Пълнозърнеста лазаня със спанак, гъби и 4 сирена

>> сряда, 5 октомври 2011 г.




Можете да приготвите лазанята и със стандартни кори, разбира се.
Аз използвах тези.
Лазанята е много вкусна- с богат вкус на сирена, на пресен спанак и пресни печурки и с много бешамел.
Обожавам я именно с много бешамел.


Пълнозърнеста лазаня със спанак, гъби и 4 сирена






Продукти:

250 грама кори за лазаня

за плънката:
около 400 грама спанак
350-400 грама пресни печурки
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
сол на вкус
5-6 големи скилидки чесън
черен пипер
пресен магданоз
топено сирене
синьо сирене

моцарела
кашкавал или пармезан

за бешамела:
150 мл олио
150 грама брашно
прясно мляко
сол на вкус
1/2 чаена лъжичка индийско орехче на прах





Почистете спанака и го накъсайте на едро.
Нарежете лука и моркова на ситно, а чесъна счукайте. Нарежете на тънки филийки гъбите.
Запържете в тиган всички тези продукти, овкусете със сол, пипер, прибавете и магданоза .
Когато спанакът омекне леко, махнете от котлона.
Добавете към плънката настърганото синьо сирене и топеното сирене.
Разбъркайте.


Ако корите не изискват предварителна обработка, нека си почиват до сглобяването.
Ако имат нужда-попарете ги във вряла вода, според указанието на опаковката.

Сега да приготвим и бешамела.
Смесете брашното и олиото и ги сложете на средно силен котлон.
Разбърквайте интензивно и внимавайте да не загори.
Когато брашното започне да се пържи леко, започнете да добавяте прясно мляко.
Добавяйте, докато се получи смес малко по-рядка от кексова смес.
Овкусете със сол и индийското орехче.


Започваме да сглобяваме.
Сложете един ред кори на дъното на тава.
Върху тях изсипете една част от бешамела, а върху него-част от плънката.
Върху плънката сложете щедро количество моцарела и пармезан (или кашкавал).
Повтаряйте процедурата до изчерпване на продуктите, но върху най-горния ред кори разменете местата на плънката и бешамела-тоест, завършваме с бешамел, а върху него слагаме моцарела и пармезан.
Изпечете лазанята на 200 градуса до зачервяване на коричката.



4 коментара:

maslinka 6 октомври 2011 г., 11:44  

Lazanje izgledaju božanstveno i jako mi se sviđa kombinacija sastojaka. Fotografije su čarobne!

Анонимен,  16 юни 2012 г., 7:04  

Чудничко изглежда и звучи:)))) но къде са гъбите?!

Ginger Cookies 16 юни 2012 г., 9:22  

Благодаря, коригирах рецептата.:)
Поздрави.

Анонимен,  28 март 2014 г., 11:14  

Наистина чудесна комбинация, препоръчвам рецептата!!!

Публикуване на коментар

Back to TOP