много добро допълнение към предстоящите празници! :) Снимките няма какво да ги коментирам - невероятни, както винаги. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страшна си, ей! Нямам думи...
    Честита нова премяна на блога :)

    Всичко тук ми харесва много, ама много!
    Прегръщам те и ти желая вкусен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пак сладко изкушение с карамел :)
    Ронка, вече ме изкушаваш да пробвам да карамелизирам мляко.
    Много сочно изглежда рулото, завидях ти :) мъничко де, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно е ,Рони! :)
    Довечера ще имам гости ...и Маскарпоне в хладилника,тъкмо ровех из блоговете за десерт.
    Благодаря за идеята!Отивам да действам!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Като започна от новата визия на блога, новата рецепта, десертната чинийка.....как пък всичко ми харесва.
    ...А това руло изобщо не ми навява мисли за Коледа . Носи ми настроение на "циганско лято".
    Чудесно е !

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо, такава наслада за всички сетива! Много обичам десерти с джинджифил! Страхотни снимки, Рони!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Честита дрешка на блога ти, Вероника! Харесва ми!
    Но рулото е просто спиращо дъха.
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз да честитя новата премяна на блога ти. Отива ти, Вероника!
    А рулото изглежда страхотно и вкусно.
    Имам домашно приготвено дулсе де лече - от овче мляко. Снощи правих торта с него, чудна стана на вкус. Но имам още поне две дози от около 400гр и ще направя непременно това руло при скорошен повод.
    Опасявам се, че напоследък така си ме зарибила, че готвя почти само по твои рецепти. Хич не се шегувам, много ни допада всичко, което предлагаш. Любими са ми и коментарите ти, преди рецептата.
    Хубава слънчева седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване