Яхния от тиквички, ориз и гъби

>> неделя, 9 октомври 2011 г.




Преди дни, когато намерих сайта на Ева, много ми хареса тази рецепта и исках час по-скоро да я направя.
Уверявам ви, не изглежда вкусна само на снимките, тя просто е страшно вкусна в действителност.
Гъстотата на яхнията е по ваш вкус, по време на къкренето на ориза, можете да добавяте постепенно вода колкото желаете до достигане на желаната от вас.
Опитайте, няма да съжалявате.
Промених малко продуктите, но основата и концепцията ги запазих.
Тиквичката на снимките ми я даде майка ми, но сърце не ми даде да я срежа, дори в името на днешната вкусотия.:)
Със сигурност пак ще приготвя тази чудесна яхния не само веднъж.
Веган фенове, специално и за вас.:)
Ева, благодаря за това невероятно предложение.:)


Яхния от тиквички, ориз и гъби






Продукти:

3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар




Измийте всички зеленчуци.
Нарежете тиквичките на средни по големина кубчета, моркова и чушката-на малки.
Нарежете и лука, праз лука, както и скилидките чесън и гъбите.
Сложете всичко в дълбок съд с мазнина и запържете.
Когато омекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и намалете котлона.
Запържете го много леко (внимавайте да не го загорите) и сложете към всичко това обеления и нарязан домат.
Разбъркайте добре.


Измийте ориза и го прибавете към яхнията, заедно с малко вода.
Оставете да къкри на слаб огън и доливайте вода.
Към края на готвенето, добавете чубрицата и ригана.
Овкусете със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След махането на яхнията от котлона, сложете прясно смлян черен пипер на вкус и  по желание добавете пресен копър.



5 коментара:

Ева Тонева 10 октомври 2011 г., 11:07  

Благодаря за доверието, Рони! Яхнията е станала още по-вкусна с добавката на гъби. Ще пробвам и аз следващия път, сигурна съм, че вкъщи ще се хареса. :)

Живка 17 октомври 2011 г., 4:47  

Ще я направя и аз-подозирам че е вкусотия...
Рони благодаря ,че я сподели с нас.
Успешна седмица!

Анонимен,  20 май 2012 г., 11:58  

Голямо благодаря за рецептата. Много вкусна се получи :)

Анонимен,  26 февруари 2013 г., 12:04  

Получи се много вкусно :)

Ани 31 март 2013 г., 13:43  

Здравей Рони,
у дома правим тази манджичка много често, почти на всеки две седмици, и много я обичаме. Единствено гъби никога не съм слагала, наблягам на скилидките чесън :), но ще опитам и тях да добавя :) Поздрави

Публикуване на коментар

Back to TOP