неделя, 2 октомври 2011 г.

Dobos cake (Добуш торта)




Може би от една година се каня да направя тази торта.
След като я опитах, веднага си зададох въпроса, как можах цяла година да се туткам и да не я приготвя.
Тази торта е абсолютен мой фаворит до този момент, напълно отговаря на вкуса ми-тънки и множество блатове и плътен шоколадов маслен крем.
Да не говорим за карамелената хрупкава коричка отгоре, фантазия.
Точно тази коричка, обаче, направо ми скъса нервите.
Разглеждайки много снимки на торта Добуш, виждам, че почти всички любители кулинари са имали същия проблем и само професионални сладкарски ателиета са получили перфектна визия.
Като оставим настрани пукнатините по карамела, тортата ми напълно спечели приза за "Най-бързо изядената торта у нас".
Ако използвам заглавието на филма "Да изчезнеш за 60 секунди", вкъщи тоя сценарий се разигра по същия начин.
Такова скорострелно изяждане на торта не бях виждала.
Сега малко отегчителни исторически факти за произхода на тортата, но все пак някой може да се интересува и от това.
"Dobos cake" или "Добуш торта" е торта с унгарски произход (ех, тези унгарци, уникални торти правят, за справка "Гараш").
Тортата е кръстена на името на нейния създател-професионалния унгарски сладкар József C. Dobos (1847–1924) през 1884 година.
Оригиналът на тортата е с 5 блата+един карамелен.
При мен се получиха 6+1, но това не е от голямо значение.
Тортата може да бъде декорирана и с ядки-орехи, лешници, но това не е задължително.
За първи път е представена през 1885 година в Будапеща, а  Franz Joseph I и императрица  Elisabeth са били първите, които са я опитали.
Тортата е успяла да стане много бързо популярна, защото е била твърде различна от всички останали познати до тогава многослойни торти.
Създателят й е пазел в тайна рецептата и я е предал на сладкарите в Будапеща чак през 1906 година, когато се е пенсионирал.
Условието му е било рецептата да се предава безплатно на всички членове на унгарската сладкарска камара.
До днес рецептата вече има много вариации.
"Добуш торта" обаче, никога не се прави с варен крем, оригиналът категорично е с маслен шоколадов крем и карамелен блат.
Приготвянето на тортата отнема повече време, заради направата на многото блатове, но уверявам ви, няма да съжалявате за нито една изгубена минута.
При мен кремът стана по-тъмен, защото смесих натурален и млечен шоколад, но оригиналът е с по-светъл крем.
Това оставям на вашия индивидуален вкус.

Dobos cake (Добуш торта)






Продукти:
за блатовете:
9 яйца
10 супени лъжици с връх кристална захар
11 пълни супени лъжици с връх брашно
ванилов екстракт

за шоколадовия крем:
300 грама меко краве масло (омекнало на стайна температура)
350 грама качествен млечен шоколад
3 жълтъка
около 150 грама пудра захар

за карамела:
3/4 чаена чаша кристална захар





Да започнем с блатовете.
Разбийте белтъците с половината захар на сняг.
Същото направете и с жълтъците, после смесете всичко.
Започнете да прибавяте постепенно брашното, докато се усвои напълно, не пропускайте да добавите и ваниловата есенция.
Изпечете 6 еднакви блата в загрята на 190 градуса фурна, не ги препичайте.



Аз пекох в тава с диаметър 26 см.
Има и друга техника- сипва се смес в голяма правоъгълна тава и след изпичането се изрязват кръгли блатове.
Лично на мен това не ми допадна, защото в кръгла тава стават еднакви и не са "рошави" по краищата си.
Оставете готовите блатове да изстинат напълно.


Сега идва ред на крема.
Разтопете на водна баня (задължително) шоколадът.
Оставете го да се охлади леко и прибавете жълтъците един по един, като не спирате да разбърквате интензивно.
Разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем.
Смесете всичко-шоколадът и маслото и разбийте хубаво с миксер до получаване на еднородна смес.
Приберете крема в хладилника, докато стегне.
Но не трябва да стяга прекалено до твърдост, а да е удобен за мазане.


Сглобяване на тортата.
Редувайте блат-крем-блат и така до предпоследния блат, той ще бъде карамелен.
Когато сглобявате блатовете, така си изчислете крема, че да остане повече за намазване на цялата торта накрая и да ви остане и за шприцоване на розички под всяка карамелена коричка.
Приберете тортата в хладилник, докато се приготвя самия карамелен блат.
Приберете и останалия крем за розичките, за да не омекне.
Тук вече идва най-изнервящата част, но няма как.
Ако имате нож за торта, ще ви бъде много лесно, аз нямам и направо полудях, но успях накрая.
Това ще ми е следващата покупка, гаранция.
Ако нямате такъв нож, нарежете блата предварително с нож на 12 броя.
Не го разрязвайте до долу, обаче, защото при заливането с карамел ще стане пълна какафония и те ще се разместят.
Разтопете захарта, докато получите карамел и го излейте внимателно върху блата.
Винаги много внимавайте, когато работите с горещ карамел, това направо си е опасно действие.
Разрежете парчетата, които предварително сте си набелязали и разрязали наполовина. Оставете ги, докато карамелът се втвърди напълно.
Извадете тортата от хладилника, шприцовайте розички от останалия крем и подредете карамелените парчета.


13 коментара:

  1. С огромен интерес на един дъх прочетох рецептата и се насладих на снимките. Тортата е уникална!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно !!! Със сигурност ще го направя ;) Продължавайте с вкусните рецепти и неустоимите им снимки !!! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта си приготвила.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Вероника, чудесна торта е това, направо я почвах, ако не бях на работа:))).Запазвам си правото да я изпробвам в най- скоро време , изглежда превъзходно!
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. SIMPLESMETE DIVINO....ADOREI.
    ESSA FATIA ESTA UMA TENTAÇÃO.
    BOM DOMINGO
    BJS

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно ми беше да прочета историята на тази торта, която съм срещала в различни варианти.
    Определено тази рецепта е впечатляваща.Обичам предизвикателството карамел и ще имам схватка с него съвсем скоро.
    Благодаря ти за изобилието тук и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. много вкусно беше за четене:) ще я пробвам с интерес,но стига да ми остане малко свободно време.дано ми се получи

    ОтговорИзтриване
  8. На мен с пукнатините ми харесва повече :) А и кой въобще ще ги забележи ако има и само парче от ТАЗИ торта пред себе си.
    Ти определено ме вдъхнови за торта Добуш.

    ОтговорИзтриване
  9. За да нямаш проблеми с горната коричка използваи изомалт вместо карамел ще пробвам рецептата благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  10. Това е първата оригинална рецепта за Добуш торта,която срещам в мрежата!!!!!!!!
    Видях най-различни бъркочи ... Точно така - кремът не се вари, няма Добуш с варен крем.
    ... Но аз я довършвам по друг начин със задължителния карамел. Карамелизирам захарта и свалям съда от котлона.Оставям горещия карамел да изстине (както е в съда!)и когато се охлади и втвърди, го начуквам на кристали. Тогава посипвам цялата торта с тях, нарязвам си я на символични парчета, като на всяко парче бучвам по 2-3 цели обелени и лееко запечени до розово бадема. А и така тортата се яде по-лесно и удоволствието е пълно. Цялото карамелено парче отгоре е малко проблемно за ядене, ... а може и някой зъб да пострада :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей,Вероника!Смятам да направя тортата за едни гости,но понеже няма да имам възможност да я направя на самия ден на пристигането им и дори и на предишния,искам да се допитам до теб:).Ако я направя два дни преди гостите ми да дойдат, ще се отразили това на вкуса и вида й?Благодаря предварително!Твоите рецепти са предпочитани в моята кухня,вече съм направила 160 от тях:).Твоя вярна последователка в готвенето:Цвети!

    ОтговорИзтриване
  12. Цвети, много благодаря за чудесните думи, искрено ме трогнаха.:)))
    По принцип престоят, за който ти говориш ми се вижда голям, особено за карамелените декорации.
    Ако можеш поне тях остави за последни или измисли друга декорация, която да има по-голяма трайност, или която да имаш възможност да направиш в последния момент, за да ти е свежа.
    Надявам се всичко да е наред и да очароваш гостите си.:)))
    Поздрави.
    Вероника

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей,Вроника! МНого ти благодаря за прекрасната рецепта и описание. За първи път правя торта ( на 23 съм все пак ;) ) и си избрах точно тази , хареса ми от първия прочит :). Естествено "скофтих" един блат (залепна ми за тавата) и затова не ми се получи това с карамела , но другите станаха много добре. Правя изненада за мъжа ми и още в хладилника тортичкатааа, чакам го да се прибере.Украсих я с орехи и разбих карамелиризираната захар на кристалчета. Нямам и шприц и направих розички от торбичка :D С моите импровизации и липсата на опит, се получи това : http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1383317097f.jpg . Дано следващият път бъде по-успешен. Пиша ти , за да ти кажа ,че ме вдъхнови и че с удоволствие ще сготвя нещо от другите ти рецепти. Нека трудът и любовта ти към готвенето бъдат ценени! Благодаря ти!
    P.S. сега остава и да е вкусна .... :)

    ОтговорИзтриване